Nog minder dan een maand te gaan en dan wordt de The Last of Us-serie eindelijk uitgebracht op HBO. Om alvast voor te bereiden hebben wij vijf momenten uit de game gekozen waarvan wij hopen dat ze terugkomen in de serie. Let op, mocht je de games nog niet gespeeld hebben en geen spoilers willen zien, dan raad ik aan om te stoppen met lezen. De momenten zullen uitgebreid worden besproken en dus ook belangrijke plotwendingen bevatten.

Ellie (Bella Ramsey) en Joel (Pedro Pascal)

The Last of Us speelt zich af in een post-apocalyptische wereld, waarin de relatie tussen Joel en Ellie centraal staat. Joel is in eerste instantie ingehuurd om het 14-jarige meisje uit een quarantainezone te smokkelen, maar al snel wordt dit een emotionele en soms brute reis, aangezien ze op elkaar aangewezen zijn en er alles aan moeten doen om te overleven. De game heeft inmiddels al meerdere Game of the Year-awards gewonnen en is al meer dan 17 miljoen verkocht, sinds de originele release op PlayStation 3 en de remaster op PlayStation 4. The Last of Us is inmiddels ook al voorzien van een remake voor de PlayStation 5 en zal volgend jaar ook naar PC (Steam) komen.

De The Last of Us-serie zal worden geschreven door Neil Druckmann, schrijver en creative director van de gelijknamige franchise, en Craig Mazin. Laatstgenoemde is maker van de HBO-serie Chernobyl. Bella Ramsey (Game of Thrones) zal de rol van Ellie vertolken en Pedro Pascal (The Mandalorian, Game of Thrones) kruipt in de huid van Joel.

Het eerste seizoen van de serie zal gebaseerd zijn op de eerste The Last of Us-game en zou zelfs dialogen die direct uit de game afkomstig zijn, moeten bevatten. Na het zien van het teasermateriaal en de officiële trailer, wordt al snel duidelijk dat er goed is gelet op details en dat de makers dichtbij de games proberen te blijven. Druckmann geeft echter ook aan dat de HBO-serie toch hier en daar zal gaan afwijken van de game. Een groot verschil met de game bijvoorbeeld, is dat de uitbraak van het virus niet in 2013 plaatsvindt, maar in 2003. De serie zal zich echter verder in 2023 afspelen. Daarnaast lijkt de serie ook voor een meer realistischere aanpak te gaan, zo heeft Joel namelijk last van z’n knieën en is hij aan één kant slechthorend, vanwege een schot.

Maar welke momenten uit de game mogen nou echt niet ontbreken in de serie? Nogmaals, vanaf hier: SPOILERS!

Screenshot uit The Last of Us Part I (remake)

Proloog

De openingsscène van The Last of Us kan natuurlijk niet ontbreken in de serie en gelukkig heeft de trailer bevestigt dat we dit moment ook gaan terugzien in de serie. Maar in hoeverre de kleine details ook zullen terugkomen, die in de game zo belangrijk zijn, is natuurlijk nog de vraag. In de proloog van The Last of Us maken spelers kennis met Sarah, die laat op de avond op haar vader Joel wacht zodat ze hem nog een verjaardagscadeau kan geven, namelijk een horloge. Als ze het cadeautje overhandigt, maakt Joel een grapje en doet hij alsof het horloge niet meer werkt, wat voor een lief vader-dochtermomentje zorgt. Uiteindelijk draagt Joel Sarah naar bed.

Al deze kleine momentjes die we met Sarah spenderen – en het feit dat we alles vanuit haar oogpunt zien -, zijn cruciaal voor de mokerslag die ons staat te wachten.

‘s Nachts wordt Sarah wakker door een telefoontje en als ze slaperig door huis schuifelt, wordt al snel duidelijk dat er iets mis is. Het nieuws staat aan en in de verte is er een explosie te horen. Joel rent op een gegeven moment de woonkamer in, verzamelt wat spullen en vlucht met Sarah het huis uit. Buiten staat Tommy, de broer van Joel, te wachten met de auto. Eenmaal in de stad aangekomen, blijkt alles in vuur en vlam te staan en is er totale chaos; mensen die elkaar aanvallen en op lijken te eten. Ze proberen uit de chaos te ontsnappen, maar komen plots in een auto-ongeluk terecht. Joel bevrijdt Sarah uit de auto en manoeuvreert zich door de stad en ontwijkt aanvallen van geïnfecteerden, met Sarah in zijn armen, en vindt uiteindelijk een uitweg. Ze komen een soldaat tegen en denken gered te zijn, maar niets blijkt minder waar als de soldaat het bevel krijgt om de twee neer te schieten. Tommy duikt nog ineens op, in een poging om de twee te redden, maar voor Sarah is het te laat en ze sterft in de armen van Joel.

