Een tijdje terug mocht ik vast aan de oppervlakte snuffelen van een prachtige game en eindelijk is het tijd om de diepte in te duiken met deze review van Submerged: Hidden Depths.

Submerged: Hidden Depths is het vervolg op Submerged en draait wederom om broer en zus Taku en Miku. Ze zijn nog altijd op zoek naar hun nieuwe thuis en proberen onderweg allerlei vragen te beantwoorden. Wat kan Miku allemaal met haar bijzondere krachten, wat is die zwarte gloeiende massa in het water en op alle gebouwen, wat is er met de mensheid en de aarde gebeurd en kunnen Miku en Taku iets doen om dit op te lossen? Genoeg vragen om te beantwoorden, dus tijd voor avontuur!

Zoals ik al in de preview beschreef bevat de game geen geweld en dat is maar goed ook. Er is zoveel moois om naar te kijken, zoveel te ontdekken, dat geweld het alleen maar in de weg zou zitten. Een fijne gedachte als je de game start en de wereld gaat verkennen in je bootje en te voet. Met je bootje vaar je naar verschillende plekken waar je aan kunt meren zodat Miku of Taku deze kan verkennen. Taku verkent de plekken waar je alleen dagboeken kunt vinden, hier zijn geen speciale krachten voor nodig. Miku doet het meeste werk, terwijl Taku heerlijk staat te zonnen (of kletsnat staat te regenen) in het bootje. Zij verkent de grotere plekken waar een grote gloeiende bol en nog vele andere verzamelobjecten te vinden zijn.

Deze grote plekken, ik noem het maar even eilanden, zijn in principe grote puzzels. Miku moet op elke van deze eilanden op zoek naar een grote gloeiende bol waar een soort elektrische machine op aangesloten zit. Deze machine lijkt de zwarte massa te voeden, dus daar gaat Miku puzzel voor puzzel een stokje voor steken. Miku koppelt het zaadje los van de machine en brengt deze vervolgens naar de bron van het eiland, zodat de massa weer in groene wortels verandert. Om daar te komen moet je bijvoorbeeld klimmen op richels en klimplanten, moet je bruggen laten zakken met een hendel aan de andere kant of touwen en trappen op en af. Dat is de puzzel die steeds opgelost moet worden, maar terwijl je deze eilanden verkent zijn er nog heel veel andere dingen te vinden. Zo zijn er overal negen schelpen te vinden die, als je ze allemaal hebt, een uiterlijke aanpassing van Miku of de boot ontgrendelen. Ook is zijn er vier dagboeken te vinden die, in complete set, weer een stukje van het verhaal vertellen. Tot slot is er dan nog per eiland een unieke bloem te vinden en die zijn soms goed verstopt.

In de preview schreef ik dat ik af en toe wel eens vast leek te lopen op sommige stukjes. Hier en daar lijkt het wat verholpen, maar soms komen je loopbewegingen nog wel precies. Ik vond het niet storend, maar maakt het soms wel wat lastiger om een eiland goed te kunnen verkennen. Het hield me niet tegen om alle verzamelobjecten te vinden! Wat ik wel een beetje storend vond is dat je, zodra je het zaadje terug brengt naar de bron, direct wordt teruggebracht naar je thuisbasis. Gelukkig is er een fast travel optie, zodat je niet het hele eind terug hoeft te varen. Wel vervelend als je nog niet alle objecten had gevonden, want je moet dan wel weer vanaf het startpunt van de puzzel beginnen. Ondanks dat je niet alle hendels opnieuw hoeft te vinden en je looproute direct te bewandelen is, moet je wel weer van onder naar boven lopen en dat kan best wel een hele route zijn. Zeker als een van die objecten ergens bovenaan ligt.

Een mooi detail is dat alle eilanden vernoemd zijn naar gletsjers. Per toeval realiseerde ik me dat, omdat ik een naam herkende en toen op Google de rest van de namen heb opgezocht. Ik vermoed dat dit een verwijzing is naar de opwarming van de aarde en de wereld van Submerged: Hidden Depths staat immers ook onder water. Een ander mooi, maar soms ook wel griezelig detail zijn de mensen die je op de eilanden tegen komt. Deze mensen zijn allemaal verzwolgen door de massa en maken bewegingen als je dichterbij komt. Een reminder dat we ons teveel hebben laten leiden door technologie en ons te weinig op de natuur en het behoud van de aarde hebben gericht? Ik wil verder niet teveel van het verhaal weggeven, maar het is het zeker waard om alle dagboeken te vinden.

Naast alle verzamelobjecten op de eilanden is er ook op het water genoeg te vinden. Daar vind je namelijk upgrades voor je boot en gezonken schatten in de vorm van voor ons herkenbare objecten, maar die voor Miku en Taku een mysterie zijn. Al die locaties vind je door rond te varen en goed om je heen te kijken, al dan niet met je verrekijker. Maar een uitkijktoren kan hier ook bij helpen, deze vind je verspreid over de gehele kaart. Tot slot zijn er dan nog verschillende diersoorten te vinden, zowel in het water als op het eilanden. Het verhaal helemaal doorspelen kostte niet heel veel tijd, ik denk bij elkaar een uur of zes. Maar pas na ongeveer elf uur (en dan heb ik ook echt de tijd overal voor genomen) had ik alle verzamelobjecten gevonden. Ik heb alles rustig verkend, heerlijk van het uitzicht genoten en soms een rondje extra gevaren. Je kunt na het uitspelen van het verhaal dus nog rustig verder.

Alena’s oordeel

Ik ben heel erg positief over deze game. De game is een goede combinatie van puzzel, avontuur en een prachtige omgeving. Het verhaal is goed en het geeft een duidelijke lijn met nog veel ruimte voor verbeelding voor de speler. Daarnaast is de game ook heel toegankelijk voor zowel ervaren als minder ervaren spelers. Belangrijke plekken worden aangegeven met een fel rode kleur, bijvoorbeeld objecten waar je op kunt klimmen of waar je iets mee moet. Verzamelobjecten worden aangegeven met een glinstering. Er is geen tijdsdruk in het verkennen of bij de puzzels en de puzzels zijn ook niet bijster ingewikkeld. Het meest lastige was voor mij om niet steeds afgeleid te raken door de omgeving, want een mooie zonsopkomst of zonsondergang is echt een genot om naar te kijken. De ontwikkelaars van Uppercut Games hebben echt een knap staaltje werk geleverd en ik hoop dat ze hier nog een vervolg aan gaan geven. Submerged: Hidden Depths is een absolute aanrader voor de liefhebber van vriendelijke avontuurgames en puzzelgames. De game is nu verkrijgbaar voor: Steam, Epic Games, PlayStation 4 en 5, Xbox One en Series X|S en Stadia.

+ Vrij van geweld
+ Prachtige omgeving
+ Toegankelijk voor alle spelers
+ Speeltijd precies goed

– Is er al een vervolg?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.