Afgelopen maandag ging het post-apocalyptische avontuur van Joel en Ellie weer verder en volgens mij is inmiddels het ijs gebroken tussen deze twee. Natuurlijk zat ook deze aflevering weer boordevol easter eggs, voor kijkers die de game(s) ook gespeeld hebben, en wij hebben er een aantal op een rijtje gezet.

Zoals gewoonlijk; pas op als je deze aflevering nog niet gekeken hebt, dit artikel kan spoilers bevatten.

Bron: HBO
No Pun Intended: Volume Too

In deze vierde aflevering van The Last of Us stond de band tussen Joel en Ellie centraal. Ze zijn immers met elkaar opgescheept en proberen er het beste van te maken. Ellie’s heerlijk flauwe humor kwam daardoor ook wat meer naar boven. Als Joel de benzinetank aan het bijvullen is, moet Ellie van hem in de buurt blijven. Om tijd te verdrijven, haalt ze ineens een boekje tevoorschijn uit haar rugtas genaamd ‘No Pun Intended: Volume Too’ en vertelt de meest flauwe woordgrapjes. In de games is dit boekje een collectible die spelers kunnen vinden.

Gameplay-elementen

Net zoals in de voorgaande afleveringen, wordt er ook dit keer weer gehint naar bepaalde typische gameplay-elementen van The Last of Us. Op een gegeven moment kruipt Ellie namelijk door een kleine opening in een muur, om te schuilen. Als het gevaar eenmaal geweken is, geeft Joel aan dat hij niet door deze opening past en niet bij haar kan komen op die manier. Op een later moment geeft hij haar ook een zetje, om door een kleine raampje te kruipen, zodat ze de deur van binnenuit kan openen. Dit soort momenten verwijzen natuurlijk naar de puzzel-achtige situaties waar de speler mee te maken krijgt in de games.

Bron: HBO
De ‘echte’ Tommy

Tijdens deze aflevering ontmoeten we een nieuwe groep overlevenden, die vermoedelijk een bedreiging gaan vormen voor Joel en Ellie. De onderbevelhebber, genaamd Perry, wordt gespeeld door Jeffrey Pierce. Benieuwd waarom zijn stem bekend in de oren klonk? Hij sprak namelijk de stem in van de broer van Joel, Tommy, in de games. Pierce is niet de enige acteur die we van de games kennen, zo hebben we eerder al in de eerste aflevering kennisgemaakt met Merle Dandridge als Marlene.

Vastgeplakte pagina’s

Als de twee onderweg zijn, begint Ellie door de spullen van Bill te rommelen, die nog in zijn truck lagen. Ze komt daarbij een bepaald tijdschrift voor eh… volwassenen tegen en vraagt aan Joel waarom sommige pagina’s aan elkaar geplak zijn. Joel probeert in een verklaring hiervoor te bedenken, maar het wordt al snel duidelijk dat Ellie hem weer eens in de zeik probeert te nemen. Dit moment is praktisch woord voor woord overgenomen uit de game en brengt de twee weer stukje dichterbij elkaar.

Bron: HBO
RUN

Kijkers die de eerste game hebben gespeeld, zullen een bepaald militair voertuig direct herkennen. De nieuwe groep overlevenden die is geïntroduceerd in deze aflevering, hebben namelijk een aangepaste humvee tot hun beschikking, waar het woord ‘RUN’ op geschilderd staat. In de eerste The Last of Us-game komen spelers deze humvee tegen in het Pittsburgh-hoofdstuk en worden hierdoor achterna gezeten.

Hank Williams – Alone and Forsaken

Ellie geeft Joel op een gegeven moment een cassettebandje om op te zetten, als ze onderweg zijn in de truck. Dit is niet zomaar een cassettebandje; hier staat namelijk een liedje op dat onlosmakelijk is van de eerste The Last of Us-game, namelijk Alone and Forsaken van Hank Williams. De melancholische songtekst past perfect bij de post-apocalyptische wereld van The Last of Us en het gesprekje tussen Joel en Ellie is wederom bijna identiek aan de game. Helemaal het zinnetje van Joel: “This is actually before my time. It’s a winner, though.”

Dat waren weer een aantal easter eggs die wij voorbij hebben zien komen in deze aflevering van The Last of Us. Welke easter eggs hebben jullie gespot? We horen het graag!

Benieuwd naar welke easter eggs we in de vorige afleveringen hebben gevonden? Je kunt ze hier terugvinden:
Aflevering 1
Aflevering 2
Aflevering 3

Op naar de vijfde aflevering! Deze aflevering zal overigens eerder beschikbaar zijn op HBO, dankzij de Superbowl in Amerika. Gelukje voor ons dus ook!

About LisaCooper91

Gamer, horrorfanaat, filmliefhebber, muziekverzamelaar, boekenwurm, all-round nerd.

View all posts by LisaCooper91

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.