Tsjoeketsjoeketjsoektsjoek! Maak je klaar voor een prachtige treinreis met een nostalgische trein. Dit doen wij uiteraard niet in het werkelijke leven, maar in de vorm van een bordspel. De exacte route is nog onbekend: begin- en eindpunt liggen in ieder geval ergens in Europa. Wereldwijd behoort Ticket To Ride tot een favoriet onder de bordspellen. Is Ticket To Ride werkelijk het fantastische bordspel waar iedereen het over heeft? Maakt het de hoge verwachtigen waar? Je leest het in deze review van Ticket To Ride – Europe.

Ticket To Ride… ik zal eerlijk bekennen: nog nooit heb ik deze mogen spelen. Al meerdere malen lag hij in mijn digitale winkelmandje of heb ik er mee in mijn handen gestaan, maar keer op keer ging de keuze toch even naar een ander bordspel. Nu is het moment daar en hebben wij hem eindelijk mogen spelen. De verwachtingen zijn dus zeer hoog…

Het verhaal
“Van de steile rotsen van Edinburgh naar de zonverlichte dokken van Constantinopel, van de stoffige straatjes van Pamplona naar het winderige station van Berlijn; Ticket to Ride – Europe neemt je mee op een nieuw treinavontuur door de grootste steden van Europa tijdens de eeuwwisseling (die van 1900 dus). Waag jij je aan een reis door de donkere tunnels van Zwitserland? Ga je aan boord van een veerboot over de Zwarte Zee? Of richt je prachtige treinstations op in de grote hoofdsteden van de oude rijken? Je volgende stap maakt van jou misschien de grootste treinmagnaat van Europa! Pak je bagage, roep de kruier en stap in!” Dit is je ticket voor een schitterende treinreis.

Allereerst is de doos zelf al een grafisch spektakel om naar te kijken. Het ademt het jaren 00 van de vorige eeuw. Wanneer je het vrije grote bord op tafel legt krijg je een prachtig beeld van het oude Europa. Inhoudelijk is er een hoop speelmateriaal, waaronder 110 treinkaarten en 46 bestemmingskaarten en maar liefst 45 treinwagonnetjes voor iedere speler.

Voorbereiding
Voordat het spel begint krijgt iedere speler treinwagonnetjes in zijn / haar gewenste kleur, 3 treinstations en een scorepion. Iedereen plaats de scorepion op veld 1 van het scorespoor. Iedere speler krijgt ook 4 treinkaarten waarop treinwagons in diverse kleuren staan (die corresponderen met de diverse routes op het speelbord) en 1 lange routekaart en 3 “normale” routekaarten. Uit deze routekaarten kiest iedere speler er minimaal 2 en de rest wordt weggelegd in de doos. Alle overige kaarten (treinkaarten en bestemmingskaarten) worden naast het bord geplaatst. Van de treinkaarten worden er 5 open op tafel gelegd.

Spelen maar…
Wat gaan we doen? Treinroutes bouwen! Hoe? Door treinkaarten te trekken, routes te claimen, bestemmingskaarten te trekken of treinstations te bouwen met als doel de meeste punten te behalen. Slechts één van deze acties mag je in jouw beurt uitvoeren. Kies je voor kaarten trekken, dan mag je twee van de open kaarten pakken óf één locomotief (de open kaarten worden na iedere afgenomen kaart aangevuld). Een andere optie is om een gok te nemen door van de gedekte stapel kaarten te pakken, echter heb je dan natuurlijk geen invloed op welke kleur je trekt en of je die dus kunt gebruiken. Gelukkig mag je zoveel kaarten in je hand houden als je wilt. Heb je voldoende kaarten in je handen om een route tussen twee steden te claimen dan leg je in jouw beurt dit aantal kaarten van de juiste kleur (of kleuren) af en mag jij je treintjes op die route plaatsen. Als bonus mag je jouw scorepion het bijbehorende aantal punten vooruit plaatsen. Uiteraard heb je jouw bestemmingskaart in gedachten gehouden tijdens het spelen. Is je weg geblokkeerd door andere spelers dan kun je een vrije doorgang kopen door een station van jouw kleur op de stad te plaatsen. Dit kost je echter wel 1 treinkaart (bij het 2e station 2 treinkaarten en het 3e station 3 treinkaarten). Meer opties nodig of denk je slim routes te kunnen bouwen? Dan kun je er ook voor kiezen om een extra bestemmingskaart in jouw beurt te trekken. Je mag er 3 pakken van de stapel en hiervan 1 bij je houden.

