In opdracht van Videogames Federatie Nederland (VGFN), is er dit jaar onderzoek gedaan naar het gamegedrag van kinderen. Het jaarlijkse onderzoek is afgenomen bij 1016 Nederlandse ouders tussen de 25 en 60 jaar oud, met een kind tussen de 4 en 17 jaar oud. In vergelijking met voorgaande jaren waarin het onderzoek is uitgevoerd blijkt dat ouders steeds vaker (+5%) vinden dat het spelen van videogames goed is voor de sociale vaardigheden van hun kind. Tevens geven ouders dit jaar vaker aan (+3%) dat gamen goed is voor de intelligentie van het kind. Er is in beide gevallen dus sprake van een significante stijging, ten opzichte van het onderzoek van vorig jaar.

Screenshot uit infographic van Rule the Game

Het valt op dat ouders steeds meer de voordelen inzien van het spelen van videogames. Net zoals voorgaande jaren erkent het merendeel van de ouders dat gamen voordelen kan bieden voor hun kinderen, slechts 13% ziet geen voordelen. Ouders geven aan dat gamen goed is voor de sociale vaardigheden van hun kind, en met name ouders van gamende jongens geven vaker aan dat het spelen van games goed is voor de intelligentie en de sociale vaardigheden van hun zoons. De resultaten geven, wat betreft de verschillende leeftijden, geen grote verschillen aan in de voordelen die ouders zien van gamen. Daarnaast vinden de meeste ouders gamen goed voor de Engelse taalvaardigheid (53%) en creativiteit van hun kind (51%), hoewel dit wel is gedaald vergeleken met vorig jaar (-5%).

Screenshot uit infographic van Rule the Game

Wel blijkt het maken van afspraken over gamen, en een gesprek hierover aanknopen, lastig voor ouders. Net zoals eerdere metingen, geven de meeste ouders (85%) aan voldoende grip te hebben op het gamegedrag van hun kinderen en in vergelijking met voorgaande jaren weten ouders duidelijk beter hoe ze afspraken met hun kind kunnen handhaven. Echter, ouders weten niet goed welke afspraken ze precies kunnen maken met hun kind en hoe ze hier het gesprek over kunnen aanknopen. Vaak raadplegen ouders dan het liefst een informatieve website, zoals rulethegame.nl. Daarnaast worden ook influencers op sociale media steeds vaker als informatiebron geraadpleegd.

Tevens is ook het aandeel ouders dat vragen heeft over het gamegedrag van hun kind gestegen. Deze vragen omvatten met name vragen over de hoeveelheid tijd die hun kind besteedt aan videogames en willen ze vaker weten in hoeverre hun kind geld uitgeeft tijdens het gamen. Martijn Schenderling van Videogames Federatie Nederland (VGFN) zegt hierover: “We zien aan de resultaten van het onderzoek dat veel ouders grip zeggen te hebben op het gamegedrag van hun kinderen, maar dat het maken van afspraken nog wel steeds moeilijk is. Op ons platform Rule the Game geven we ouders en verzorgers handvatten in de vorm van een stappenplan, waarbij we tips geven over hoe het gesprek aan te gaan met kinderen. Naast ouderlijk toezicht in de vorm van de PEGI-leeftijdsclassificatie zijn er bijvoorbeeld ook parental controls in te stellen op alle gameconsoles. Belangrijkste is dat je het gesprek aangaat, samen met je kind.”  

Screenshot uit infographic van Rule the Game

Net als Kijkwijzer geeft PEGI (Pan European Game Information) informatie over wat er in een game zit, en wat het leeftijdsadvies is. Van deze PEGI-classificatie zijn veel ouders (50%) op de hoogte en dan vooral ouders met kinderen tussen de 4 en 9 jaar. Toch geeft het merendeel, dat bekend is met de PEGI-classificatie, aan dat zij zelf bepalen of hun kind een game mag spelen. 

Wil je meer weten over het onderzoek? Meer informatie is te vinden op rulethegame.nl. Bekijk daar ook de video, waarin Ruud Gullit 5 tips geeft voor het instellen van ouderlijk toezicht.

About LisaCooper91

Gamer, horrorfanaat, filmliefhebber, muziekverzamelaar, boekenwurm, all-round nerd.

View all posts by LisaCooper91

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.