Thuiszitten betekent je brein trainen! Je wilt immers niet dat die hersencellen hun slimheid verliezen. Op welke manier wij dat doen? Met Dr Kawashima’s Brain Training natuurlijk! We maken er een 7-dagen challenge van om te kijken of we “slimmer” worden door ons brein te trainen op de Nintendo Switch. Kom maar op! Hier is de review van de breinbreker onder de Nintendo Games (Ho! Wacht, die Turnips-berekeningen in Animal Crossing: New Horizons tellen dus niet mee!).

Hoe oud is jouw brein? Willen we het weten? Ja, dat willen we weten! In het echte leven ben ik op dit moment 32 jaar. Denkt Dr. Kawashima daar ook zo over? We gaan het zien en beleven.

Dr. Kawashima legt uit dat de hersenleeftijdstest bestaat uit drie willekeurig gekozen trainingen. Aan de hand van je resultaten wordt je hersenleeftijd berekent. We gaan de snelheid waarmee ik informatie verwerk, mijn kortetermijngeheugen en mijn zelfbeheersing (Wat?! Ik?!) op de proef stellen.

Dag 1: We gaan van start met het trainen van mijn brein. Een potje Steen, papier, schaar is waar we mee starten. Sjonge… hoe ging dat spel ook alweer? De rechter Joy-con blijkt dus een infrarood-camera te bevatten die je respons kan zien. Uiteraard snapte ik er natuurlijk in het begin geen bal van en blijkt dat de infrarood-camera aan de zijkant te zitten en niet aan de voor- of achterkant van de joy-con. Resultaat: ik heb er niets van gebakken en een hersenleeftijd van 80. Op naar de dagelijkse test dan maar: 3 korte oefeningen, bestaande uit rekenen, tot 120 tellen en het hoogste cijfer aantikken. Eindscore: 69! Er is nog een hoop werk aan de winkel.

Dag 2: nieuwe elementen in de dagelijkse training, waaronder een lijnenspel en onthoud 25 woorden. Pfiew, dit is echt niet makkelijk. Resultaat: 68 jaar.

Dag 3: een onderdeel waarbij je een reeks van 25 getallen moet onthouden zie ik vandaag voor het eerst. Wederom ook hardop tellen tot 120. Resultaat: 53 jaar.

Dag 4: hardop lezen is gelukkig verdwenen en rekenen x 25 gaat mij zeer goed af. Resultaat: 50 jaar.

Dag 5: een iets mindere dag, want onthoud mijn acht wordt blijkbaar niet goed herkent. Continue leest hij een ander cijfer. Dit beïnvloed je resultaat: 58 jaar.

Dag 6: wijze les wanneer je een dagelijkse test doet en getallen moet onthouden zorg er dan voor dat er niet iemand aan de andere kant van de bank zit die vanuit het niets hele verhalen gaat brabbelen. Resultaat: 80 jaar!

Dag 7: een topdag met onderdelen waar ik goed in ben: ‘Rekenen X 25’ en ‘Snel tellen’ waarin je steeds een zelfde getal van het vorige af dient te trekken zonder dat die nog in beeld is.

Wat betreft de ‘Snelle test’ in de vorm van ‘Steen, papier, schaar’ is er maar één conclusie: mijn leeftijd blijft 80. Ook al had ik slechts 1 fout of 6 fout. Hier plaats ik grote vraagtekens bij…

Afijn, na deze levensles door met de essentie van deze review. Wanneer je de “game” opstart wordt je begroet door de hooggeleerde professor. Tijd om te gaan beginnen: je hebt de keuze tussen een ‘Snelle training’ en een ‘Dagelijkse training’. In ‘Snelle training’ kun je de vaardigheid van je vingers testen door middel van de infrarood-camera in de joy-con. Een snelle hersenleeftijdstest doe je in de vorm van steen, papier, schaar. ‘Handige hersentrainingen’ zijn er in de vorm van het voor zich sprekende ‘rekenen met vingers’ en ‘vingeroefeningen’ waarbij je het scherm na dient te doen. Oftewel denk na en uit het met behulp van je vingers.