Wij zijn heel erg benieuwd of de serie daadwerkelijk deze proloog zal aanhouden voor de eerste aflevering, of dat we er later in het seizoen pas achter komen wat er gebeurd is.

Screenshot uit The Last of Us Remastered

Begin van de zomer

Om na die domper van de proloog bij te komen hebben we ook voor één van de mooiste en iconische momenten uit de game gekozen, namelijk het begin van de zomer en een bijzonder ontmoeting.

Als spelers langzaamaan het einde van hun reis naderen, is Ellie inmiddels behoorlijk aangedaan en getraumatiseerd door haar aanvaring met een man genaamd David en zijn groep kannibalen (waar we later in dit artikel op terugkomen). Ze twijfelt aan het nut van deze reis naar de Fireflies en of haar immuniteit tegen het virus de mensheid wel kan helpen. Als Joel haar op een gegeven moment een zetje geeft, om over een stenen richel te kijken bovenop een gebouw, ziet ze ineens iets wat de spelers nog niet kunnen zien en rent ze er naartoe. Zijn het nog meer geïnfecteerden of nog meer kannibalen? Uiteindelijk blijkt dit iets heel moois te zijn, namelijk een kudde giraffen, die zijn losgebroken uit de dierentuin en nu lekker grazen door Salt Lake City.

Deze bijzondere ontdekking lijkt de hoofdpersonages weer een beetje hoop te geven. Het is voor zowel de spelers als Joel en Ellie, een moment van rust en een moment om te reflecteren. Ellie heeft tot zover alleen giraffen in boeken gezien en Joel heeft waarschijnlijk nog nooit een giraf van zo dichtbij kunnen bewonderen. Het is een belangrijk moment in de game dat aangeeft dat het leven ook doorgaat zonder de mensheid, de giraffen grazen immers rond zonder zorgen over de geïnfecteerden en wat mensen elkaar aandoen. Joel en Ellie bespreken wat ze willen doen nadat hun lange reis voorbij is en willen misschien leven zoals de giraffen, zonder zorgen.

Uit een Tweet bleek dat er eerder dit jaar een dierentuin speciaal werd afgesloten voor de opnames van The Last of Us en als we bepaalde foto’s van de set mogen geloven, lijkt het wel heel erg op de richel van het gebouw waar Joel en Ellie de langnekkige beestjes staan te bewonderen.

Screenshot uit The Last of Us Remastered

Winterkannibalen

Zoals hierboven al kort benoemd, komt Ellie op een gegeven moment een andere groep overlevenden tegen. Dit gebeurt in de winter, als Ellie voor Joel probeert te zorgen (die gewond is na een bijna-dodelijke val) en voor eten probeert te zorgen. Tijdens haar jacht op een hert, komt ze David tegen, die in ruil voor wat vlees, wat van zijn voorraden aan haar wil geven. Ellie is op haar hoede, maar als ze op een gegeven moment samen hordes van geïnfecteerden verslaan, lijkt ze hem toch het voordeel van een twijfel te geven. Echter, het blijkt al snel dat je toch niet zomaar iedereen moet vertrouwen. Nadat Ellie ontvoert is door David, blijken hij en zijn mannen namelijk een groep kannibalen te zijn en Ellie staat op het menu. Ze weet te ontsnappen, wat uiteindelijk in de game tot één van de meest intense boss battles is in de The Last of Us-game leidt. Het gevecht tussen David en Ellie speelt zich af in een verlaten restaurant, dat uiteindelijk ook in brand komt komen te staan. Het is een intens gevecht, waarbij David gewapend met een machete, achter Ellie aan zit terwijl hij haar op allerlei manieren belachelijk maakt. Als ze uiteindelijk de confrontatie met elkaar aangaan, weet Ellie de machete van David af te pakken en begint ze op hem in te hakken, waardoor hij ook komt te overlijden. Echter, al het verdriet, de frustratie en andere emoties die zich opgebouwd hebben, lijken er nu uit te willen komen en Ellie blijft op David inhakken. Gelukkig is Joel daar om haar te stoppen.

We zijn heel benieuwd hoe dit gevecht in beeld gebracht wordt in de serie. Hopelijk kunnen ze de intensiteit van deze scène overbrengen aan de kijkers, want wat is dit spannend om zelf te spelen. Het is ook een belangrijk moment voor de ontwikkeling van Ellie’s personage, aangezien deze ervaring traumatiserend voor haar was. Vanaf dit moment is ze namelijk stiller, trekt ze zichzelf wat meer terug en maakt ze niet meer de grapjes die we gewend zijn van haar.