Extra opletten!
Locomotieven fungeren als jokers (wanneer je bijvoorbeeld net 1 speciale kleur voor jouw route mist) óf zijn nodig om veerboot-routes te kunnen claimen. Voor grijs-gekleurde routes mag je zelf kiezen welke kleur je gebruikt en of je hier locomotieven, dus jokers, voor gebruikt. Wil je bijvoorbeeld van Madrid naar Pamplona dan ligt er een tunnel op je route. Deze routes zijn nét even iets lastiger te claimen. Allereerst leg je de juiste benodigde kaarten af en trek je de bovenste drie kaarten van de gedekte stapel. Wanneer er kaarten opengelegd wordt met een overeenkomstige kleur dan dien je deze uit je hand extra af te leggen om de tunnel daadwerkelijk te kunnen claimen.

Tactisch nadenken is een must, immers wil jij het spel natuurlijk winnen met daarbij in het achterhoofd houdend dat wanneer je de langste route hebt je maar liefst 10 bonuspunten krijgt. Is het je niet gelukt om een route van een van je bestemmingskaarten te voltooien? Oei, in dat geval wordt het puntenaantal afgebeeld op je bestemmingskaart in mindering gebracht op je routespoor. De eerste keer klinkt het wellicht een beetje ingewikkeld, maar na een paar beurten komt de stoom op gang.

Einde
Het spel eindigt wanneer een speler nog maar 2 treinwagonnetjes over heeft. Alle spelers krijgen dan nog één beurt om laatste routes te claimen of een andere tactische zet te doen. Maak dus nog snel je bestemming af om, want anders worden die punten in mindering gebracht op je eindscore. Heb je geen treinstation gebouwd? In dat geval mag je 4 punten per ongebruikt station aan je score toevoegen. De speler met de langste route krijgt 10 bonuspunten en iedereen telt de punten van de behaalde routekaarten bij het totaal op. Op deze manier blijft het tot het einde spannend wie nu de uiteindelijke winnaar wordt.

Ticket To Ride – Europe speel je met 2 tot 5 spelers, is geschikt voor spelers vanaf 8 jaar en een ritje duurt 30 tot 60 minuten.

Linn’s conclusie:
Antwoord op de prangende vraag: ‘Maakt Ticket To Ride – Europe de verwachtingen waar?’ Hier kan ik volmondig ja op antwoorden. Zeker wanneer je het bekijkt dat dit echt een familiespel is zullen zowel ouders als kids hier een hoop avonden eindeloos plezier mee beleven. Ik heb mij daarbij ook laten vertellen dat wanneer de kids de keuze hebben dit spel met grote regelmaat wordt gekozen. Het is continue verrassend en keer op keer is het spel anders, ook al speelt de geluksfactor een kleine rol. Voor de doorgewinterde bordspelers (waar ik mijzelf onder mag rekenen) is Ticket To Ride – Europe een zeer geschikt spel voor een party-avond of een perfect instapspel voor de niet-die-hard spelers. Heb je de gelegenheid om met 3, 4 of zelfs spelers te spelen dan is dit zeker aan te raden. Op deze manier kun je elkaar nét even iets meer dwarszitten. Bij een 2-spelerspel is dit toch wat minder het geval en is er helaas minder uitdaging. In tegenstelling tot veel kaartspellen heb je regelmatig het idee dat ze op elkaar lijken, dit concept is uniek en haalt daar zeker pluspunten mee.

Al met al is Ticket To Ride – Europe een bordspel met prachtig artwork, een hoop vrolijke kleurtjes en een goed doordacht spel. Dit bordspel mag in geen enkele bordspelkast van families ontbreken. (Ter info: bij onze eerste Ticket To Ride-ervaring heeft ondergetekende met zeker 50 punten voorsprong op de rest gewonnen!)

Ticket To Ride kent inmiddels vele varianten en uitbreidingen: van Japan & Italië tot aan de USA. Wil je uitbreiden naar India of kies je toch voor Azië? Ga je voor een uitstapje naar Rails & Sails of kies je toch voor een versie over ons eigen kikkerlandje. Vele varianten zijn nog mogelijk en toevallig is er onlangs aangekondigd dat de Amsterdamse versie over niet al te lange tijd op de markt komt.

+ Prachtig artwork
+ Keer op keer verrassend
+ Gemakkelijk uit te leggen
+ Tactisch nadenken
+ Perfect instapspel
+ Uniek
– Iets minder leuk met 2 spelers
– Wellicht iets te eenvoudig voor fervente bordspelers

Wil je Ticket To Ride – Europe zelf proberen? Aanschaffen is hier mogelijk!

Met dank aan Asmodee voor het beschikbaar stellen van Ticket To Ride – Europe.

One Comment on “Review: Bordspel Ticket To Ride – Europe”

  1. Leuke review! Ticket To Ride is een van mijn favoriete bordspellen. Zeker in een groter gezelschap. Ticket To Ride London is zeker aan te raden voor twee spelers. Dit is een kleinere kaart en is gemaakt voor kleinere groepen (2 tot 4). Hierdoor kan je ook met twee spelers elkaar dwarsbomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.