Niets leuker dan gezellig met de familie gamen tijdens Kerstmis. Zij het nu op de console of gezellig aan tafel met een bord- of kaartspel. We geven je de nodige tips om er een grandioze en gezellige (nerdy) kerst van te maken.

Het ligt er eigenlijk maar net aan wat voor type je bent. Natuurlijk kan het ook zijn dat je je tijdens de feestdagen overal voor open stelt en alles wat jouw betreft prima is.

Voor de Nintendo Switch is er Disney Illusion Island. Een coöperatieve game waarin je als Disney-helden Mickey, Minnie, Goofy of Donald met zijn vieren tegelijk kunt spelen in een zogeheten Metroid-vania. De game duurt niet al te lang om uit te spelen, dus als je tijdens kerst verder niet al te veel te doen hebt kom je hier met je familie de dagen wel mee door.

Ben je liever het type dat kortstondig een game-pje speelt met de familie dan is Mario Party uitermate geschikt. Je beslist zelf wat je speelt en hoe lang je speelt. Een andere optie is natuurlijk Mario Kart waarbij de grootouders voor de grap ook even hun kunsten kunnen laten zien en vervolgens er meteen de brui aan kunnen geven. Het voordeel hiervan is dat als je één race gereden hebt je daarna meteen kunt stoppen.

Everybody 1-2 Switch is gecreëerd voor speciale gelegenheden en grote groepen. Ideaal dus om deze troef met kerst in te zetten. Alle games zijn zeer toegankelijk voor alle leeftijden. Wanneer je niet genoeg joy-con’s hebt kun je ook een compatible smartphone gebruiken. Werk samen om een ballon zo groot mogelijk op te blazen, test je slimheid in de Weetjesweter of speel een bijzondere Bingo a Gogo.

Voor aan tafel hebben we ook zeker een aantal tips: Sushi Go! bijvoorbeeld. Een zeer eenvoudig te leren kaartspel waarbij iedereen continue bezig is de meeste punten te verzamelen. Hoe? Door iedere hand één kaart uit te kiezen en voor je neer te leggen en de rest door te geven totdat er geen kaarten meer door te geven zijn. Denk tactisch na voor welke Sushi jij gaat, scoor hiermee de meeste punten en wees je tegenstanders te slim af.

Zijn jullie aan tafel helemaal op elkaar ingespeeld? Ga dan voor Just One. Dit partyspel wordt eigenlijk vanaf 5 spelers pas echt leuk. Één speler zet een kaart met woorden op zijn plateau en kiest een nummer. Vervolgens schrijven de andere spelers een hint op hun bord zodat de speler op de raadstoel het woord kan raden. Dubbele hints gaan uit het spel, dus denk tactisch na.

Gouwe-ouwe: 30 Seconds! Eerlijk gezegd heeft dit party-spel geen uitleg meer nodig. Enige wat je nodig hebt is een aantal enthousiaste familieleden die je onderverdeeld in teams. En hoppa… laat het raden en de hysterie maar beginnen.

In het kerst-thema hebben we the Nightmare Before Christmas: Take over the Holidays. Je speelt in dit kaartspel als een van de bekende karakters en probeert de meest magische feestdag te creëeren.

Wil je het groots aanpakken? Kies dan voor Ticket to Ride – Legacy: Legendes uit het Westen. Dit is een legacy-bordspel die uit 12 campagnes bestaat, dus je zult minimaal 12x samen moeten komen. Iedere campagne zul je iets unieks beleven of componenten aan het spel toevoegen. Speel je deze met kerst? Dan is dat meteen de opmars dat jullie in 2024 vaker zullen afspreken.

Uiteraard kun je ook de alombekende Monopoly, Trivial Pursuit of Levensweg op tafel leggen. Het is maar net waar je zin in hebt. Bij alle spellen geldt: meedoen is belangrijker dan winnen én alles draait om de Christmas-spirit, oftewel het gezellig samenzijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.