Ik was eigenlijk wel weer eens op zoek naar een goede puzzelgame met niet teveel ingewikkelde verhaallijnen. Ik was even klaar met Simmen, niet nadenken of juist teveel nadenken. Ik had mijn Steam bibliotheek al bekeken, maar daar zat ook niet echt iets tussen waar ik zin in had en toen kwam Boxes: Lost Fragments voorbij.

In 2019 brachten Big Loop Studios en Snapbreak de game Doors: Awakening naar mobiele platformen en Steam. In deze puzzelgame was het jouw taak om allerlei verschillende deuren open te maken aan de hand van hints, verstopte items en gezond en of logisch verstand. De game was een succes onder de puzzelaars en wordt op Steam ook zeer positief ontvangen. Logisch dat er dan opvolgers komen, welkom Boxes: Lost Fragments. In deze game ben je een meesterdief en krijg je een heuse beproeving om te testen of jij echt wel zo’n meester bent. Tijd om wat dozen open te puzzelen!

Ik merk direct dat de game je heel natuurlijk naar de juiste voorwerpen weet te lokken. Waar nodig trekt het je aandacht, soms wat meer duidelijk, andere keren meer subtiel. Gelukkig moet ik uiteindelijk ook wat meer zoeken naar aanwijzingen of benodigde voorwerpen, zodat het niet al te makkelijk is. Om even een voorbeeld te geven: voor een van de dozen mistte ik een object, wat ik nodig had om een deurtje los te maken. Deze bleek uiteindelijk ergens boven een van de pootjes achter een schot verstopt. Daarna kon ik pas weer verder met het verder openen van de doos.

De puzzels van een doos volgen elkaar op, dus als je nog niet verder kunt heb je iets gemist. Dit maakt het wel lekker gestroomlijnd en ga je niets door elkaar doen en kom je niet in de knoop. Soms zijn er voorwerpen die je al vroeg in de puzzel krijgt en pas wat later weer gebruikt, maar dat wijst eigenlijk allemaal zichzelf. Ik vind het wel heel tof dat het elkaar allemaal zo logisch opvolgt en dat een puzzel heel gekaderd is. Sommige puzzelgames laten heel veel ruimte voor verkenning, waardoor je het doel een beetje kwijt kunt raken of teveel mogelijkheden hebt om “aan te klooien”. Maar Boxes doet dat echt heel erg goed. Het is ook heel verleidelijk om steeds nog even één doos open te willen maken voordat je de game weer afsluit.

Naarmate je verder komt in de game begin je wel wat meer te snappen waar je moet zoeken. Ik zal echter niet zeggen dat het me steeds beter af ging, want in sommige puzzels ben ik gewoon niet zo sterk. Zoals degene in de afbeelding hierboven, waar ik de juiste stappen moet zetten om bij de gouden ring aan de andere kant te komen zonder dat de ridder mij te grazen neemt. Dit soort puzzel werken me altijd op de zenuwen, maar gelukkig is de game populair genoeg dat het een walkthrough heeft (mocht je er echt niet uit komen).

De game biedt precies genoeg uitdaging en speeltijd. Je kunt de game in een middag uitspelen (zeker als je goed bent in puzzelen). Maar het is ook lekker om het af en toe weg te leggen en een paar dagen later weer een nieuw level te beginnen. Iedere doos kost zo’n tien minuten, dus een level met vier dozen speelde ik in ongeveer drie kwartier door, sommige net wat sneller. En doordat het zo gekaderd is, leg je het heel makkelijk weg en pak je de draad weer op zodra je zin hebt. Ook wel lekker trouwens, want soms kun je je helemaal blind staren en is een frisse start soms heel effectief!

Alena’s conclusie

De game werkt echt heel erg lekker. Het lokt je heel natuurlijk naar de benodigde puzzels en items, het geeft net genoeg uitdaging zonder te frustreren in moeilijkheid en het heeft een mooie atmosfeer. De puzzels zijn heel goed te doen, duren allemaal niet heel lang en zijn daarmee toegankelijk voor iedere puzzelaar. Voor ieder wat wils, zullen we maar zeggen. Ik kan de game dan ook zeker aanraden, ook voor fans van de voorgangers. Deze waren ook allemaal op Android, iOS en Steam beschikbaar, maar voor Boxes moet je het voorlopig doen met Steam. Wellicht in de toekomst, dus houd ze zeker in de gaten!

+ Speelt natuurlijk
+ Toegankelijk
+ Grafisch mooi vormgegeven
+ Speeltijd precies goed

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.