De dagen worden donker, Halloween komt eraan, dus hoe fijn is het om dit thema spelletjes te spelen. Ik ben alleen absoluut niet van de horrorgames (iets met nachtmerries), dus ik was erg blij met de aankondiging van het Planet Zoo: Schemerpakket. Laten we eens kijken of dit nieuwe pakket ook weer net zo leuk is als alle anderen.

Het Schemerpakket brengt zoals elke reguliere DLC vijf nieuwe diersoorten, een nieuw thema, nieuwe items voor het bouwen en nieuwe flora en fauna. In dit geval draait het allemaal om, zoals de naam van het pakket al weggeeft, de schemertijd. Dat betekent pompoenen, spookachtige items, mysterieuze planten en natuurlijk diersoorten die in de schemer ontwaken.

Ik begin even bij het nieuwe carrièrescenario wat zich afspeelt in Transsylvanië. Het park is donker, mistig en een perfecte weergave van alle nieuwe items en dieren in de game. De Roemeense en gotische bouwstijl oogt wat weemoedig en overal liggen herfstbladeren op de grond. Het straalt wel direct de juiste sfeer uit, dus wat dat betreft is het nieuwe thema al top. Net als altijd is het de bedoeling dat je het park redt van de ondergang en dat je zorgt voor het welzijn van de dieren. Dat was overigens niet makkelijk, want veel budget is er niet om het park aan te passen en ook kun je niet alles verwijderen. Een goede inschatting maken van de financiën is dan ook echt belangrijk in dit geval, want de inkomsten komen niet vanzelf binnen.

De items van het nieuwe thema zijn dus in een Roemeense en gotische stijl. Dat betekent veel (donker) steen, waterspuwers, pompoenen, lichtgevende paddenstoelen en torens. Ook de nieuwe diersoorten hebben weer eigen decoratie gekregen, waarmee je het park kunt aankleden. De flora bestaat onder andere uit paddenstoelen, vingerhoedskruid en een griezelige dode boom. Mocht je wat inspiratie nodig hebben voor het gebruik van al deze items kun je dus het carrièrescenario bekijken, of je checkt alle creativiteit in de Steam Workshop.

Maar dan hebben we natuurlijk ook nog een vijftal nieuwe diersoorten. Ik vind alle diersoorten wel echt heel erg tof. Ze zouden natuurlijk vooral in de avond tot leven moeten komen, maar eigenlijk zijn ze de hele dag door wel actief. Is natuurlijk ook wel zo prettig voor het bezoek, maar hier zou misschien nog iets aan gesleuteld kunnen worden. Mijn vossen waren bijvoorbeeld behoorlijk actief aan het springen in de zon, maar dat zou dan eigenlijk niet kloppen. Verder vind ik het gedrag van de dieren wel weer goed uitgewerkt. De bewegingen, het gedrag en activiteit lijken te kloppen en ze zien er zoals verwacht erg goed uit.

De nijlroezet (vleermuis) die je in het toegankelijke vivarium kun plaatsen ziet er ook tof uit. Die kun je namelijk altijd in een donker vivarium hebben. Je kunt voor de wanden, het plafond en de grond namelijk wisselen tussen gaas, glas of een gesloten wand. Het is ook echt wel een toevoeging voor de game, zeker als je er iets moois omheen bouwt (want in de basis is echt echt een lelijke kubus). Ik hoop wel dat er snel meer diersoorten in geplaatst kunnen worden en dat er een duidelijk filter komt voor diersoorten die wel of niet geschikt zijn voor het toegankelijke vivarium.

Dan is er ook nog update 1.11 geweest en die brengt veel vernieuwing naar de gameplay. Zo kunnen de onderwijzers nu demonstraties geven bij een vivarium. Je plaatst daarvoor een paal voor het dierenpraatje en selecteert het betreffende dier. Wat me wel opviel is dat ze eigenlijk maar heel kort het dier vasthouden en dat de interactie met het publiek uitblijft. Mensen reageren niet anders dan normaal, terwijl het best leuk zou zijn als mensen dan ook gericht naar het dier zouden kijken.

Het beheer van je vivariumdieren werkt overigens wel heel goed. Je kunt nu een limiet instellen voor je populatie en geeft aan wat je met de overpopulatie wil doen. Daardoor kun je het welzijn van de dieren wel beter borgen en verdien je er zo mogelijk ook nog eens wat aan. De verbeterde camera in het vivarium doet ook absoluut zijn werk. Ik kon de dieren nu veel beter volgen en ik hoefde niet meer hele ingewikkelde capriolen uit te halen om een vleermuis op de foto te krijgen.

Alena’s conclusie

Ja, ik vind dit toch wel weer een heel fijn pakket. De nieuwe dieren zijn leuk, interessant en anders dan wat we al hebben. Zeker de nijlroezet vind ik daarin echt een hele toffe nieuwe aanvulling. Ik ben zelf niet zo van het Halloween thema, maar de gotische stijl van dit pakket spreekt me wel aan. Zeker als je een thema wil toevoegen aan je park. Het heeft misschien nog wat tijd nodig om alle nieuwigheid, zoals een toegankelijk vivarium en de vivariumdemonstraties goed te integreren in de game. Gelukkig doen ze bij Frontier altijd hun best om de speelervaring steeds verder te verbeteren, dus ik ga er vanuit dat dit binnenkort wel zal gebeuren. Overall weer een tof pakket, die zeker het aanschaffen waard is. Planet Zoo: Schemerpakket is nu beschikbaar op Steam voor €9,99.

+ Vijf toffe nieuwe diersoorten
+ Toegankelijk vivarium
+ Nieuw thema met veel nieuwe items
+ Leuke nieuwe flora

– Graag nog meer dieren voor het toegankelijke vivarium
– Nachtdieren zijn ook overdag erg actief

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.