We weten allemaal dat er een enorme huizencrisis is, dat het ontzettend lastig is om een eigen woning te kopen en dat je dan maar liever in je huurwoning blijft. Beetje jammer als je huurbaas echt een hork is, of als je luidruchtige bovenburen hebt. Ik heb vroeger regelmatig gedacht: “als ik de huurbaas was, had ik ze er allang uitgezet” of “jeetje, moet het nou echt 3 weken duren voordat dit gefikst is?” Gelukkig kan ik nu met De Sims 4 Te Huur ondervinden of ik gewoon een grote mond heb, of dat ik het echt beter kan.

In De Sims 4 Te Huur ben jij de huurbaas van een optrekje naar keuze. Dit mag een bestaande en bebouwde kavel zijn, maar je mag ook zelf iets ontwerpen. Een beetje huurbaas zorgt ervoor dat de woning in ieder geval van de basisgemakken voorzien is, maar jij kunt het verschil maken! Misschien wil je wel in alle gemakken voorzien, zodat jouw hurende Sims helemaal tevreden zijn. Maar, met alleen de woning ben je er nog niet! Huurders hebben namelijk behoeftes, breken wel eens wat of worden slachtoffer van een lekkage. Ben jij de huurbaas die ze op dat moment nodig hebben?

Ik dacht, ik flik dat even. Makkie toch? Mooi huis neerzetten, mooi spullen, in belangrijke behoeften voorzien en gewoon op komen dagen als er iets is. Ik zet dan natuurlijk ook gelijk een complex van vier etages neer, want zo moeilijk kan het niet zijn. Nou, dat viel dus best tegen. Van lekkage, naar stroomuitval, naar een huurder die wat nodig heeft, naar een buurtactiviteit en een opstand van alle huurders. En ik deed het nog wel zo goed… Ik neem je mee in mijn ervaring met het zijn van huurbaas in De Sims 4 Te Huur!

Als huurbaas van een nieuw complex voeg je eerst een aantal huurvoorwaarden toe. Ik wil bijvoorbeeld dat er geen geluidsoverlast of overtollig afval is. Gebeurt dit wel, dan kan ik mijn huurders een boete geven. Ik stel een huurprijs in en vervolgens moet ik huurders zoeken. Per woning geef je aan dat je huurders zoekt en krijg je vervolgens een overzicht van alle Sims die op zoek zijn naar een woning. Het is belangrijk om te kijken naar de wensen van de huurders en de huurprijs die ze kunnen betalen. Zo zijn er huurders die in ieder geval twee bedden nodig hebben en een maximaal te besteden huurprijs van 140 simoleons hebben. Als je voldoet aan de voorwaarden zie je een vinkje, handig! Mocht je zelf gaan bouwen, dan moet je eerst alle ruimtes toewijzen aan een woning en kun je kiezen voor een gezamenlijke ruimte.

Ik laat de eerste bewoners intrekken en besluit gelijk de kavel te bezoeken. Ik woon er zelf niet, dat leek me ontzettend vervelend namelijk. Het eerste wat opvalt is dat je iedere woning apart moet bezoeken en dat dit ook steeds moet laden. In mijn complex zitten vier woningen, dus als ik ze alle vier wil bezoeken moet ik vier keer het laadscherm voorbij. Nu duurt het bij mij niet heel lang, maar onhandig is het wel. Goed, ik maak wat contact met de huurders en ga maar weer naar huis. Een aantal dagen achter elkaar gaat het vrij soepel en zijn er geen bijzonderheden. Al gauw krijg ik een melding dat er lekkage is bij een van de gezinnen. Ik kan een expert die kant op sturen, of ik doe het zelf. Ik kan dat natuurlijk prima zelf, dus hup die kant weer op.

Een paar dagen later is er een stroomstoring en dat ga ik toch maar niet zelf oplossen, dus bel ik de expert. Ik kan kiezen tussen een goedkope of een dure en ik kies voor de laatste. Straks gaat het mis en heb ik nog meer problemen. Weer opgelost! Hoe beter je voor je huizen zorgt, hoe hoger de rating van de huurders is. Als de rating beter is, kun je een eventuele volgende huurder wat meer geld vragen. So far so good, totdat er overlast is van een van de buren. Ik besluit ze een boete te geven, maar die negeren ze gewoon! Dan komen er ook nog klachten dat ik niet genoeg heb gedoneerd aan het goede doel en vervolgens komen de buren in opstand, dus zet ik de buren die overlast hebben bezorgd uit de woning. Misschien heb ik het huurbaas zijn toch een beetje onderschat.

