Ah, wie is er op dit moment nou niet op zoek naar een leuk spel om samen te spelen. Op een gegeven moment heb je alle legpuzzels wel gedaan en alle bordspellen wel gehad toch? Misschien wordt het dan tijd om in de huid van ibb & obb te kruipen!

Richard Boeser en Roland IJzermans van Sharpweed hebben van een afstudeeropdracht een volwaardige game gemaakt. In 2007 begon Richard Boeser aan zijn afstudeerproject en na een samenwerking met Codeglue kwam in 2014 kwam de volledige game ibb & obb naar de PlayStation 3. Hoe vet is dat?! Inmiddels is ibb & obb ook verkrijgbaar op Steam en nu de Nintendo Switch en deze editie review ik hier voor je. Overigens is ibb & obb ook te spelen in Forum in Groningen!

In ibb & obb neem je de rol aan van ibb of obb en speel je samen met een maatje om de levels met puzzelelement op te lossen. Onderweg kom je verschillende obstakels tegen in de vorm van hoge muren, springende stekelbollen en ingewikkelde constructies. Zoals je op de screenshots ziet is er een soort vredige upsidedown waar je alleen of beide in moet om puzzels op te lossen. Zijn de poorten wit gekleurd dan kun je er beide doorheen, maar er zijn ook poorten die alleen roze of groen zijn en waar dus de een of de ander door heen kan. Je moet elkaar helpen om deze obstakels te overwinnen en je kunt de game ook echt niet alleen spelen, want je hebt altijd een medespeler nodig. Gelukkig hoeft die persoon niet persé naast je op de bank te zitten, want je kunt ook online met iemand anders spelen, zowel een vriend als willekeurig. De levels nemen langzaam aan in moeilijkheid toe, waardoor je goed met elkaar moet communiceren over wie wat doet en je kunt elkaar ook vreselijk in de weg zitten. Dat kan heel lollig zijn, maar natuurlijk ook super irritant. Niet voor niks zeggen de makers dat deze game vriendschappen versterkt of breekt…

Maar zonder gekheid, communicatie is wel belangrijk als je het serieus en goed wil spelen. Hoeft natuurlijk niet, je kunt ook gewoon eindeloos met z’n tweeën alle levels doorlopen, maar voor de beste resultaten moet je goede timing hebben. Je kunt je positie zien in de online ranglijst en als ik mezelf daar bekijk hebben we hier thuis nog wel even wat werk te verzetten! Tijdens het spelen vang je diamantjes en als je die vangt voordat ze op de grond vallen zijn ze meer waard dan wanneer ze gestuiterd hebben. Ik zal heel eerlijk zeggen dat wij niet heel goed waren in het op tijd vangen van die diamantjes, dus we halen niet bepaald een topscore. Gelukkig maakt dat voor het verloop verder niet uit en kun je gewoon lekker met z’n tweeën gamen als je voor puzzelen en ontspanning gaat. Als je dan toch wat meer uitdaging zoekt kun je gaan voor topscores en het uitspelen van de hele game om in die online ranking te komen. Stiekem ben ik wel een beetje gemotiveerd om wat meer punten te behalen en heb ik hier thuis een goed team daarvoor, maar het is natuurlijk een nog grotere uitdaging wanneer je dit online gaat spelen met een ander.

De kleurrijke levels en heerlijke stijl maken het een plezier voor het oog en met een rustgevend muziekje op de achtergrond speelt het daarom ook heerlijk weg. Het gebruik van kleur en contrast zijn heerlijk gedaan en geven de game een vrolijke en rustige vibe ondanks de irritaties die je soms kunt hebben als je niet naar elkaar luistert. Het is ook lekker simpel vormgegeven, zonder poespas, zonder upgrades, ingewikkelde vijanden of strategieën. Gewoon lekker rechttoe rechtaan, daar hou ik wel van. Het is voor kinderen ook best leuk om te spelen, al is het soms wel moeilijk om de timing goed te krijgen (en dat levert natuurlijk hier en daar wat irritatie op..)

Alena’s oordeel:
ibb & obb is een heerlijke platform game met een fijn puzzel element die voor iedereen geleidelijk aan goed te begrijpen is. Je kunt de game relaxt met z’n tweeën op de bank spelen of je gaat voor een uitdaging om samen een topscore te behalen om in die online ranking terecht te komen. Mocht je niet met z’n tweeën op de bank kunnen spelen, maar wil je je wel wagen aan ibb & obb dan kun je gewoon online een maatje zoeken, ideaal toch?! Daardoor krijgt iedereen de kans om de game te spelen en kun je zelfs op grote afstand de uitdaging aan gaan. De game is vrolijk en kleurrijk en is niet al te moeilijk als je net begint. De uitdagingen worden steeds lastiger, maar er zit een mooie opbouw in, zodat je alle trucjes goed in de vingers krijgt. Een beetje ruimtelijk en natuurkundig inzicht is wel mooi meegenomen trouwens. Dat deze game dan nu ook lekker languit op de bank op je handheld gespeeld kan worden is een mooie toevoeging (zeker als die irritatie een beetje begint toe te slaan). ibb & obb koop je nu in de Nintendo eShop! Hé, dat rijmt! En wees er snel bij, want er loopt nu een aanbieding tot 19 april!

+ Kleurrijk
+ Goede opbouw
+ Vormgeving
– Soms wat tricky

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.