Zoek je nog leuke activiteiten om te plannen voor de zomervakantie? Dan is een bezoek aan Disney -Telling Timeless Stories misschien wel dé suggestie voor elke Disney liefhebber.

Disney – Telling Timeless Stories biedt een uniek kijkje in het archief van de Walt Disney Animation Studios. Dit archief telt circa 65 miljoen originele tekeningen, schetsen, achtergrondschilderijen en storyboards van de begindagen van de studio tot nu. Het archief is niet open voor publiek en alleen voor intern gebruik. Tekenaars van de studio raadplegen het bijvoorbeeld ter inspiratie. Natuurlijk liggen niet al deze tekeningen en storyboards nu in het Forum, maar er ligt zeker een mooie collectie van ruim 300 stukken die voor jong en oud zorgt voor een mooie ervaring.

Zoals we van het Forum gewend zijn, is de tentoonstelling ook interactief. Kinderen krijgen een klein boekje mee, waarin ze tijdens hun bezoek (en desgewenst daarna) hun eigen Disney verhaal kunnen verzinnen. De tentoonstelling gaat namelijk dieper in op dit proces. Wat komt er allemaal kijken bij het verzinnen van een verhaal? Gebruik je bekende mythen en legendes, of probeer je iets nieuws te verzinnen? Wie speelt er eigenlijk de hoofdrol en is er ook een ‘slechterik’?

En als je dan idee hebt voor een verhaal moet je een storyboard gaan maken. Hoe werkt dat precies? Wat zet je daar allemaal op en wat doe je uiteindelijk met al die ruwe schetsen. En voor animatie komt er dan nog veel meer bij kijken, dus je kunt je wel voorstellen dat er heel wat te leren valt tijdens de expositie. Mijn kinderen vonden het vooral heel leuk dat ze zelf zoveel konden doen. Er waren stempels met de prachtig versierde hoofdletters die we kennen van de klassieke intro’s van Disneyfilms, je kon met een lichtbak bekende Disneyfiguren overtrekken op papier en er waren kleine kijkgaten op kinderooghoogte waar nog meer leuks te zien was.

Het kijkje achter de schermen geeft je daarnaast ook veel inzicht in het ontwerp van een personage, van schets tot het uiteindelijke besluit. Er gaan vaak vele ideeën aan vooraf die daarna in de archieven belanden, want wie weet komt het nog eens voor iets anders van pas. Datzelfde geldt voor iconische landschappen en omgevingen van bijvoorbeeld De Kleine Zeemeermin en Frozen. Niet alleen mijn kinderen waren hiervan onder de indruk, maar ik ook!

Ik wil natuurlijk niet teveel prijsgeven, dus kom vooral zelf op bezoek in het mooie Groningen. Een bezoek aan de expo is leuk om te combineren met een bezoek aan Storyworld of een workshop! Liever daarna nog even in de bioscoopstoel? Dat kan ook in het Forum! Voor kaarten en de agenda van het Forum kijk je hier. Disney – Telling Timeless Stories is van 22 april tot en met 10 september te bezoeken.

Banner © Marleen Annema

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.