Star Wars: Episode I – The Phantom Menace bestaat dit jaar 25 jaar en om dat te vieren komt de film terug naar de bioscoop, samen met de mogelijkheid om een 25-uurs Marathon bij te wonen!

Mocht je echt helemaal nieuw zijn in de wereld van Starwars, even een korte uitleg. Star Wars: Episode I – The Phantom Menace is verhaaltechnisch de eerste in de Skywalker saga, maar kwam pas in 1999 uit. George Lucas begon namelijk met Episode IV – A New Hope (1977) en werkte verder naar Episode V – The Empire Strikes Back (1980) en Episode VI – Return of the Jedi (1983). Vervolgens duurde het onwijs lang en kwam daar in 1999 dan eindelijk Episode I – The Phantom Menace.

De film werd gemengd ontvangen en dit had vooral te maken met personage Jar Jar Binks. Deze Gungan ontmoeten ze op Naboo en fungeert als een soort gids voor Qui-Gon Jinn (Liam Neeson) en Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor). Mensen vonden het personage irritant en hadden het idee dat het bedoeld was als een merchandise-item (zoals vele Pixar en Disney sidekicks). Zelfs nu nog ontstaan er soms vurige discussies over de aanwezigheid van Jar Jar Binks in a galaxy far, far away, maar hoe je het ook wendt of keert, hij zit er in. Mensen waren meer enthousiast over Darth Maul, de badguy, gespeeld door Ray Park. Zijn heftige en toffe rood met zwarte gezichtsmake-up en double-bladed lightsaber maakte hij een hele goede indruk.

Wat natuurlijk wel ontzettend tof was, was dat C-3PO, R2D2 en Yoda weer aanwezig waren, gespeeld door de oorspronkelijke acteurs (Anthony Daniels, Kenny Baker en Frank Oz). Ook maakte Anakin Skywalker zijn debuut, gespeeld door Jake Lloyd. De start van deze toffe verhaallijn leverde onder andere onderstaande poster op (die we nog steeds wel eens in huis hebben hangen). En laten we ook niet de prachtige Natalie Portman vergeten, in de rol van koningin Padmé Amidala. Fun fact: Natalie Portman en Keira Knightley worden nog wel eens met elkaar verward. In deze film is Keira de dubbelganger van Padmé, Sabé. Zij wordt voor de veiligheid van de Padmé soms aangekleed zoals de koningin, zodat zij geen gevaar loopt. Dit was overigens ver voordat de verwarring ontstond.

Auteursrecht: gettyimages.com/Lucasfilm

Nu bestaat de film dus 25 jaar en is het tijd om de film weer naar de bioscopen te brengen. Mocht je aan alleen Episode I niet genoeg hebben, dan kun je ook nog naar de Star Wars marathon gaan. Afhankelijk van de bioscoop start het programma in de ochtend en ben je de volgende ochtend weer klaar. Er zijn toiletpauzes en natuurlijk pauzes om te eten en drinken en tussendoor zijn er verschillende andere activiteiten zoals een loterij of een quiz. Uiteraard is het ook een hele toffe activiteit om samen met vrienden (mits fan van Star Wars) te doen. Check even bij je eigen bioscoop naar het aanbod en wees er snel bij, want de eerste voorstellingen zijn al uitverkocht!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.