Wie heeft er nog nooit iets met de gekleurde blokjes gedaan? Iedereen heeft er wel eens kennis mee gemaakt thuis, op school of als je ergens op visite was, LEGO. De series die er inmiddels van zijn verschenen en ongetwijfeld nog gaan worden gemaakt zijn creatief en er is voor elk wat wils. En ook nog eens met games te combineren.

We hebben diverse LEGO spellen al eens mogen testen voor jullie en hier een review of een ander bericht over geschreven. Naast de blokjes met speciale series naar aanleiding van een film of tv-serie zijn er ook films en games verschenen maar ook kleding, bureauaccessoires en nog heel veel meer! Zo is onlangs een nieuwe serie aangekondigd, LEGO Super Mario-set waarover we jullie in de toekomst ongetwijfeld meer over gaan vertellen.

Maar wat is LEGO voor iets?
De bedenker van LEGO is Ole Kirk Christiaensen (1891) uit Billund, Denemarken. Hij was timmerman van beroep en maakte vooral houten speelgoed voor zijn zoontje. Het bouwspeelgoed dat hij maakte gaf hij de naam LEGO, een afkorting van ‘leg godt’, dat speel goed betekend. Het blokje werd in 1949 voor het eerst in plastic gemaakt en in de loop de jaren steeds verbeterd om het steviger en harder te maken. Het houten speelgoed werd tot 1960 gemaakt. Na een brand in de opslagplaats besloten ze alleen nog maar verder te gaan met de plastic blokjes. Sinds 1968 bestaan er ook themaparken in de LEGO-stijl de eerste werd geopend in Billund, Denemarken. Ook zijn er Legoland parken te vinden in Engeland, Amerika en Duitsland.

In de loop der jaren werden de gekleurde blokjes uitgebreid met wielen, treinen, Duplo, Fabuland en Technisch LEGO. Het eerste thema was de serie Ruimtevaart LEGO gevolgd door de Piraten-sets. De thema’s zijn die momenteel op de LEGO website zijn te vinden, zijn in te delen in verschillende categorieën als; Architecture, BOOST, BrickHeadz, City, Classis, Creator 3-in-1, Creator Expert, DC Super Heroes, Disney (prinsessen), Friends, Harry Potter, Hidden Side, IDEAS, Jurassic World, DOTS, Marvel, Minions, Original, Mindstorms, Trolls, Minecraft, Minifiguren, Ninjago, Overwatch, Speed Champions, Star Wars, Stranger Things en Lego Movie.

Eerdere series die zijn verschenen waarvan enkele gebaseerd zijn op bekende films/series; Cars, DC Super Hero Girls, Dimensions, Elves, Ghostbusters, Holiday & Event (seizoensgerelateerd), Indiana Jones, Teenage Mutant Ninja Turtles, Pirates of the Caribbean, Powerpuff Girls, Prince of Persia, Scooby-Doo, Spider-Man, SpongeBob SquarePants, Sports, The Angry Birds (Movie), The Hobbit, The Lord of the Rings, The Incredibles, The Lone Ranger, The Simpsons en Toy Story.

Praktisch elk half jaar zijn er nieuwe sets die uitgebracht worden en er is haast niet tegenaan te kopen. Met enige regelmaat worden sets ook uit de roulatie gehaald en worden niet meer gemaakt. Via speciale LEGO winkels zijn deze soms nog wel aan te schaffen. Enkele van deze sets kunnen in de loop der tijd zelfs meer waard worden. LEGO is voor iedereen! Voor jonge kinderen start je vaak met DUPLO en hoe ouder je wordt hoe meer stukjes je kan gaan bouwen in sets van bijvoorbeeld het thema Creator Expert.