Leuk feitje, Troy Baker (die de stem van Joel in de games inspreekt) is in de trailer van de serie te zien als één van de mannen van David.

Screenshot uit The Last of Us Part I (remake)

Ondersteboven actie

In de game komen Ellie en Joel meerdere overlevenden tegen tijdens hun reis, waaronder Bill. Echter, voordat ze hem daadwerkelijk ontmoeten, wandelen ze nietsvermoedend zijn dorp in dat vol met boobytraps ligt. Één daarvan is een de val waar Joel instapt, als hij de deur van een warenhuis opent. Hij wordt aan één voet naar boven getakeld en komt uiteindelijk ondersteboven te hangen. Terwijl Ellie op zoek gaat naar een manier om Joel naar beneden te halen, wordt het warenhuis omringd door geïnfecteerden en probeert Joel zichzelf (en Ellie) te verdedigen met een pistool in zijn handen. Dit is een moment in de game dat waarschijnlijk voor veel van ons voor zwetende handjes zorgde. En om het nog erger te maken, er zijn op een gegeven moment meerdere clickers die het warenhuis binnen komen wandelen.

Als Ellie op een gegeven moment het touw weet door te snijden, lijken zij en Joel overmeesterd te worden door de geïnfecteerden, maar gelukkig is Bill daar om ze te redden. Met z’n drieën verslaan ze nog een aantal geïnfecteerden en uiteindelijk brengt Bill de twee naar zijn schuilplaats wat een walhalla is aan crafting materialen en andere benodigdheden.

Het is al bevestigd dat Bill ook in de serie te zien zal zijn (gespeeld door Nick Offerman, bekend van Parks and Recreation) en ook gaan we zijn partner Frank zien (Murray Bartlett).

Screenshot uit The Last of Us Part II

De dood van Joel en de introductie van Abby

Persoonlijk denk ik dat ze momenten uit The Last of Us Part II bewaren voor het tweede (of misschien wel een nog later) seizoen, maar het zou gaaf zijn als ze wel alvast zouden hinten naar het bestaan van bepaalde personages en momenten die staan te wachten. Wat een cliffhanger zou het zijn als Abby in beeld zou komen tijdens de laatste aflevering van seizoen 1.

Abby wordt geïntroduceerd in The Last of Us Part II en lijkt op zoek te zijn naar Joel om wraak te nemen. Waarom wordt in eerste instantie nog niet bekend gemaakt, waardoor haar confrontatie met Joel nog choquerender is. Als hun paden namelijk op een gegeven moment kruisen, wordt Joel gevangen genomen door de groep van Abby. Als Joel vraagt wie ze is, vraagt Abby hem om een gokje te wagen. Joel lijkt daar echter niet van gediend te zijn en daagt haar uit door te zeggen dat ze maar beter kan opschieten en aan haar voorbereide speech kan beginnen, waarop Abby antwoordt: “you don’t get to rush this.” Vervolgens pakt ze een golfclub, slaat ze Joel daarmee bewusteloos en uiteindelijk tot pulp, terwijl Ellie toekijkt.

Deze plotwending was erg controversieel, toen de game uitkwam en zorgde voor een hoop boze fans. Wat vooral belangrijk is om hier te realiseren, is dat er twee kanten aan elk verhaal zitten, iets wat een rode draad is in de tweede game. Hoewel we in de eerste game aan Joel zijn gaan hechten, heeft hij natuurlijk ook slechte dingen gedaan en andere groepen overlevenden vermoord en daar zitten consequenties aan vast. Zijn keuze om Ellie te redden, en daarmee de mensheid van de kans op het creëren van een geneesmiddel tegen het virus te ontroven, is natuurlijk emotioneel beladen, maar daardoor niet direct moreel de juiste keuze.

Hopelijk laat de serie deze tweestrijd wel doorschemeren, want dat is juist de kracht van deze games en de emotionele impact die daaruit voortkomt. Wij zijn in ieder geval heel benieuwd naar de serie en kunnen niet wachten tot 16 januari!

Wat zijn voor jullie belangrijke momenten of details die zeker terug moeten komen in de serie? Laat het ons vooral weten in de comments!

About LisaCooper91

Gamer, horrorfanaat, filmliefhebber, muziekverzamelaar, boekenwurm, all-round nerd.

View all posts by LisaCooper91

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.