Voor Moederdag hadden we de tien beste moeders in games op een rijtje gezet en nu met Vaderdag is het tijd om de vaders in het zonnetje te zetten! Helemaal omdat het voor de meerderheid van deze heren niet altijd goed af lijkt te lopen. Daar waar gamemoeders vaak afwezig blijken te zijn – of al overleden -, krijgen de gamevaders vaak in het begin van de game nog de mogelijkheid om de speler het een en ander te leren, voordat ook zij het loodje leggen. Let op: hoewel de games zelf niet uitgebreid besproken worden, kunnen er toch spoilers voorbijkomen.

Brom (Fable)

Een van de eerste gamevaders die me te binnen schoot was Brom, uit Fable (in de screenshot hier boven op de achtergrond te zien). Hij is de vader van Hero (de speler) en doet in het begin van de game zijn best om zijn zoon op het goede pad te sturen. Voor elke goede daad die je verricht, krijg je namelijk een gouden muntje, waarmee je uiteindelijk een cadeautje voor je zusje kunt kopen. Het verkrijgen van die muntjes is niet vanzelfsprekend; de speler krijgt namelijk met elke opdracht de optie om goed of slecht te zijn. Helaas loopt het niet goed af voor Brom. Als Oakvale op een gegeven moment overrompeld wordt door bandieten, sterft hij terwijl hij zijn familie probeert te beschermen tegen deze slechteriken.

Geralt of Rivia (The Witcher)

Als Geralt Duny en Pavetta helpt met het opheffen van een vloek, riep hij de Law of Surprise aan als zijn beloning, niet wetende dat Pavetta zwanger was met Ciri. De Law of Surprise is een gebruik waarbij degene die wordt gered, zijn redder een gunst aanbiedt waarvan de aard voor één of beide partijen onbekend is. Vaak neemt deze gunst de vorm aan van het eerstgeboren kind van de geredde persoon, die verwerkt of geboren wordt zonder medeweten van de vader. In Geralt’s geval dus Ciri. Zij ontmoetten elkaar echter pas later, als Ciri al twaalf is, en Geralt wordt vanaf dat moment een vaderfiguur voor haar.

In The Witcher 3: Wild Hunt, weet de avontuurlijke Ciri door Geralt’s ruige en gebroken voorkomen te prikken, waardoor hij steeds meer van zijn emotionele kant laat zien. Hij traint haar zo goed als hij kan, zodat ze zich kan beschermen en terug kan vechten (wat ook nodig is, want de Wild Hunt zit achter haar aan, vanwege haar Elder Blood). Ciri’s verdwijning staat echter centraal in de game en hij doet er alles aan om haar te vinden (tenzij er Gwent moet worden gespeeld) en wie er in zijn weg staat is verre van veilig. Ciri is is alles voor hem. Zo zie je maar weer, zelfs de meest stoere monsterjagers hebben een zachte kant.

Ethan Mars (Heavy Rain)

Eerlijk gezegd is dit een twijfelgevalletje, maar toch geven we Ethans Mars het voordeel van de twijfel. Als hij en zijn familie naar een groot winkelcentrum gaan, splitsen hij en zijn vrouw Grace op. Grace gaat met hun zoon, Shaun, nieuwe schoenen kopen en Ethan is verantwoordelijk voor hun zoon Jason. Laatstgenoemde gaat natuurlijk gruwelijk mis; als Jason een clown met ballonnen ziet, smeekt hij zijn vader om een ballon te kopen voor hem en als Ethan even niet oplet, om kleingeld uit zijn zak te pakken, is Jason verdwenen in de grote mensenmassa [Press X to Jason]. Dit leidt uiteindelijk tot een fataal auto-ongeluk, als Jason de straat op rent. Deze gebeurtenis heeft grote gevolgen had op de Mars-familie en uiteindelijk zijn Ethan en Grace gescheiden. Ethan heeft zelfs 6 maanden in een coma gelegen door het auto-ongeluk, waardoor hij af en toe last heeft van black-outs. Hier stopt zijn ongeluk echter nog niet; zijn andere zoon Shaun wordt gekidnapt. Ethan doet er echter alles aan om Shaun te vinden, en in veiligheid te brengen, ondanks dat hij hierdoor in de meest bizarre en gevaarlijke situaties terechtkomt. Afhankelijk van de keuzes die de speler maakt in de game, heeft dit een goede of slechte uitkomst voor Shaun.