Naast deze solo-trainingen vindt je in ‘snelle training’ ook korte spellen om met twee spelers te spelen. Iedere speler gebruikt hiervoor een eigen joy-con. In ‘Vogels tellen’ dien je als eerste het juiste aantal afgebeelde vogels aan te geven. In ‘Vlaggen’ activeer je je prefrontale cortex en train je geheugen door een voorbeeld na te doen waarbij er steeds een handeling bij komt. Derde optie voor multiplayer is ‘Blokken’, hierin komen er zééééér kort blokken in beeld en jij dient te tellen hoeveel dit er zijn. Dit onderdeel was voor mij absoluut niet te doen in het begin, maar gelukkig kreeg ik al snel een ezelsbruggetje in gedachten waarbij het toch ietsjepietsje beter ging.

In ‘Dagelijkse training’ is het de bedoeling dat je dagelijks traint – dûh – en krijg je dus iedere dag dat je de “game” opstart een training voor je kiezen waarbij je de – herinnert u zich deze nog – stempels kunt verzamelen. Extra handig hierbij is dat je de juiste gebruiker kunt selecteren. De software is dus niet aan 1 persoon gebonden, maar ieder voor zich kan los van elkaar zijn / haar brein testen.

Op de kalender zie je je stempels en dus de dagen waarop je getraind hebt. Het aantal stempels per dag kan oplopen tot vijf. Aan te raden is om iedere dag zo’n 20 tot 30 minuten aan je brein te werken en Dr. Kawashima is hier ook vrij strikt in door aan te geven dat je voor vandaag genoeg getraind hebt. Uiteraard staat het je vrij om verder te spelen. Natuurlijk is wetenschappelijk getest dat circa 30 minuten “breinspelen” per dag genoeg is voor je hersenen. Hier houden wij ons dan ook grotendeels aan – hoewel ik soms nog wel eens door kan slaan in het onderdeel ‘bacteriën uitroeien’. Het leuke aan het onderdeel ‘Training’ is dat je oefeningen vrij kunt spelen naarmate je meer stempels hebt verdiend. Bijvoorbeeld na 7 dagen speel je ‘Fotografisch geheugen’ welke ik persoonlijk een vrij leuke training vond. Andere trainingen bestaan uit bijvoorbeeld ‘Rekenen X 25’ waarin je zo snel mogelijk 25 sommen op moet lossen en schrijven of het al eerder genoemde ‘Bacteriën uitroeien’ waarin je 4 op een rij moet verzamelen en zo de “evil” bacteriën laat verdwijnen. Daarnaast vindt je er ook een basiscursus ‘Sudoku’ en kun je je lees- en spreekvaardigheid testen met krantenartikelen van vroeger. Genoeg keus is er zeker, dus je training kun je iedere dag naar eigen wens en inzicht indelen.

Hoofdonderdeel van dit hele braintraining-ding is natuurlijk de dagelijkse leeftijdstest. Door middel van 3 tests meet de professor je hersenleeftijd van dat moment. Ik zeg nadrukkelijk van dat moment, aangezien de testen variëren en je de ene dag een beter brein hebt dan de andere. De resultaten van deze tests worden alleen de eerste keer opgeslagen, dus stiekem even verbeteren zit er helaas niet in.

Extra leuk aan deze 2020-versie van Dr Kawashima’s Brain Training is het Wereldkampioenschap Brain Training. Iedere zaterdag barst de strijd los om de slimste ter wereld te zijn. Je hebt de zaterdag om vier testen te doen, waarbij je steeds twee kansen hebt en je beste resultaat wordt ingezonden. Iedere Maandagmorgen vanaf 09.00 uur staan de resultaten voor je klaar. Uiteraard was ik maar wat trots dat ik op het onderdeel ‘Duale taak’, ofwel twee dingen tegelijk doen op plaats 798 van de 7793 ben geëindigd. Oftewel bij de beste 20%. Zowel Dr. Kawashima als ik gingen natuurlijk uit ons dak. De uitslagen krijg je op basis van de algemene ranglijst, maar ook in je eigen leeftijdscategorie te zien. Binnen mijn leeftijdscategorie 30 t/m 34 ben ik geëindigd op plek 135 van de 967. Voor mij het bewijs dat ik echt wel twee dingen tegelijk kan. De overige resultaten laten we even achterwege aangezien deze review niet té lang mag worden…

Moeite om dagelijks te trainen? Het is mogelijk om een reminder in te stellen. We stellen als hulpmiddel Dr. Kawashima om 20.00 uur ‘s avonds in om een half uur per dag te braintrainen (zo klinkt het alsof ik aan een sport doe, dus die houden we er in). Over het algemeen heb ik geen seintje gehad aangezien ik al voor 8en aan mijn dagelijkse portie braintraining heb voldaan. Onderlinge strijd met familie of vrienden? In dat geval is het mogelijk om een Brain Training-mail te sturen waarin je de dagelijkse trainingsresultaten kunt delen. Naar jezelf sturen is uiteraard ook mogelijk. Persoonlijk heb ik deze mogelijkheid maar even gelaten voor wat het is.

