Om Moederdag te vieren hebben wij de tien beste moeders in games op een rijtje gezet. Dit is echter nog best een uitdaging gebleken; veel moeders in games (en ouders in het algemeen) lijken absent te zijn, of inmiddels overleden, en is dit vaak de aanleiding van het avontuur waar de speler aan begint. Gelukkig hebben we er toch een aantal kunnen vinden! Let op: hoewel de games zelf niet uitgebreid besproken worden, kunnen er toch spoilers voorbijkomen.

Mom (Pokémon)

Ik denk dat voor menig gamer dit één van de eerste gamemoeders is waar ze mee te maken kregen, namelijk de moeder uit de Pokémongames. Ze heeft dan wel een kleine rol, maar weet een grote indruk achter te laten en een gevoel van vertrouwen en rust te creëren. Hoewel ze elke keer weer anders is, is zij namelijk altijd degene die haar kind (de speler) de grote open wereld in ziet gaan met hun starter-Pokémon. In sommige Pokémongames geeft ze zelfs een afscheidscadeautje aan de speler, zoals hardloopschoenen, die goed van pas komen! Daarnaast is zij gedurende de game altijd aanwezig en kunnen spelers op elk moment terugkomen naar het moederlijk huis, waar zij klaar staat om de vermoeide Pokémon te verzorgen en de speler soms zelfs van een zakcentje te voorzien.

Wist je trouwens dat Delia de naam is van de moeder van Ash Ketchum?

Yennefer (The Witcher 3: Wild Hunt)

Hoewel zij niet Ciri’s biologische moeder is, heeft Yennefer van Vengerberg toch deze rol op zich genomen. Als de geliefde van Geralt, vormen de drie een mooie kleine familie, waarbij Yennefer een sterke moederrol op zich neemt. Ongeacht of Ciri haar als echte moeder ziet, beschouwt Yennefer Ciri als haar dochter. Wanneer Ciri in gevaar is, doet zij er namelijk alles aan om haar te beschermen. Yennefer is zelfs zo loyaal naar Ciri toe, dat ze bereid was zichzelf te verenigen met keizer Emhyr var Emreis, puur om ervoor te zorgen dat Ciri uit handen zou blijven van de Wild Hunt. Tevens leert Yennefer Ciri om met haar krachten om te gaan, magische spreuken en helpt ze haar met haar nachtmerries.

De Sims moeders

Natuurlijk kun je in sommige games zelf virtueel moeder worden; wie heeft er nou niet (per ongeluk) een gezin gestart in De Sims? Hoe liefdevol een Simsmoeder is, is natuurlijk afhankelijk van de speler, maar eh… Zeg eens eerlijk, wie heeft wel eens de Kinderbescherming op bezoek gehad in-game, was het hier niet mee eens en heeft een muur gebouwd om de medewerker, zodat ze het kind niet mee kon nemen? Ja, wij natuurlijk niet, want dit is een lijstje met beste moeders.

Naast zelf een familie starten (met jouw Sim natuurlijk als de beste moeder in heel de wereld), is er in De Sims 3 ook een kant-en-klaar gezin, bestaande uit maar liefst twee alleenstaande moeders (Fiona McIrish en Molly French) en hun twee kinderen.

Mama (Cooking Mama)

Eén van de meest meest supportive en behulpzame moeders in games moet toch wel Mama zijn uit Cooking Mama. Aan de hand van haar instructies zet je fantastische maaltijden in elkaar en ze begeleidt je door het hele kookproces heen. Van het snijden van uitjes tot aan het opmaken van het bordje. Weet je het ritme van het snijden van de groentjes perfect aan te houden, dan geeft ze de speler een schouderklopje en zegt ze trots “Better than Mama!” Natuurlijk verliest Mama ook wel eens haar geduld en als de speler een fout maakt, kan ze uit haar slof schieten (met bijbehorende vlammende ogen), maar uiteindelijk komt ze altijd tot bedaren en stelt ze de speler gerust: “Don’t worry, Mama will fix it!”

Mamá Welles (Cyberpunk 2077)

Guadalupe Alejandra Welles, ook wel bekend als Mamá Welles is de moeder van Jackie Welles uit Cyberpunk 2077. Zowel voor Jackie als V (de speler), is Mamá Welles de ultieme mama. Nadat V en Jackie hun eerste klus hadden afgerond, mochten ze beiden intrekken bij Mamá Welles totdat V een eigen plekje gevonden had.