Robert de Rune (A Plague Tale: Innocence)

Robert was een ridder, in dienst van koning Filips IV en had een indrukwekkende carrière tijdens de oorlog tussen de Engelsen en de Fransen. Eenmaal met pensioen, nam hij een heerschappij aan en maakte Béatrice het hof. Zij kregen twee kinderen, Amicia en Hugo. Toen laatstgenoemde werd geboren, bleek hij geïnfecteerd te zijn met een bloedvloek; de Prima Macula. Robert en zijn vrouw besloten om Hugo koste wat het kost te beschermen, zowel tegen de buitenwereld als de nieuwsgierige blikken van de Inquisitie. Ondanks zijn goede bedoelingen, zorgde alle aandacht die hij op zich zoon vestigde ervoor dat hij vervreemd raakte van zijn dochter Amicia. Gelukkig besluit hij hier wat aan te doen en dat is waar A Plague Tale: Innocence begint. Om wat meer tijd door te brengen met Amicia, maken ze samen een wandeling door de bossen. Hier leert de speler om de katapult te gebruiken, die Amicia van haar vader als goedmakertje heeft gekregen. Helaas loopt het uiteindelijk niet goed af voor Robert, als de Inquisitie hun landgoed binnenvalt.

Joel Miller (The Last of Us)

Heeft dit personage nog een introductie nodig? Joel Miller is absoluut één van de beste gamevaders die er is. Ook hij krijgt het echter zwaar te verduren in de The Last of Us-games. In de proloog van The Last of Us maken spelers kennis met Sarah, die laat op de avond op haar vader Joel wacht zodat ze hem nog een verjaardagscadeau kan geven, namelijk een horloge. Als ze het cadeautje overhandigt, maakt Joel een grapje en doet hij alsof het horloge niet meer werkt, wat voor een lief vader-dochtermomentje zorgt. Uiteindelijk draagt Joel zijn dochter naar bed. Al deze kleine momentjes zijn cruciaal voor de mokerslag die ons staat te wachten. Als er een pandemie uitbreekt, sterft Sarah uiteindelijk in zijn armen, terwijl hij haar probeert te beschermen tegen de geïnfecteerden – ze worden neergeschoten door een soldaat die hiervoor een bevel kreeg. Als hij jaren later Ellie ontmoet, wordt hun band steeds sterker. Hij begint haar als dochter te zien en voelt zich steeds meer verantwoordelijk voor haar. Hij doet er dan ook alles aan om haar te beschermen, ongeacht hoeveel slachtoffers er moeten vallen, wat uiteindelijk ook voor een emotioneel beladen keuze zorgt aan het einde van de eerste game.

Kratos (God of War)

In God of War (2018) is Kratos een oudere en rustigere versie van zijn kwade zelf (voorafgaand aan deze game kenden we hem namelijk als een meedogenloze killing machine), en woont nu in Midgard. In de game reizen hij en zijn zoon Atreus (oftewel BOY!) af naar de hoogste top van de Nine Realms om de as van zijn vrouw, en Atreus’ moeder, Faye uit te strooien. Naarmate het verhaal vordert, leert Kratos steeds meer om een vader te zijn en groeit de band tussen hem en zijn zoon steeds meer. Hij blijft koste wat het kost aan de zijde van zijn zoon staan, om hem te beschermen, en laat zijn liefde blijken door zijn zoon handige overlevingsvaardigheden te leren zoals jagen.

