De MCU heeft met Black Panther: Wakanda Forever Phase 4 afgesloten en is daarmee aangekomen bij Phase 5. Er zijn al veel nieuwe personages geïntroduceerd in Phase 4 die we in Phase 5 weer terug gaan zien. Hoogste tijd dus om eens te kijken wat 2023 daarin alvast voor ons in petto heeft. LET OP: dit artikel kan spoilers bevatten.

Ant-Man and the Wasp: Quantumania
Allereerst krijgen we op 17 februari Ant-Man and the Wasp: Quantumania. In deze film krijgen dochter Cassie en schoonmoeder Janet van Dyne een grotere rol als we de trailer mogen geloven. Scott, Cassie, Hope, Janet en Hank naar de Quantum Realm en komen ze oog in oog met Kang the Conquerer, gespeeld door de fantastische Jonathan Majors. Hij werd in de serie Loki al geïntroduceerd onder het karakter “He Who Remains” en het werd direct al duidelijk dat we meer van hem zouden zien. Fans waren dan ook lyrisch toen hij in de trailer van Quantumania voorbij kwam en we daarmee denk ik de start zien van een reeks aan gebeurtenissen die naar Avengers: The Kang Dynasty en Avengers: Secret Wars toe werken.

What If…? Seizoen 2
Het tweede seizoen van de animatieserie What If…? staat gepland voor begin 2023, met helaas nog geen definitieve datum. Het eerste seizoen heeft zeker wel wat hints gegeven naar alle verschillende tijdlijnen die zich in de MCU begeven, waaronder Captain Carter die echt fantastisch terugkeerde in Doctor Strange in the Multiverse of Madness, gespeeld door de prachtige Hayley Atwell. In een gelekte trailer zijn weer veel bekende personages te zien die we in andere tijdlijnen tegenkomen. Ik ben sowieso fan van het eerste seizoen, dus het tweede seizoen kan mij niet snel genoeg komen. What If…? Seizoen 2 is begin 2023 te zien op Disney+.

Secret Invasion
De zes aflevering tellende serie Secret Invasion hebben Nick Fury (Samuel L. Jackson), Maria Hill (Cobie Smulders), James Rhodey Rhodes (Don Cheadle), Everett Ross (Martin Freeman), Talos (Ben Mendelsohn) de hoofdrollen en zien we ook een aantal nieuwe personages. Zo zijn Emilia Clarke (Game of Thrones) en Olivia Colman (The Crown) aan de cast toegevoegd, alleen weten we tot nu toe alleen van Olivia Colman dat ze Secret Agent Sonya Falsworth zal spelen en is het personage van Emilia Clarke nog een verrassing. Wat betreft het plot gaan Nick Fury, Talos en hopelijk wat hulptroepen de strijd aan met de Skrulls die in de hoogste ranken van het Marvel Universum zijn geïnfiltreerd. Secret Invasion staat gepland voor begin 2023 en komt naar Disney+.

Guadians of the Galaxy Vol. 3
De release van de derde volledige film in de Guardians reeks staat gepland voor 5 mei 2023. De Guardians of the Galaxy lijken terug te gaan naar hun roots en ook een nieuwe Gamora komt voorbij in de trailer. Knowhere is inmiddels hun thuisbasis, waar we al wat meer van zien in The Guardians of the Galaxy Holiday Special. Stil zitten lijkt er echter niet in te zitten, we zien Groot als behoorlijk afgetrainde vermoedelijk jongvolwassene, Adam Warlock (gespeeld door Will Poulter) komt voorbij en alle Guardians laten een breed scala aan emoties zien, dus maak je borst maar weer nat en neem zakdoekjes mee naar de bios! Hopelijk krijgen we ook weer een hele vette soundtrack, net als bij de eerste twee films. Gelukkig is 5 mei niet meer heel ver weg.

Loki Seizoen 2
Het eerste seizoen van Loki was weer even wat anders, aangezien het wat meer als actie detective werd neergezet en het een iets rustiger tempo had in verhouding tot alle films uit de MCU. Er is nog geen plot bekend en ook weten we niet meer dan dat het tweede seizoen mid 2023 naar Disney+ komt. Het lijkt er in ieder geval op dat Tom Hiddleston (Loki) en Gugu Mbatha-Raw (Ravonna Renslayer) terugkeren, maar komen hopelijk ook Owen Wilson (Mobius), Sophia Di Martino (Sylvie) en Wunmi Mosaku (Hunter B-15) terug.