Ik wil natuurlijk ook de andere kant even proberen en besluit met een ander gezin een huurwoning te betrekken. Eigenlijk is daar weinig spannends aan. Wat wel wat gek is, is dat ik zelf items in de woning kan zetten en daarmee de rating van de woning verbeter. Dat is natuurlijk leuk voor mij, maar hoe zit het dan als ik eruit ga? De eerste dagen gaan goed en zijn er geen bijzonderheden. De huurbaas komt een keertje langs om zich voor te stellen, maar verder gebeurt er niet zoveel. Tot het brandalarm midden in de nacht gaat en er kortsluiting bij het fornuis is en daardoor brand ontstaat. Ik krijg een schadevergoeding van de brandweer en bel vervolgens maar de huurbaas om de kapotte items te vervangen. Hij komt in z’n witte overal aanzetten, maar doet echt helemaal niets. Ik vraag hem om het fornuis te bekijken, maar ook dat doet hij niet! Ik ga vervolgens klagen bij hem over mijn huurvoorwaarden, maar dat maakt geen verschil. Dan moet ik zelf het fornuis en de keukenkastjes maar vervangen. Hij geeft me nog 130 simoleons voor compensatie, omdat ik het probleem zelf opgelost heb. Beetje jammer dat het fornuis en de keukenkastjes veel duurder waren…

Goed, het is vrij uitdagend zoals je kunt lezen. Het is niet even een huis kopen en af en toe op komen dagen, want als je pech hebt (en vier verschillende bewoners) moet je regelmatig op komen draven om dingen op te lossen. Het wonen in een huurwoning is ook niet alles, maar toch beter dan huurbaas zijn. Ik denk dat er nog wat verbetering mogelijk is wat de gameplay betreft. Ik heb niet de indruk dat er met opzet zoveel mis gaat in de communicatie, tenzij ik echt heel onaardig ben geweest voor de Simgoden. Er is al een update geweest om de eerste bugs te fixen, maar ik heb zo’n vermoeden dat er nog wat meer gefinetuned moet worden.

Naast alle nieuwe gameplay is er natuurlijk nog meer content. Ik vind de nieuwe buurt Tomarang echt heel mooi. Er is veel groen tussen de vele huizen, er is een botanische tuin en tijgertoevluchtsoord die je kunt bezoeken, je kunt op verschillende plekken op het strand liggen en in het verkoelende water duiken en de avondmarkt is echt heel gezellig. Op deze avondmarkt kun je allerlei lekkernijen en speciale items kopen. Verder staan er een aantal woningen die je als vanouds kunt kopen en woningen die je kunt huren. Ook zijn er nog genoeg lege kavels om te bebouwen. Ik vind de buurt niet zo overzichtelijk als andere buurten, maar als je je eenmaal een beetje kunt oriënteren op herkenningspunten zijn speciale locaties beter te vinden. Het community aspect heb ik zelf weinig van gemerkt. Als verhuurder kreeg ik er weinig van mee en als huurder liepen de bewoners veel in en uit, maar had ik niet het gevoel dat er veel om me heen gebeurde. Wel kun je gezellig roddelen met de buurvrouw of afluisteren bij de bovenbuurman.

Om het bouwen en inrichten van de woning helemaal in stijl van Tomarang te doen zijn er veel nieuwe items in Zuidoost-Aziatische stijl. Veel hout, mozaïek en natuurlijke kleuren maken in- en exterieur compleet. Vergeet ook niet om een rijstkoker neer te zetten voor alle lekkere Aziatische gerechten. En de waterkoker is echt hemels! Ik vond die andere apparaten altijd maar stom, maar deze kookt het water, zodat je er verschillende warme dranken van kunt zetten. Ook de items in de CAS hebben natuurlijke kleuren en bloemige patronen, passend bij de stijl van Tomarang. Ik vind het wel tof, want het sluit wel wat meer aan bij kleding die mijn oma bijvoorbeeld vroeger droeg, al had ik toch gehoopt op nog wat meer echte batik kleding.

Alena’s conclusie

Overall is dit pakket wel weer heel erg leuk, maar ik kan me ook heel goed voorstellen dat dit eentje is die je overslaat. Het verhuren van een pand is denk ik niet voor iedereen een leuke toevoeging. De stijl van de buurt en alle items zouden iemand misschien over kunnen halen, maar als je verder niets met de content gaat doen is €39,99 wel heel erg duur voor alleen items. Een bugfix lijkt toch nog wel nodig te zijn, maar over het algemeen is Maxis vrij snel met updates als meerdere Simmers een melding maken. Het concept is wel heel leuk en ik denk dat het met wat oefening ook steeds leuker wordt om huurbaas te zijn. Tip: niet gelijk met vier woningen beginnen, begin maar gewoon met één of twee. Ik vind zelf vooral de gameplay in Tomarang heel leuk met de avondmarkt, het knikkeren en hinkelen. Ook de bouw- en CAS-items zijn bij mij goed in de smaak gevallen. De Sims 4 Te Huur is een aanrader voor iedereen die zijn eigen huurbaas zat is, maar er eigenlijk weinig aan kan doen. Voor iedereen die zich in Zuidoost-Azië wil begeven en zich wil onderdompelen in de cultuur. De Sims 4 Te Huur is nu verkrijgbaar voor €39,99 voor pc via de EA app, Mac via Origin, Steam, Epic Games Store, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S en Xbox One.

+ Mooie buurt
+ Toffe stijl voor CAS- en bouwitems
+ Veel content

– Lijken nog wat bugs in te zitten, werkt niet zo soepel

WIN-ACTIE!

Ik had natuurlijk nog een win-actie beloofd, want het is tenslotte de periode vol feestdagen en daar hoort een cadeautje bij, toch? Daarom mogen wij een exemplaar van De Sims 4 Te Huur weggeven! Check onze instagram pagina voor alle informatie en veel succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.