Sam Fisher (Splinter Cell)

Sam Fisher uit Splinter Cell staat vooral bekend om zijn stealthy manier van vijanden neerhalen, maar deze voormalig SEAL officier en Gulf War veteraan is ook een vader. Het plot van Splinter Cell: Conviction draait om zijn dochter Sarah. In de voorgaande game, Double Agent, lijkt zijn dochter Sarah omgekomen te zijn in een auto-ongeluk. Sam is hier kapot van en raakt in een zware depressie terecht, gaat gevechten aan op straat en neemt uiteindelijk een gevaarlijke missie aan, omdat hij toch niets meer te verliezen had. Als hij erachter komt dat Sarah’s dood niet bepaald een ongeluk was, houdt niets hem tegen om de waarheid te achterhalen en gaat hij het gevecht aan met iedereen die in zijn weg staat (een beetje een terugkerend thema in dit artikel).

In een flashback zien we Sarah als jong meisje, en vertelt ze haar vader dat ze bang is voor het donker. Om haar gerust te stellen, vertelt Sam over zijn skills om in het donker te verstoppen, waardoor hij de monsters kan zien en andersom niet. Als dieven hun huis binnendringen, kan Sam gelijk een demonstratie geven aan Sarah en leert hij haar de duisternis te gebruiken. Stoer, zo’n vader!

Lee Everett (The Walking Dead)

In Telltale’s The Walking stuit Lee Everett per toeval op de kleine Clem (Clementine), redt haar van een zombie-aanval en besluit al snel om haar onder zijn hoede nemen. Hij leert haar allerlei overlevingsvaardigheden, waar ze gedurende de rest van de games profijt van blijft hebben. Gedurende de eerste game wordt de band tussen Lee en Clem steeds diepgaander en ze lijken onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Helaas staat Lee een tragisch einde te wachten. Lee’s invloed blijft echter aanwezig in latere momenten; Clem draagt ten alle tijden een foto van hem mee, spreekt met liefde over hem tegen anderen en droomt af en toe dat hij nog leeft. Met elke moeilijke beslissing die zij moet nemen, hoort zij zijn stem in haar hoofd, en voelt het voor haar alsof hij haar begeleidt.

Rost (Horizon Zero Dawn)

In Horizon Zero Dawn besluit Rost om de vaderloze baby Aloy onder zijn hoede te nemen. Hij leert Aloy alles wat hij weet over het overleven in de wildernis, waardoor ze hoop tijd samen doorbrengen en hij is eigenlijk de enige die Aloy heeft. Beiden zijn namelijk verstoten uit de Nora stam. Rost’s liefde voor Aloy is echter zo groot, dat hij haar zelfs aanmoedigt om de Proving te doorstaan, ondanks dat succes zou betekenen dat ze elkaar nooit meer zouden kunnen spreken.

Uiteindelijk offert Rost zichzelf op om Aloy’s leven te redden. Hij was een man van moralen, kracht en empathie. Gedurende de game blijkt dat Aloy nog steeds verdriet heeft om dit verlies van haar enige ouderlijke figuur, en wenst ze dat hij bij haar was om ook de wonderen van de wereld te zien die zij ontdekt.

John Marston (Red Dead Redemption)

John Marston is een man van eer en wil eigenlijk niets liever dan een vredig leven. Hij is echter een voormalige outlaw en wordt door het Bureau of Investigation (BOI) weggehouden van zijn gezin. Ze willen hem wel gratie verlenen, maar daarvoor moet hij wel eerst even de overblijvende leden van zijn oude bende inrekenen of doden. Tegen wil en dank gaat hij akkoord en begint hij aan zijn gevaarlijke reis om Bill Williamson op te sporen. Alles om weer met zijn gezin herenigd te worden.


Dit waren de tien virtuele vaders die we deze Vaderdag in het zonnetje wilden zetten. Welke gamevader is jouw favoriet en had je graag in het lijstje terug willen zien? Laat het ons weten in de comments!

About LisaCooper91

Gamer, horrorfanaat, filmliefhebber, muziekverzamelaar, boekenwurm, all-round nerd.

View all posts by LisaCooper91

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.