Een nieuw jaar, een nieuw terugkerend item: Funky Friday! Iedere eerste vrijdag van de maand zet ik een ritme-game in de spotlight. Met vandaag een van mijn favorieten, Patapon!

In Patapon begeleid jij een leger van Patapon om grote beesten, vijandige units en uiteindelijk Queen Kharma te verslaan. De Patapon reageren op jouw drumcombinaties (met de cirkel-, vierkant-, driehoek- en kruistoets) en kunnen daarmee vooruit lopen, aanvallen, verdedigen of een speciale aanval uitvoeren. Hoe beter dit op het ritme van de muziek gebeurt, des te groter het effect van jouw commando. Doe je dit goed, dan krijgen je Patapon fever en ben je op je sterkst. Ga je echter weer naast het ritme dan moet je weer opnieuw fever opbouwen. Je hebt er dus wel een zeker gevoel voor ritme en muziek voor nodig om dit spel lekker te kunnen spelen (en audio zonder vertraging). Naast een gevoel voor ritme zijn strategische vaardigheden ook handig!

De Patapon, die een soort wandelende ogen zijn, zijn onderverdeeld in verschillende units. De Tatepon hebben een zwaard en schild en staan voor in de linie samen met de Dekapon die met een knuppel zwaaien. Wat verder naar achteren zijn de Yaripon met hun speer en de Yumipon met pijl en boog. Dan zijn er nog de Kibapon met lans op een paard, Toripons met speren op vogels, de toverende Mahopon en de Megapons met een magische tuba. Tijdens de verschillende levels versla je kleine en grote vijanden en kom je onderweg nieuwe wapens en uitrusting tegen waarmee je jouw Patapon sterker kunt maken. Hier komt strategie van pas, want jij moet jouw leger zelf samenstellen en krachten goed verdelen. Gelukkig is er ook een knop om een optimale verdeling te maken (voor als je wat minder strategisch bent).

De eerste Patapon kwam in 2007 uit voor de PSP en was een groot succes, dus twee opvolgers konden natuurlijk niet uitblijven. Patapon 2 (2008, PSP) introduceerde de Robopon (je raad het al, Robots) en de Heropon, een individuele en krachtige Patapon die je de eigenschappen van een van de beschikbare units kunt geven. Daarnaast kwam er een multiplayer optie, waarmee je met vier personen gigantische eieren moest verplaatsen naar het einde van het level, zodat je hier sterke items uit kon krijgen om jouw Heropon sterker te maken. Om het ei open te breken moet je gezamenlijk drummen op het ritme met de juiste toetscombinaties.

Patapon 3 (2011, PSP) pakte het verhaal weer verder op en maakte multiplayer nog groter. Levels konden niet alleen singleplayer maar ook multiplayer gespeeld worden en je kon tegen elkaar spelen. Patapon 3 was echter niet zo’n groot succes als zijn voorgangers. Ik heb bij zowel Patapon 2 als 3 de online functies bijna niet gebruikt. De levels met de eieren uit Patapon 2 waren namelijk ook in de singleplayer met CPU te doen en ik had niet zoveel zin om online met anderen te spelen. Inmiddels is de community voor de game denk ik ook niet groot genoeg meer om online samen te spelen, maar ik heb wel weer zin gekregen om de games weer een keer te spelen! Een tijdje geleden kocht ik Patapon Remastered en Patapon 2 Remastered voor de PlayStation 5 en dat is weer ouderwets lekker spelen. Een tip: zorg ervoor dat je audio goed op orde is, want als je ook maar een fractie van een seconde achterloopt is het ritme niet lekker en krijgen je Patapon dus nooit in een fever.

Patapon is dus een heerlijke ritmegame en is ook nog eens strategisch. Het is heerlijk om met een headset op lekker op de bank te spelen, op vakantie of gewoon op een doordeweekse dag. Wel even alle omgevingsmuziek uitzetten en tegen je huisgenoten zeggen dat ze je niet mogen storen, anders gaat het (bij mij tenminste) gigantisch mis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.