LEGO Woordenboek
Dat LEGO voor groot en klein is, is geen groot geheim. Er zijn genoeg AFOL’s die het heerlijk vinden om met LEGO te ‘ spelen’, een nieuwe wereld maken met de mooie grote sets die er zijn. Dit gecombineerd met wat fantasie en je hebt een eigen MOC gebouwd. Met twee termen waarbij je misschien meteen vraagtekens zet ga ik uitleggen middels een LEGO woordenboekje. In de loop der jaren zijn er verschillende afkortingen op de wereld gekomen die op de LEGO fans slaan en hieronder licht ik er enkele toe. Voor een hele uitgebreide lijst verwijs ik je naar het LEGO woordenboek van Bouwsteentjes.info.

AFOL – Adult Fan(s) of LEGO
KABOB – Kid With a Bunch of Bricks
KFOL – Kid Fan of LEGO
MOC – My Own Creation
MISB – Mint in Sealed Box (een set in originele doos, zonder scheurtje of deukje en intacte seals)
NLS – Non LEGO Spouse
NLF – Non LEGO Friends
PAB – Pick A Brick (muur in een LEGO store waar je losse onderdelen kan aanschaffen)
TFOL – Teenage Fan of LEGO

LEGO op het scherm
Naast de serie LEGO blokjes zijn er ook diverse films al in de bioscoop verschenen. Veelal gaf dit de aanleiding om weer nieuwe sets te maken voor de LEGO fans om thuis nog eens verder te bouwen of de film opnieuw te doen beleven. Films die al eens eerder zijn verschenen zijn onder andere LEGO Ninjago, The LEGO Movie en The LEGO Batman Movie. Naar aanleiding van de film zijn niet alleen LEGO sets verschenen maar ook videogames mochten niet ontbreken. Zoals al eerder in dit stuk aangegeven hebben wij ook enkele mogen reviewen.  De eerste videogame met/voor LEGO verscheen in 1995. Sinds die tijd zijn er al 69 commerciële titels verschenen, welke dit zijn lees je binnenkort in een nieuw artikel.

Op TV!
Vanaf 11 april 2020 zal dan ook het eerste tv-programma ‘Lego Masters’ op tv moeten komen. Hierbij zijn 8 koppels die de strijd met elkaar aan gaan en zo de meest spectaculaire creaties met het publiek zullen delen. De presentatie is in handen van Ruben Nicolai en Kürt Rogiers.  Wij gaan zeker kijken, jij ook?

Waar te koop?
Natuurlijk shop je jouw favoriete LEGO sets via de website van Lego.com/nl. Maar er zijn meerdere aanbieders op de markt en daar zijn vaak ook nog wel de sets die je niet meer bij de LEGO winkel kan kopen. Denk hierbij aan Bol.com, Amazon, brickshop, speelgoednl en A-tembo. Om de goedkoopste prijs te betalen kan je een blik werpen op de website van BrickWatch. Deze vergelijkt de prijzen van de set die je graag zou willen kopen onder diverse LEGO winkels. Let er wel op dat de verzendkosten er dan nog wel overheen komen en je dan niet altijd goedkoper uit bent.

A Quilty Pleasure
Ook wij op de redactie hebben LEGO! Van onze favoriete film, serie of ‘ voor de kinderen’. Zo is het leuk om de serie minifiguren te verzamelen, zeker die met de superhelden die op dit moment in de winkels te koop zijn. Ook zijn Brickheadz leuk om te verzamelen, het zijn er alleen heel erg veel inmiddels. Er zijn mensen die alle creator expert gebouwen in hun bezit willen hebben. Of wat denk je van alle brandweer series die er ooit verschenen zijn. Of de Winter sets die eens per jaar verschijnen en ook maar een beperkt seizoen te koop zijn.  Het is helemaal niet zo raar om als volwassene met LEGO bezig te zijn, het kan zelfs extra ontspannend zijn na een dag werken. Het verbind mensen ook door samen te bouwen en het is voor kinderen ook weer een leermoment om stappen op te volgen en iets op te bouwen.

Heb jij zelf LEGO in huis? Verzamel je iets specifieks van LEGO?

About LadyPatries

Gamer, Moeder, Vrouw van <3

View all posts by LadyPatries

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.