Mamá Welles is een belangrijk figuur in Heywood, zelfs de meest stoere Valtino bendeleden geven haar een respectvol knikje, als ze passeert. Niet alleen heeft zij een hart van goud, maar is ze ook harder dan welk bendelid ook. En, zoals elke moeder, zou ze alles opgeven – zelfs haar leven – om haar kinderen te beschermen.

Naru (Ori And The Blind Forest)

Dit is misschien wel één van de hartverscheurdende verhalen in dit lijstje, maar laat ook weer de kracht van onvoorwaardelijke liefde zien. Nadat Ori gescheiden wordt van de Spirit Tree, wordt hij gevonden door een groot en pluizig beestje genaamd Naru. Zij zorgt voor Ori alsof het haar eigen kind is, deelt haar eten met hem, geeft hem onderdak en is zeer beschermend over hem. Echter, als het bos blijft sterven, wordt eten steeds schaarster. Naru blijft ervoor zorgen dat Ori genoeg te eten krijgt en geeft ook haar laatste voedsel. Ze offert haar eigen welzijn op, alles om Ori veilig te houden, waardoor ze zelf uiteindelijk ook door komt te overlijden.

Joyce Price (Life Is Strange)

In Life Is Strange staan tienercapriolen en lastige relaties centraal. Eén van de meest cruciale relaties in deze game is denk ik toch wel die van Joyce Price en haar dochter Chloe. Op het eerste gezicht lijken ze compleet het tegenovergestelde van elkaar te zijn, maar gedurende de game wordt op een gegeven moment duidelijk dat ze een sterk moreel kompas delen en de drive om het beste te doen voor hun dierbaren. Joyce heeft onvoorwaardelijke liefde voor haar dochter, en doet ontzettend haar best om de familie bij elkaar te houden na het overlijden van haar man. Ze heeft altijd het beste voor, voor haar dochter en zou het vertrouwen in Chloe nooit opgeven.

Freya (God of War)

Je kan zeggen wat je wilt over Freya, uit God of War (2018), maar niemand kan haar ervan beschuldigen dat ze niet van haar zoon Baldur houdt. Haar liefde voor haar zoon gaat zo diep, dat ze een onsterfelijkheidsspreuk over hem uitspreekt, om zo – tevergeefs – zijn dood te proberen te voorkomen. Door deze spreuk is Baldur zijn onkwesbaarheidsspreuk kwijt en Freya’s liefde voor haar zoon heeft voor zijn ondergang gezorgd. Ze houdt echter van Baldur tot het bittere einde, zelfs nadat hij haar probeert te wurgen, en er kapot van is als Kratos hem vermoordt om haar leven te redden.

Clementine (The Walking Dead)

Hoewel Clementine niet een biologische moeder is, neemt ze wel deze rol op zich. In de The Walking Dead, zorgt ze voor een baby genaamd AJ, wiens vader is overleden nog voor hij geboren is en moeder is overleden vlak na zijn geboorte. Clementine is zelf nog een tiener, maar dat stop haar niet om een zo’n goede mogelijke moeder en rolmodel te zijn voor AJ en wordt hierdoor gedwongen om snel volwassen te worden. En dat allemaal tijdens een zombie apocalypse.

Ana (Overwatch)

Ana is één van de oprichters van de Overwatch-groep in de gelijknamige game. Ze is een doorgewinterde veteraan, met genezende vaardigheden. Ze is dan ook niet voor niets een healer-sluipschutter. Echter, haar levenslange plicht als soldaat zette haar relatie met haar dochter, Pharah, onder druk. Deze relatie verzuurde – op z’n zachtst gezegd – toen ze een duel met Widowmaker verloor en Pharah liet denken dat ze dood was. Dit deed ze echter om haar geliefdes te beschermen en zo ook haar dochter. Als vermomming, ging Ana daarna door het leven als een premiejager Shrike, voordat ze zich eindelijk herenigde met haar dochter. Hoewel de twee een moeilijke relatie hebben – niet zo gek ook aangezien Ana haar eigen dochter jarenlang heeft bedrogen – is ze na al die jaren toch een zorgzame moeder en geeft ze ontzettend veel om haar, zelfs midden in de strijd.

Dit waren de tien virtuele moeders die we deze Moederdag in het zonnetje wilden zetten. Welke gamemoeder is jouw favoriet en had je graag in het lijstje terug willen zien? Laat het ons weten in de comments!

About LisaCooper91

Gamer, horrorfanaat, filmliefhebber, muziekverzamelaar, boekenwurm, all-round nerd.

View all posts by LisaCooper91

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.