Linn’s conclusie:

Helaas werd ik meteen op de feiten gedrukt. Er is wat mis met mijn brein – of met de metingen van Dr. Kawashima, dat kan natuurlijk ook. Ik krijg het idee dat de software enigszins kapot is, óf zijn de meetstandaarden gemeten met de snelheid en het denkvermogen van de enorm slimme Japanners?? Deze resultaten zijn een regelrechte aanslag op mijn geest en laten mij twijfelen aan mijn hoge intelligentie. Een troost: het is een meting waaraan weinig rechten ontleend kunnen worden. Het onthouden van 25 getallen – ook nog eens op dezelfde locatie ben ik absoluut niet voor weggelegd. Voor een potje rekenen aan de andere kant gelukkig weer wel.

Verwacht geen grafisch spektakel in Brain Training – man, wat was ik blij met de vrolijke gekleurde foto’s in ‘Fotografisch geheugen’ – de basis is gewoon zwart / wit. Simpel en draaiende om de essentie. Waar ik mij wel enorm aan heb gestoord – en waar ik ook punten door ben misgelopen – is de herkenning van sommige cijfers. Er is blijkbaar iets mis met mijn acht en vier waardoor er regelmatig iets fout gerekend werd waar ik in feite gewoon het juiste antwoord had. Het systeem is vrij gevoelig en ook met de infraroodcamera trok het systeem te snel conclusies.

Verwacht je spektakel en uren speelplezier? Dan raad ik je sterk af om deze software voor de Nintendo Switch aan te schaffen. Het gaat om de pure eenvoud en korte en over het algemeen eenvoudige trainingen. Wil je 30 minuten per dag echt je brein trainen en verwacht je er niet meer van? In dat geval is het de circa €35,- zeker wel waard. De bijgeleverde stylus is essentieel, maar zo nu en dan was ik toch wel bang dat ik mijn scherm zou beschadigen aangezien ik echt de lijnen over mijn scherm hoorde gaan. Zonder stylus is deze “game” vrijwel niet te spelen.

Ik heb mij sterk afgevraagd wie de doelgroep nu is? De volwassen, intellectuele “speler”? Kinderen worden hier absoluut niet blij van en de minimale herswnleeftijd die je kunt bereiken is twintig. Naast kids zijn met name enthousiaste die-hard gamers voorzien van een switch. Een echt grote hoeveelheid is er nog niet voor de Nintendo Switch op een paar games in de e-Shop na en wellicht voor de spelers die zich hiernaast ook vermaken met Ring Fit Adventure (overigens een top-game voor de Switch). Voordat je overgaat tot aanschaf van Dr. Kawashima’s Brain Training dien je er goed over na te denken wat je er mee wilt bereiken.

Wanneer je al een liefhebber was van de Nintendo DS- versie koop hem dan blind, want er zijn een hoop nieuwe uitdagingen en zeker de Wereldkampioenschappen zijn een welkome aanvulling. Kids naar bed en als moeder of vader zijnde fijn een half uurtje je brein trainen en testen of een potje sudoku spelen is zeker een aanrader. Vooropgesteld: met Dr. Kawashima’s Brain Training is absoluut niets mis en ik zal er ook zeker nog regelmatig tijd mee doorbrengen, maar je dient je bij aanschaf wel af te vragen wat jouw uiteindelijke doel is. Oersimpele degelijkheid, het ligt er alleen letterlijk aan welke invulling je het geeft.

+ Train je brein
+ Wereldkampioenschappen
+ Nieuwe uitdagingen
+ Samen trainen
+ Weggelegd voor echte casual gamers
– Geen grafisch spektakel
– Simpele opzet
– Sommige cijfers moeilijk herkend
– Infrarood werkt soms niet mee

Met dank aan Nintendo voor het beschikbaar stellen van een review-exemplaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.