100 jaar Disney is natuurlijk ook een ode aan Jim Shore. Nu denk je wellicht van wie is dat dan weer? Deze beste man is bekend van de Disney Traditions ofwel prachtige beeldjes in het Disney-thema.

Jim Shore is een ontwerper van prachtige beelden. In Disney-kringen is hij absoluut geen onbekende en in de scène zelfs een legende. De beste man heeft al tig prachtige ontwerpen op zijn naam staan en hij blijft vandaag de dag met unieke creaties komen. De één nog mooier en spectaculairder dan de ander. We gaan nu alleen in op de lijn van Disney Traditions, maar daarbuiten doet hij nog diverse andere ontwerpen voor karakters uit de popcultuur.

Een ontwerp van Jim Shore is niet heel lastig te herkennen. Zijn werk is vrij herkenbaar dankzij diverse patronen die hij gebruikt. Rustieke beelden vaak op een plateau met sierlijke tekeningen. Niet te opzichtig en een prachtig kleurenpalet. De beelden zijn stuk voor stuk een kunstwerk op zich. Zijn moeder was een quilter en dat kun je stiekem terugzien in de tekeningen van de Amerikaan. Ook Patchwork en Rosemaling zijn duidelijk terug te zien in zijn ontwerpen.

Voor een mooi beeld dien je zeker wat centen over te hebben. Bedragen tussen de 40 tot 150 euro zijn zeker niet uitzonderlijk. Het kan altijd groter natuurlijk, maar dan krijg je ook zeker wel een holy grail. Na verloop van tijd zijn diverse beelden ook niet meer verkrijgbaar, zogenaamde retired traditions. De waarde neemt in principe alleen maar toe, maar afstand doen van je mooie verzameling is en blijft natuurlijk lastig.

Een bekende winkel, eentje waar ook Jim Shore al regelmatig op bezoek is geweest om bijvoorbeeld zijn beelden te signeren, is Magical Gifts. Deze shop is gevestigd in Dordrecht en bevat vele vitrinekasten vol met Disney-beelden waarvan de meeste dus ontworpen zijn door Jim Shore. De Disney-liefhebber kijkt hier zijn of haar ogen uit en er zijn vele beelden die je maar wat graag mee naar huis zou willen nemen. Van vele karakters en of films is er wel een beeld van te vinden. Je wordt van al dat moois natuurlijk ook heel hebberig.

Natuurlijk heeft ondergetekende ook een aantal Disney Traditions. Niet geheel verrassend zijn deze vrijwel allemaal in het kattenthema. De verzameling blijft beperkt, hoewel er staan er nog genoeg op het verlanglijstje die maar wat graag aan de collectie toegevoegd zouden worden. Persoonlijk houd ik mij beperkt ook gezien de prijzen. Toch voel ik mij als een kind in een snoepwinkel wanneer ik Magical Gifts weer eens binnen wandel. Toch maar eens bedenken welk beeldje aan de bescheiden collectie wordt toegevoegd.

© Disney

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.