Dankzij de Super Bowl werd de vijfde aflevering van The Last of Us een paar daagjes eerder uitgezonden in de Verenigde Staten. Hier hadden wij in Nederland ook profijt van, deze aflevering was namelijk afgelopen zaterdag al beschikbaar op HBO. En wat een aflevering was het weer. Vooral voor kijkers die de games hebben gespeeld, zal er weer een hoop herkenbaar zijn geweest en genoeg easter eggs te ontdekken. Wij hebben er weer een aantal op een rijtje gezet!

Zoals gewoonlijk; pas op als je deze aflevering nog niet gekeken hebt, dit artikel kan spoilers bevatten.

Bron: HBO
Bloater

Om maar gelijk met één van de meest spannende momenten te beginnen, in deze aflevering kregen we eindelijk de Bloater te zien! Bloaters zijn één van de gevaarlijkste vijanden in de wereld van The Last of Us. Ze zijn bedekt met een dikke laag schimmel/cordyceps, die als een soort pantser fungeren. Een leuk (of eigenlijk juist gruwelijk) detail is dat de Bloater onderbevelhebber Perry (Jeffrey Pierce) op dezelfde manier omlegt als spelers in de game. Met brute kracht scheurt de Bloater de kaken van zijn slachtoffer uit elkaar. Het wordt subtiel in beeld gebracht, op de achtergrond, maar toch duidelijk genoeg voor kijkers om op te vallen. Ik denk dat menig speler deze animatie op het scherm gezien heeft, tijdens het spelen van de game.

Riool

Helaas hebben de makers van de serie ervoor gekozen om een groot gedeelte in het riool zelf over te slaan (of wie weet krijgen we nog wel zo’n moment later in de serie), maar we hebben in ieder geval wel een glimp mogen opvangen. In de games is er geen minimap constant aanwezig, zoals dat bij sommige games wel is. Daardoor wordt de route die je moet nemen soms meer aangegeven door bepaalde hints in de omgevingen. Zo zijn bepaalde objecten waar je mee kan interacten een bepaalde kleur geschilderd en sommige trapleuningen of hekjes geel, zodat ze makkelijk te zien zijn. Laatstgenoemde kwam ook in deze aflevering terug als Joel, Ellie, Henry en Sam de tunnels van het riool in gaan.

Bron: HBO
Danny en Ish

Als Joel, Ellie, Henry en Sam het riool in gaan, komen ze op een gegeven moment de restanten tegen van een kleine ondergrondse gemeenschap. Het is duidelijk dat hier een aantal families met kinderen gewoond hebben, aangezien er een speelhoek is en de kamer zo ingericht is dat het lijkt op een kinderopvang. Er hangt ook een tekening aan de muur waar twee soldaten staan afgebeeld, Danny en Ish. Zij waren de beschermers van de gemeenschap en zorgden voor wapens en andere benodigdheden. In de The Last of Us-game komen spelers deze tekening ook tegen, alsook een briefje waar hun verdrietige lot staat beschreven.

Sniper

Een iconisch moment uit de eerste The Last of Us-game is in deze vijfde aflevering voorbijgekomen, namelijk het moment dat Joel, Ellie, Henry en Sam worden beschoten door een sniper. Net zoals in de game, moet Joel de sniper uitschakelen, om de rest in veiligheid te brengen. Als de sniper eenmaal uitgeschakeld is, worden ze aangevallen door de andere groep overlevenden (de hunters) en is het aan Joel om met de sniper de vijanden uit te schakelen. Uiteindelijk worden ze ook aangevallen door geïnfecteerden en dus uiteindelijk zelfs een Bloater. Laatstgenoemde wijkt echter iets af van de game; daar worden de personages namelijk eerst aangevallen door geïnfecteerden en krijgen ze daarna te maken met de hunters.

Bron: HBO
Savage Starlight

In de The Last of Us-games zijn er er genoeg collectibles om te verzamelen, waaronder een bepaalde stripreeks in de eerste game. De strips zijn uitgaven van de fictieve serie Savage Starlight, dat gaat over een futuristisch scifi-avontuur. In de game zijn er 14 issues te vinden van de stripreeks. In deze aflevering vindt Sam één van deze strips in de verlaten ondergrondse gemeenschap, namelijk Accretion, wat het zesde deel is in de stripreeks.

Enemy detection

Ja, daar was ‘ie weer! Op het moment dat Joel, Ellie, Henry en Sam worden beschoten door de sniper, wordt er weer gebruik gemaakt van het ‘enemy detection’ geluidseffect, zoals in de games. Gelukkig doet het verder niet af aan de serie en voelt het niet misplaatst; voor kijkers die de games niet gespeeld hebben, zal het vast ook een moment van spanning zijn, maar voor de gamende kijkers denk ik nog net ietsje spannender daardoor. Helemaal als het zo ingebakken is, als een soort instinct.

Dat waren een aantal easter eggs die wij gespot hebben in deze aflevering. Het zijn er natuurlijk veel meer, dus we zijn heel benieuwd welke jullie gespot hebben. Laat het ons vooral weten in de comments.

Benieuwd naar welke easter eggs we in de vorige afleveringen hebben gevonden? Je kunt ze hier terugvinden:
Aflevering 1
Aflevering 2
Aflevering 3
Aflevering 4

About LisaCooper91

Gamer, horrorfanaat, filmliefhebber, muziekverzamelaar, boekenwurm, all-round nerd.

View all posts by LisaCooper91

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.