A long time ago in a galaxy far, far away…. Het is onrustig op Batuu. De First Order heeft zoals altijd snode plannen om over het heelal te kunnen regeren, maar de Resistance heeft haart kamp opgezet om de strijd met ze aan te gaan. Als een nietsvermoedende Sim besluit om op vakantie te gaan naar Batuu krijgt ze een onmogelijke keuze. Sluit ze zich aan bij de heldhaftige Resistance of toch bij de machtige First Order? Of toch liever ergens in het midden en sluit ze zich aan bij de Scoundrels? Alleen een hogere macht kan daarover beslissen…

Ja en die hogere macht ben jij natuurlijk als speler en met jouw eigen Sim kun je dus afreizen naar Batuu. Het werkt als een vakantie, dus via je telefoon kun je onder deze optie de vakantie naar Batuu boeken. Batuu bestaat uit drie verschillende gebieden, namelijk Black Spire Outpost, First Order District en Resistance Encampment. Black Spire Outpost is het neutrale centrum van Batuu. Hier kies je een passende kledingstijl, pak je een hapje eten en ga je je, door middel van gesprekken met inwoners, oriënteren op alle verschillende facties waarbij je je kunt aansluiten.

Als je dan je keuze hebt gemaakt ga je naar het bijpassende gebied en ga je op zoek naar de opdrachtgevers van de bijbehorende factie. Ik besluit met mijn Sim eerst de Resistance te steunen. Voor de Resistance ga je op zoek naar Vi Moradi, een voormalig spionne. Mocht je je liever bij de First Order willen aansluiten, dan moet je in het First Order District op zoek naar Luitenant Agnon. Sta je liever tussen beide in, dan moet je je aansluiten bij de Scoundrels en ga je in Oga’s Cantina op zoek naar Hondo Ohnaka. Alle drie geven ze je een overzicht van missies die je kunt doen om een betere reputatie te krijgen bij de gekozen factie. Ik koos dus als eerste voor de Resistance en ga in gesprek met Vi Moradi. Dankzij een tip van een inwoner weet ik de magische woorden waarmee ik alle missies kan zien. Er is een korte missiebeschrijving waarin staat wat je moet doen en daar onder wat het je oplevert, bijvoorbeeld ++ reputatie bij de Resistance en – reputatie bij de First Order. Wat ik wel jammer vond ik dat het ook effect heeft op de vrienden van het thuisfront. Ik kreeg namelijk een berichtje van de moeder van mijn Sim met daarin de opmerking dat iemand haar heel erg haatte (First Order in dit geval) en dat moeders nu ook wel even goed ging nadenken over hun vriendschap. Beetje jammer.

Het verhaal doorspelen kost best wel wat tijd en is mij niet gelukt in de twee vakantiedagen die mijn Sim had. Je moet heel veel heen en weer tussen de verschillende gebieden, zoeken naar de juiste persoon of de juiste voorwerpen. Ik liep ook af en toe wel een beetje vast, omdat ik niet de juiste display kon vinden of ik werd betrapt door een Stormtrooper, werd vervolgens gefouilleerd en was het voorwerp wat ik nodig had voor mijn missie kwijt. Toen ik dan vervolgens naar de persoon liep waar ik het voorwerp vandaan had, kon ik niet opnieuw de interactie doen en dacht ik mijn missie niet af te kunnen maken. Ik zal eerlijk zijn dat ik toen even gecheat had, maar later kwam ik er achter dat er gewoon een holotafel in het Resistance Encampment stond waar ik benodigde spullen kon halen. Bij de First Order valt deze veel meer op, bij de Resistance stond deze in een kelder. Uiteindelijk kom je er dus wel, maar het is wel geduld hebben en ik was er niet bepaald snel doorheen. Een voordeel, want soms is extra content zo kort dat je het gevoel hebt er weinig plezier van te hebben gehad. Naarmate je in het verhaal verder vordert kom je Rey en Kylo Ren tegen in de bijpassende buurt en tref je Chewbacca (helaas alleen als icoontje) tijdens een missie.

In Batuu heb je overigens geen gebruikelijke Simoleons, maar Galactic Credits. Aan de start van je vakantie krijg je er 100 en bij het voltooien van missies krijg je meer Credits. Die Credits zijn wel handig als je dus voorwerpen opnieuw moet kopen, maar ook voor alle souvenirs die je mee naar huis wil nemen of als je trek hebt. Er zijn in Black Spire Outpost twee eettentjes waar je wat kunt kopen en daar zitten zelfs gratis dingen tussen, dus dat is wel fijn. Mocht je wat meer te besteden hebben, dan kun je wat voedzamere maaltijden kopen. Who cares about food! Ik was vooral erg geinteresseerd in de souvenirs, want als Star Wars fan wilde ik mijn huis graag wat meer versieren. Ik kocht een R-droide die vervolgens achter me aan rolde, wat artifacten en uiteraard een lightsaber. Er zijn verschillende lightsabers waar je nog een kybercrystal in de gewenste kleur aan toe moet voegen zodat je een persoonlijke lightsaber hebt. Hier kun je dan vervolgens mee trainen, maar je kunt hem ook in een displaydoosje doen.

