Onlangs kwam het nieuwe dierenpakket van Planet Zoo uit, namelijk het Grasland-dierenpakket. Een pakket met maar liefst twaalf nieuwe diersoorten voor jouw dierenpark. Deze update ging natuurlijk gepaard met een grote update, dus tijd om te kijken of onze dierenparken weer een stukje beter zijn geworden.

Laten we beginnen bij de nieuwe diersoorten van dit pakket. Ik keek zelf erg uit naar het toevoegen van vlinders aan mijn dierenpark en dat is met dit pakket eindelijk mogelijk. In een toegankelijk vivarium kun je nu dieren toevoegen die met elkaar kunnen samenleven. In dit geval kun je alle vijf verschillende soorten vlinders met elkaar combineren. Ze planten zich behoorlijk snel voort, dus het managen van je vlindertuin is wel van belang. Doe je dat niet, dan zullen je vlinders al snel ontevreden zijn vanwege de overpopulatie. Het nieuwe managementsysteem voor vivariumdieren die bij update 1.11 zat. De minst mooie vlinders worden naar de opslag gestuurd en vanuit daar kies ik wat ik ermee wil doen.

Het biedt in ieder geval veel mogelijkheden voor het maken van een vlindertuin en ik heb al veel mooie creaties in de Steam Workshop voorbij zien komen. De vlinders zien er ook prachtig uit en fladderen heel natuurlijk door het vivarium heen. Het is ook leuk om te zien hoe ze op alle decoraties zitten, allemaal door elkaar. Naast deze vijf nieuwe vivariumdieren zijn er ook zeven nieuwe verblijfdieren, namelijk de caracal, emoe, manenwolf, negenbandgordeldier, Bennetwallaby, gestreepte hyena en blauwe gnoe. Alle zeven zijn ze niet per se heel vernieuwend, maar aan de andere kant is dat ook niet heel gek. Zoveel verschillende zoogdierordes zijn er niet, dus je zult snel vergelijkbare diersoorten tegenkomen na zoveel pakketten. Toch hebben ze allemaal weer hun eigen uiterlijke eigenschappen en gedragingen. De gestreepte hyena lijkt qua vacht bijvoorbeeld helemaal niet op de gevlekte hyena uit het basisspel. De caracal is wel de zoveelste katachtige in de game, maar verschilt qua gedrag en uiterlijk wel duidelijk van familieleden. Ondanks dat ze misschien niet heel erg vernieuwend zijn, zien ze er wel weer top uit. Zo ook bijvoorbeeld het negenbandgordeldier, wiens schild glinstert in de zon.

Om kennis te maken met de nieuwe diersoorten heb ik het nieuwe carrièrescenario gespeeld. Deze was in eerste instantie niet heel ingewikkeld, want door mijn vlindertuin kon ik makkelijk en snel wat extra geld verdienen om het bestaande park te onderhouden en verbeteren. Wat nog wel wat gepruts kostte was het in elkaar zetten van een rondleiding. Je moet een start- en eindpunt instellen en natuurlijk wat tussenstops. Deze kun je bij diersoorten plaatsen, maar een pauzepunt is ook belangrijk zodat bezoekers even kunnen zitten. In dit bestaande park was het best een uitdaging om daar wat moois van te maken, maar uiteindelijk is het gelukt. Ik moest ook wel echt even zoeken hoe je nu een onderwijzer kon toewijzen aan een rondleiding. Uiteindelijk werkte het voor mijn overzicht het beste als ik een werkzone maakte voor mijn rondleiding en daar een aantal onderwijzers aan toevoegde. Geduld is daarna een schone zaak, want het duurt even voordat de eerste rondleiding begint. De onderwijzer wacht bij het startpunt op de deelnemers en gaat vervolgens van start. Je kunt meerdere rondleidingen maken en kunt elke rondleiding een andere kleur geven, wel zo handig. Rondleidingen horen bij update 1.12 en zijn dus gratis voor iedereen.

Update 1.12 heeft ook de nieuwe bulldozertool gebracht en daar ben ik toch wel zo blij mee! Het maakt het aanpassen van het park een stuk makkelijker. Geen gepruts meer met de selectietool, maar gewoon met je muis over datgene wat je wil verwijderen. Daarin kun je de grootte en hoogte van de cirkel aanpassen en kun je aspecten als paden en begroeiing aan en uit zetten, zodat je enkel dat verwijdert wat je wil. Deze tool is echt een uitkomst, vooral voor de creatievelingen onder ons die graag wat extra tijd steken in het aankleden van hun dierentuin. Voor diezelfde groep mensen is er de dioramamodus toegevoegd, waar je kleine landschappen kunt maken en kunt delen in de Steam Workshop met andere spelers. Je kunt daarbij kiezen uit verschillende vormen en kunt de achtergrond een andere kleur geven, zodat het goed past bij jouw diorama. Je moet het dan ook echt zien als een losstaand park wat niet per se functioneel hoeft te zijn.

Alena’s conclusie

Het Planet Zoo: Grasland-dierenpakket onderscheidt zich niet heel erg van andere pakketten, want er is weinig echt vernieuwend. Je kunt je afvragen of dat ook nog echt mogelijk is, aangezien er uiteindelijk toch wel een limiet is aan wat je met een game als Planet Zoo kunt doen, zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit van de game. De vlinders in het toegankelijke vivarium zijn wel echt een toffe toevoeging en biedt weer veel mogelijkheden voor nieuwe gebouwen. De grootste vernieuwing komt toch uit update 1.12 met de bulldozer, diorama modus en rondleidingen. Daarvoor hoef je het nieuwe pakket echter niet te kopen, dus mocht je niet echt zitten te wachten op een van deze specifieke diersoorten, dan zou ik enkel de laatste update installeren. Zeker geen slecht pakket, maar niet de beste tot nu toe. Het Planet Zoo: Grasland-dierenpakket is nu verkrijgbaar op Steam.

+ Vlinders en dus meer diersoorten voor het toegankelijke vivarium
+ Veel nieuwe diersoorten
+ Nieuw carrièrescenario 

– Weinig echt vernieuwend

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.