Afgelopen maandag was de, inmiddels, een-na-laatste aflevering van The Last of Us te zien op HBO en het was weer een heftige! Natuurlijk zaten er ook weer wat easter eggs in deze aflevering verstopt en wij hebben een aantal hiervan weer op een rijtje gezet.

Let op: dit artikel kan spoilers bevatten voor zowel de serie als de The Last of Us-games!

Bron: HBO
David en zijn groep

In het negende hoofdstuk van de The Last of Us-game, zien we elle er op uit gaan om in deze meedogenloze winter op zoek te gaan naar voedsel voor zichzelf en de zwaargewonde Joel. Ze stuit op een gegeven moment op een hertje en weet deze neer te schieten. Deze scène speelt zich precies hetzelfde af in deze aflevering van The Last of Us. Dit is namelijk het moment dat Ellie David en James ontmoet, die toevallig op hetzelfde hert aan het jagen zijn. Ellie houdt ze onder schot en wanneer James medicijnen gaat halen, hebben Ellie en David een gesprek waarbij veel van de dialogen letterlijk uit de game afkomstig zijn. We komen hier ook achter dat de groep die Joel en Ellie aanviel bij de universiteit, deel uit maakt van de groep van David, en dat laatstgenoemde niet zo vriendelijk is zoals hij zich voordeed.

Wraak

Als we kennismaken met de groep van David, vraagt een meisje om wraak. Wat blijkt, de man die Joel aanviel in de zesde aflevering, haar vader was en Joel heeft hem uit zelfverdediging moeten doden. De dochter van deze aanvaller smeekt David om wraak, wat voor kijkers die The Last of Us Part II gespeeld hebben bekend in de oren moet klinken. De serie laat hierbij al zien dat er twee kanten aan elk verhaal zitten, iets wat ook een rode draad is in de tweede game.

Bron: HBO
Joel’s verhoormethode

In de zesde aflevering hebben we al een glimp mogen opvangen van Joel’s verhoormethode, maar in deze aflevering zagen we hem eindelijk deze methode in de praktijk gebruiken. Als hij twee mannen van David vastgebonden heeft, martelt hij ze om uiteindelijk aan één van hen te vragen om op de kaart aan te wijzen waar David zich bevindt. En het zou maar beter dezelfde plek zijn die zijn partner ook aangaf op de kaart. Laten we zeggen dat het niet goed afloopt met de gevangenen van Joel.

Winterkonijntje

Er werd in de zesde aflevering ook al subtiel naar het winterkonijntje verwezen, maar helemaal in deze achtste aflevering kregen we een tease. In de game zien we aan het begin van het winterhoofdstuk dat Ellie op een winterkonijntje jaagt en deze te pakken krijgt met haar pijl en boog. In deze aflevering loopt dat iets anders af; Ellie ziet het konijntje en rent er achteraan, maar tevergeefs, het pluizige witte beestje is natuurlijk veel sneller dan zij.

Bron: HBO
Buddy Boy

Inmiddels hebben we al een aantal acteurs voorbij zien komen die een rol hebben gehad in de The Last of Us-games. En in deze aflevering was wel een heel belangrijke acteur voor de franchise te zien, namelijk Troy Baker. In de game speelt hij niemand minder dan Joel, wat het natuurlijk extra leuk maakt om hem nu als één van de bad guys te zien. Baker speelt James, één van de mannen van David, en Ellie noemt hem (net zoals in de game) treiterig ‘buddy boy’. Eerder al hebben we Jeffrey Pierce (Tommy in de games) in de serie gezien en Merle Dandridge (als Marlene, zowel in de serie als de games). In de laatste aflevering verwachten nog een belangrijke cameo, maar die houden we nog even geheim.

Spandoek

Het spandoek dat in het restaurant hangt, is identiek aan die in de game te zien is. Op de banner staat de tekst “When we are in need, He shall provide”. Het enige verschil is dat we de groep van David in de game niet zien eten in dit restaurant; spelers zien de banner pas als Ellie probeert te ontsnappen.

Bron: HBO
Eindgevecht in het restaurant

Tijdens deze aflevering wordt Ellie op een gegeven moment uit haar kooi gegrepen door James en David, vervolgens op een slagerstafel gelegd met de intentie om haar in mootjes te hakken. Dit moment en eigenlijk heel de sequentie die volgt, is één op één overgenomen van de eerste The Last of Us-game. Ellie bluft dat ze geïnfecteerd is, wat haar de kans geeft om het slagersmes van David af te pakken en deze in de nek van James te planten. Ze ontsnapt, maar David gaat al snel achter haar aan en ze komen in het restaurant uit van het resort waar David en zijn groep verbleven. Voor kijkers moet dit ook een spannend moment zijn geweest, maar kijkers die de eerste game hebben gespeeld zullen dit waarschijnlijk als nog spannender hebben ervaren. Dit is namelijk één van de meest intense momenten uit de game en zelfs de manier waarop David Ellie uitdaagt komt overeen.

“It’s okay, baby girl”

Als Ellie David verslagen heeft en het brandende restaurant weet te ontsnappen, grijpt Joel haar beet en probeert hij haar te kalmeren. Hij gebruikt hierbij dezelfde woorden als toen hij zijn dochtertje Sarah in zijn armen had, die uiteindelijk in zijn armen overleed, en noemt Ellie “baby girl”. Hoewel dit moment ietsje anders is in de game (Joel treft Ellie namelijk daar in het restaurant aan, terwijl ze op David in aan het hakken is), is dit een heftig en emotioneel moment.

Dat waren de easter eggs die wij gevonden hebben in de inmiddels achtste aflevering van The Last of Us! Welke easter eggs hebben jullie gespot? Wat voor verwijzingen of welke momenten hopen jullie nog terug te zien in de allerlaatste aflevering van het seizoen? Laat het ons vooral weten in de comments.

Benieuwd naar welke easter eggs we in de vorige afleveringen hebben gevonden? Je kunt ze hier terugvinden:
Aflevering 1
Aflevering 2
Aflevering 3
Aflevering 4
Aflevering 5
Aflevering 6
Aflevering 7

About LisaCooper91

Gamer, horrorfanaat, filmliefhebber, muziekverzamelaar, boekenwurm, all-round nerd.

View all posts by LisaCooper91

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.