Echo
In Hawkeye maakten we kennis met Maya Lopez (Echo), gespeeld door Alaqua Cox. Maya is doof geboren en heeft daardoor op vele vlakken een voordeel. Zo leerde ze als kind liplezen, doordat ze op een reguliere school zat, ze leerde karate op jonge leeftijd en leerde martial arts als jongvolwassene. In Hawkeye leren we meer over Maya en laat ze al zien wat ze in huis heeft, bijvoorbeeld in haar gevecht met Kazi Kazimierczak en haar confrontatie met Wilson Fisk (de badguy uit Daredevil). Inmiddels bevriend met Kate Bishop en Hawkeye zet ze haar leven voort en zullen we meer van haar (en misschien ook wel Kate en Clint?) gaan zien in de serie Echo. Als plot staat beschreven dat Maya Lopez het verleden in de ogen moet kijken, zich opnieuw zal moeten verbinden met haar roots en moet leren wat familie voor haar kan betekenen. Vincent d’Onofrio en Charlie Cox zijn bevestigd als onderdeel van de cast als Wilson Fisk en Matt Murdoch (Daredevil). Echo komt waarschijnlijk mid 2023 naar Disney+.

The Marvels
Een film waar we nog maar weinig van weten is The Marvels, die gepland staat voor 28 juli 2023. Ik hoop dan ook dat we misschien wat informatie krijgen in de komende maanden en misschien wel in de end credits scene bij Ant-Man and the Wasp: Quantumania. We weten in ieder geval dat Brie Larson weer terugkeert als Carol Danvers/Captain Marvel, Monica Rambeau weer zal worden gespeeld door Teyonah Parris (zij werd geïntroduceerd in WandaVision) en natuurlijk maakt Kamala Khan/Ms. Marvel, gespeeld door Iman Vellani haar debut op het witte doek. De zomer belooft in ieder geval lekker wat girl power.

Ironheart
Riri Williams maakt haar debuut in Wakanda Forever. Mijn hart maakte wel een klein vreugdesprongetje toen ze in haar ‘suit’ voorbij kwam suizen, wat een fantastisch moment. Riri Williams, oftewel Ironheart, wordt gespeeld door Dominique Thorne en krijgt dus haar eigen serie waarvan in ieder geval één seizoen van zes afleveringen gepland staat. Behalve Dominique Thorne zijn Alden Ehrenreich (Solo en Hail, Caesar!), Anthony Ramos (Hamilton) en Sacha Baron Cohen (Borat, The Trial of the Chicago 7) gecast. Cohen zal de rol van Mephisto gaan vertolken, een demon die over een soort onderwereld heerst. Dat voorspelt in ieder geval niet veel goeds. Voor Ironheart moeten we nog wel even wachten, want haar serie staat voor eind 2023 op de planning.

X-Men 97
Deze animatieserie werd net als de vele andere Phase 5 films en series aangekondigd tijdens Comic Con dit jaar en werd met veel enthousiasme ontvangen. Zou dat betekenen dat de X-Men ook in de MCU gaan verschijnen? Het is in ieder geval een vervolg op X-Men: The Animated Series die in 1997 eindigde en heeft voor een groot deel van de personages dezelfde stemmencast. X-Men 97 komt eind 2023 naar Disney+.

Agatha: Coven of Chaos
Over deze titel is qua plot nog maar weinig bekend, maar we weten in ieder geval dat Katheryn Hahn haar rol van Agatha wederom zal vervullen en dat Aubrey Plaza (Parks and Recreation) een rol zal krijgen. Deze serie zal pas eind 2023 of misschien wel begin 2024 verschijnen op Disney+.

Sony Marvel films
Behalve de films die onder Disney verschijnen is ook Sony nog bezig met Spider-Man: Across The Spider-Verse, het vervolg op Spider-Man: Into the Spider-Verse en Kraven the Hunter welke zich in hetzelfde universum afspeelt als onder andere Venom en Morbius. Zelf kijk ik wel erg uit naar Spider-Man: Across The Spider-Verse, aangezien ik het eerste deel ook erg vet vond. De animatiestijl is heel tof, het verhaal was goed, net als de soundtrack en ook mijn kinderen waren er erg van onder de indruk.

Marvel heeft weer genoeg voor ons klaar staan voor dit jaar en nu ik weer wat trailers (op repeat) opnieuw heb gekeken heb ik erg veel zin in 2023. Ook al mis ik de Avengers van Phase 1, 2 en 3 enorm, ik heb er vertrouwen in dat ook met deze nieuwe lading weer toffe dingen worden neergezet. We komen steeds dichter bij 2023 en dus bij Ant-Man and the Wasp: Quantumania en de start van Phase 5. In de woorden van een van mijn favoriete OG Avengers Steve Rogers te spreken: “Before we get started, does anyone want to get out?”

Banner: © marvel.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.