Afgelopen maandag was er weer een nieuwe aflevering te zien van The Last of Us, op HBO, en daarmee is het eerste seizoen van de post-apocalyptische serie een feit. De emotionele reis van Joel en Ellie kwam in deze aflevering ten einde, voor nu, en voor de kijkers die de games gespeeld hebben waren er in ieder geval weer een hoop easter eggs te ontdekken. Wij hebben een aantal hiervan weer op een rijtje gezet.

Let op: dit artikel kan spoilers bevatten voor zowel de serie als de The Last of Us-games!

Bron: HBO
Ellie’s moeder

In deze aflevering zagen we weer een bekend gezicht uit de games, namelijk Ashley Johnson. Kijkers die de games hebben gespeeld, zullen haar herkennen als de ‘echte’ Ellie, aangezien ze deze rol heeft mogen vertolken in beide games. In deze laatste aflevering zagen we haar echter als Ellie’s moeder, wat natuurlijk een mooie hommage is. Johnson is natuurlijk niet de enige actrice die ook een rol in de games heeft gespeeld, zo kwamen we in aflevering 8 Troy Baker (Joel in de games) tegen, in aflevering 4 en 5 Jeffrey Pierce (Tommy in de games) en Merle Dandridge (als Marlene in zowel de serie als de games) was in deze aflevering ook weer van de partij. Naast deze acteurs hebben ook de originele stemacteurs (Misty Lee en Phillip Kovats) van de Clickers hun enge stemgeluiden mogen verlenen voor aflevering 2.

The Sun Always Shines On T.V.

Als Anna bevalt van Ellie, en de geïnfecteerde uit de weg heeft geruimd, vindt Marlene haar. Ze hoort haar een liedje zingen in het verlaten huis, namelijk ‘The Sun Always Shines on T.V.’ van A-ha. Dit is niet de eerste keer dat we een liedje van A-ha voorbij hebben horen komen. In aflevering 7 hebben we al ‘Take On Me’ mogen horen van deze Britse band, als Ellie samen met Riley het winkelcentrum verkennen en Ellie verwonderd gebruik maakt van de roltrappen. Kijkers die de tweede game gespeeld hebben, zullen dit gelijk herkennen als een verwijzing naar een belangrijk moment in The Last of Us Part II.

Geheime cameo

Naast de hier boven genoemde acteurs en actrices, kwam er in deze aflevering nog een wat subtielere cameo voorbij. Laura Bailey, de stemactrice van Abby (een belangrijk nieuw personage in The Last of Us Part II) was namelijk ook van de partij, als één van de zusters die klaarstonden om Ellie te opereren.

Bron: HBO
Giraffen

Ja hoor, daar waren ze dan eindelijk: de groep giraffen! Dit is een iconisch moment uit de The Last of Us-game. Voor zowel de spelers als Joel en Ellie, is dit ook een moment van rust en een moment om te reflecteren. Even geen geïnfecteerden, kannibalen en andere moordlustige overlevenden. Ellie heeft tot zover alleen giraffen in boeken gezien en Joel heeft waarschijnlijk nog nooit een giraf van zo dichtbij kunnen bewonderen. Het is een belangrijk moment in de game dat aangeeft dat het leven ook doorgaat zonder de mensheid, de giraffen grazen immers rond zonder zorgen over de geïnfecteerden en wat mensen elkaar aandoen. In de game bespreken Joel en Ellie wat ze willen doen nadat hun lange reis voorbij is en willen misschien leven zoals de giraffen, zonder zorgen. Door heel het seizoen werd al gehint naar dit prachtige moment, van giraffenknuffeltjes tot aan posters.

Chef Boyardee

Joel vindt in deze aflevering een blikje Chef Boyardee, wat een verwijzing is naar een eerder moment in de serie, waarin Joel en Ellie eindelijk wat meer naar elkaar toe beginnen te groeien, en hun band beter wordt. Tijdens de kampvuurscène in de vierde aflevering, eten ze namelijk samen Chef Boyardee ravioli en is dat de nacht waarin Joel wakker blijft om Ellie te beschermen.

Bron: The Last of Us Part II
Gitaarspelen

Het blikje Chef Boyardee is niet het enige dat Joel heeft gevonden. Hij vertelt Ellie namelijk dat hij ook een gitaar heeft gevonden en vraagt haar of ze gitaar wil leren spelen. Dit is natuurlijk een verwijzing naar de eerste game, waarin precies hetzelfde moment terugkomt, maar het is ook al een hint naar de tweede game. In het begin van The Last of Us Part II speelt Joel namelijk een liedje op de gitaar, voor Ellie, iets waar nog vaak verwezen wordt in de rest van de tweede game en dus een belangrijke rol speelt.

Ladder

Net zoals in de voorgaande afleveringen, wordt er ook dit keer weer gehint naar bepaalde typische gameplay-elementen van The Last of Us. Zo geeft Joel Ellie een zetje, zodat zij een ladder naar beneden kan halen, waardoor hij ook naar boven kan klimmen in een verlaten gebouw. Een leuk detail is ook dat Ellie de ladder bijna op Joel z’n hoofd gooit, in haar enthousiasme, net als in de game.

Bron: HBO
Ziekenhuis

Zodra Joel wakker wordt in het ziekenhuis en erachter komt dat Ellie op het punt staat geopereerd te worden, staat hij voor een moeilijke keuze. Laat hij Ellie achter, met de grote kans dat zij komt te overlijden, maar dat er misschien wel een geneesmiddel tegen het virus gemaakt kan worden? Of redt hij haar? Hij kiest uiteindelijk voor het laatste en vervolgens worden kijkers een brute actiesequentie voorgeschoteld, waarbij Joel iedereen die in zijn weg staat vermoordt. Deze scène speelt zich vrijwel precies af zoals in de game en het is natuurlijk op moreel vlak een twijfelgevalletje. Zijn keuze om Ellie te redden, en daarmee de mensheid van de kans op het creëren van een geneesmiddel tegen het virus te ontroven, is natuurlijk emotioneel beladen, maar daardoor niet direct moreel de juiste keuze.

“Okay”

Aan het einde van de aflevering, vraagt Ellie aan Joel of alles wat hij vertelde over de Fireflies waar is. Hij kiest ervoor om haar in die waan te laten (al weet Ellie natuurlijk wel beter) en liegt hij tegen haar. Er zouden volgens hem meer mensen immuun zijn en de Fireflies zouden gestopt zijn met het zoeken naar een geneesmiddel. Ellie vraagt Joel te zweren dat hij de waarheid spreekt, en dat doet hij, waarop zij antwoordt “okay”, net zoals in de game.

Dat waren de easter eggs die we in de negende, en daarmee laatste, aflevering van The Last of Us hebben gevonden. Heb jij er nog meer gespot? Wat was jouw favoriete easter egg of moment in heel het seizoen? Laat het ons weten in de comments!

Benieuwd naar welke easter eggs we in de vorige afleveringen hebben gevonden? Je kunt ze hier terugvinden:
Aflevering 1
Aflevering 2
Aflevering 3
Aflevering 4
Aflevering 5
Aflevering 6
Aflevering 7
Aflevering 8

Gelukkig is het tweede seizoen al besteld bij HBO en heeft maker Neil Druckmann zelfs al laten weten dat ze The Last of Us Part II willen verspreiden over meerdere seizoenen. We zijn benieuwd!

About LisaCooper91

Gamer, horrorfanaat, filmliefhebber, muziekverzamelaar, boekenwurm, all-round nerd.

View all posts by LisaCooper91

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.