Ik mag graag tuinieren, of in ieder geval lekker in de tuin zitten als de zon schijnt. Vooral het geluid van zoemende bijen en hommels en fluitende vogels kan me helemaal opvrolijken. Een game waarin je relaxt mag tuinieren leek me dan ook wel wat! En toen was daar Garden Life.

In Garden Life neem je een tuin over en draag je zorg voor het groeien en bloeien van alle planten en bloemen. Ondertussen krijg je opdrachten van dorpsgenoten of kunnen dingen verkopen op de markt om geld te verdienen. Dit geld kun je weer gebruiken voor nieuwe zaadjes, hulpmiddelen of decoratiemateriaal. Dit alles heb je nodig om jouw tuin een flinke boost te kunnen geven en deze steeds verder uit te breiden om dé tuin van het dorp te worden.

Foto: stillalive studios

Ik begon echt wel goed aan deze game, lekker ontspannen, zoals ook de bedoeling is. Je begint heel klein, hebt nog niet zoveel gereedschap (wel het nodige) en hebt een klein stukje tuin. Na een eerste tutorial zie ik een lijstje hangen in het tuinhuisje, waarin staat dat ik de brug moet bouwen. Deze brug leidt naar een nieuw stuk tuin, dus hup, aan de slag! Ik merk echter dat na vele opdrachten (en dan bedoel ik niet 10, maar meer richting de 50 of 60) ik nog steeds niet dichter bij het bouwen van die brug lijk te komen. Het kost best veel moeite om sommige planten te laten groeien, wat op zich natuurlijk logisch is, maar ook heel frustrerend. Als ik denk dat ik mijn plantjes nu goed heb neergezet, zodat ze tegen een raamwerk op kunnen groeien, blijft het maar klein en kom ik maar niet door mijn verhaallijn opdrachten heen.

Een opdracht waarbij je bijvoorbeeld boeketten moet maken, vraagt om heel veel bloemen. Zoveel, dat het eigenlijk onlogisch voelt en je er zoveel moeite voor moet doen dat het niet leuk meer is. Dat wordt dus na een tijdje best frustrerend en dan is de game ontzettend eentonig. Toen ik dus de zoveelste rozenstruik gesnoeid had voor boeketten was ik er eigenlijk wel klaar mee dat ik nog steeds niet aan die brug kon bouwen. Ik heb het spel dan ook weggelegd en heb niet verder gespeeld. Ik begon me er mee te vervelen, het snoeien, bewateren en onkruid wieden woog niet meer op tegen het vrijspelen van een extra stuk tuin. Echt heel jammer, want ik vind het idee wel heel erg leuk en had dan liever wat meer mogelijkheden gehad om uit te breiden en minder lineair te moeten spelen.

Foto: stillalive studios

Wat nog voor een beetje afwisseling zorgde was het compleet maken van een soort displays in het dorpscentrum. Voor die displays moet je verschillende bloemen aanleveren, wat weer nieuwe dingen kan ontgrendelen. Ook kun je voor bloemen en planten verschillende kleuren ontgrendelen, door ze bijvoorbeeld naast andere (kleuren) bloemen te zetten. Helaas motiveerde ook dat me niet genoeg om door te blijven spelen. Grafisch nodigde het me namelijk niet genoeg uit om te kunnen genieten van de omgeving. Het ziet er best okay uit, begrijp me niet verkeerd, maar het is niet dat ik ergens stil kon staan om van de schoonheid te genieten. De besturing op de PlayStation 5 werkte overigens prima. Niets bijzonders, maar wel voldoende. De prijs van €39,99 vind ik echt niet passen bij hoe de game nu werkt. Misschien dat een hoge prijs zou moeten motiveren om door te zetten, maar dat deed het bij mij echt niet.

Alena’s conclusie

Helaas valt de game heel erg tegen. Ik vond het begin leuk, het idee is leuk, maar het duurde me te lang voordat er echt schot in de zaak kwam en het kon me onvoldoende boeien om door te blijven spelen. Ik kan best lang hetzelfde doen, maar dit werd te eentonig met al het bewateren en snoeien en steeds weer dezelfde opdrachten waar je in mijn optiek veel te veel bloemen voor moest snoeien. Gooi er een goede update overheen, waarbij het makkelijker wordt om opdrachten te voltooien of waarbij er minder bloemen nodig zijn en dan wordt het al een stuk meer behapbaar. Ook zou het wel helpen om goede instructies te hebben van hoe wat meer lastige planten te plaatsen, zodat ze daadwerkelijk groeien. Voor nu krijgt Garden Life van mij dan ook niet hoger dan een 5,5. Op het randje van voldoende dus, maar alleen omdat ik denk dat de game echt nog wel mogelijkheden heeft.

+ Kan heel ontspannend zijn
+ Besturing okay
+ Mooie bloemen in vele kleuren

– Wordt snel erg eentonig
– Té lineair
– Onvoldoende doelen om iemand gemotiveerd te houden
– Onvoldoende gebruik van de potentie
– Te duur voor wat het nu te bieden heeft

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.