Mocht je liever voor zachte souvenirs gaan, dan kun je ook nog een porg- of ewokknuffel kopen en die zijn ook onwijs schattig! Maar nog even weer terug naar het verhaal. Afhankelijk van de factie die je kiest is het verhaal natuurlijk wat anders, maar de missies zijn wel vergelijkbaar. Je moet deuren hacken, vliegmissies doen (je ziet het schip opstijgen, maar daarna krijg je keuzes die je moet maken) of informatie inwinnen. Goed om te weten is dat het grootste deel van deze Sims uitbreiding non-canon is. Dat wil zeggen dat verschillende personages, verhaallijnen, missies, geen onderdeel zijn van het officiële verhaal. Personages Vi Moradi, Luitenant Agnon, Rey, Kylo Ren en Chewbacca zitten uiteraard in het universum, maar hun bijdrage is in dit geval non-canon. Batuu is in dit geval gebaseerd op Galaxy’s Edge zoals deze in het Disney park te zien is. Daar ben ik helaas nog niet geweest, maar aan de foto’s van het park te zien is dit wel redelijk goed gelukt. Tot slot zijn er natuurlijk ook nieuwe CAS-items (Create-A-Sim) die passen binnen het Star Wars thema. Jaren geleden waren er al kostuums toegevoegd van Princess Leia, Darth Vader, Yoda en Fighter Pilot Luke, maar nu komen daar een hele hoop bij. Zo kun je nu echt blenden met de inwoners dankzij de gewaden in allerlei aardekleuren en kun je kleding ontgrendelen die bij jouw gekozen factie horen. Zo kun je bij de First Order een Storm Trooper of Death Trooper krijgen en voor de Resistance een veel mooiere (vind ik zelf) Fighter Pilot uniform. Daarnaast zijn er nog veel meer iconische outfits die je vooral herkent als je fan bent.

Alena’s oordeel

Allereerst is het even goed om te melden dat ik nog niet eerder een Game Pack als deze heb gekocht. Ik heb Stranger Ville en Realm of Magic ook aan mij voorbij laten gaan, want ik had gewoon niet zo’n zin in aparte werelden en missies waar ik waarschijnlijk toch maar één keer naar ga kijken. Maar toen LadyPatries mij vroeg wie Journey to Batuu wilde spelen (omdat ze zelf helemaal niks met Star Wars heeft) riep ik gelijk ja! Ik ben wel Star Wars fan en heb daarom ook wel lol beleefd aan dit pakket. Echter kan ik me voorstellen dat je deze links laat liggen als je helemaal niks met het thema hebt. Maar eigenlijk geldt dat voor heel veel dingen van De Sims. Als de Universiteit je bijvoorbeeld niets boeit, dan kun je die ook gewoon laten liggen. Ik vond het vooral heel tof om zoveel bekende dingen terug te zien als een Lightsaber, BB-droids en R-droids, bepaalde outfits en bekende personages. Daarnaast ook de heerlijke muziek die zich dan tijdens de laadschermen afspeet en in de Cantina, echt top. Het duurt wel even voor je door het hele pakket heen bent en dat is enerzijds heel fijn, omdat je er dan veel voor terug krijgt. Anderzijds moet je wel zin hebben om zoveel heen en weer te lopen, missies te doen, weggestuurd te worden door de tegenstander om vervolgens weer opnieuw te moeten proberen. Nogmaals, voor mij best vermakelijk vanwege alle herkenning, maar anders had ik het echt te lang gevonden. Het bevestigt voor mij alleen maar meer dat ik zo’n soort Game Pack gewoon niet zo leuk vind. Ben je net als ik Star Wars en Sims fan, dan zou ik het pakket zeker kopen. Al is het maar gewoon om een Lightsaber in je huis te hangen en een droid achter je aan te laten rollen. De Sims 4 Star Wars: Journey to Batuu Game Pack koop je bij Origin voor €19,99.

+ Star Wars!
+ Veel leuke items om mee te nemen na je reis
+ Lang verhaal
+ Veel herkenbare voorwerpen, plekken en personages uit het Star Wars universum

– Veel herhaling in de missies
– Te lang om ‘even tussendoor’ te doen
– Effect op vriendschappen met andere Sims?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.