De Arnhemse auteur Tom Lenting (37) heeft een passie voor games en geschiedenis. Een mooie combinatie, zou je denken, en het is dan ook niet meer dan logisch dat hij deze twee passies heeft samengebracht in de vorm van twee boekjes: Guerrilla Games – een kleine geschiedenis van de grootste gameontwikkelaar uit Nederland en Gamegeschiedenis van Nederland 1978-2018. Deze review, of boekbespreking, zal zich enkel richten op het boek omtrent de geschiedenis van Guerrilla Games, een studio waar we inmiddels denk ik allemaal wel bekend mee zijn.

In dit boek neemt Lenting ons mee in de wereld van de grootste gameontwikkelaar van eigen bodem, Guerrilla Games, dat bekend is van games, zoals Killzone (2004) en Horizon Zero Dawn (2017). De ontwikkelaar, gevestigd in Amsterdam, is momenteel eigendom van Sony Computer Entertainment. Er is echter behoorlijk wat aan dit succes vooraf gegaan en Lenting neemt de lezer in chronologische volgorde mee in de geschiedenis van Guerrilla. Hierbij komen klassiekers als Jazz Jackrabbit (1994) voorbij, maar ook onbekendere titels zoals Grachten Racer (2000). Een studio moet natuurlijk ergens beginnen. Een duidelijk overzicht over de opkomst en succes van Guerrilla Games bestond eerder nog niet, maar daar heeft Lenting verandering in gebracht.

Het boek is opgedeeld in drie hoofdstukken. Het eerste gedeelte gaat over de voorlopers van Guerrilla Games, die aan de basis liggen van de huidige studio. Er wordt verteld over het ontstaan van de Amsterdamse gameontwikkelaar, waar ook de nodige nodige fusies aan vooraf zijn gegaan. Guerrilla is namelijk ontstaan uit verschillende studio’s, zoals Lost Boys Games, Oranges Games en Digital Infinity. Het tweede gedeelte van het boek draait vooral om Guerrilla Games zelf en de succesvolle games die zij uiteindelijk hebben geproduceerd, zoals Killzone en uiteindelijk ook Horizon Zero Dawn, na de overname door Sony. Tot slot gaat het laatste gedeelte van het boek over het nalatenschap van de gamestudio.

Het is een leuke manier van vertellen en het is fijn dat dit boek zo’n duidelijke opsplitsing heeft. Wel probeert Lenting een hoop informatie in dit kleine boekje te stoppen, wat soms een beetje overkill is en de schrijfstijl niet helemaal ten goede komt. Voor de lezer kan het soms lijken alsof hij af en toe van de hak op de tak springt, of juist te lang blijft hangen als hij een punt wil maken.

Het boek is samengesteld aan de hand van verschillende bronnen, zoals nieuwsberichten, achtergrondartikelen, analyses, games en natuurlijk interviews. Er komen een hoop quotes voorbij, waardoor het echt voelt als een kijkje achter de schermen. Uiteraard komt Arjan Brussee, ook wel de ‘godfather van de Nederlandse game-industrie’ genoemd, al snel aan bod en krijgen we in een notendop een kleine biografie te lezen, en volgen we zijn carrièrepad, wat uiteindelijk tot Guerrilla Games geleid heeft.

Een leuke toevoeging zijn een aantal screenshots die in chronologische volgorde in het boek afgebeeld staan, die een leuk overzicht geven in hoe de games van Guerrilla er grafisch op vooruit zijn gegaan in de loop der jaren. Dit was erg gaaf om te zien, helemaal aan de hand van de informatie die je dan in het boek gelezen hebt. Het valt ook op dat er ineens een grote sprong vooruit wordt gemaakt, qua techniek.

Tom Lenting’s Guerrilla Games – een kleine geschiedenis van de grootste gameontwikkelaar uit Nederland is zeker een aanrader en niet alleen als je fan bent van de games die deze studio heeft voortgebracht. Het is ook leuk en interessant om te lezen hoe de game-industrie in Nederland gegroeid is en ook de bijbehorende technologie, die er behoorlijk op vooruit is gegaan. Het lezen hierover zorgt er zeker voor dat je de game-industrie weer een beetje meer gaat waarderen en brengt perspectief; games komen immers niet zomaar uit de lucht vallen. Er zullen risico’s genomen moeten worden en niet elke keuze zal leiden tot succes.

Ben je nu ook benieuwd en zou je ook graag in de geschiedenis van Guerrilla willen duiken? Guerrilla Games – een kleine geschiedenis van de grootste gameontwikkelaar uit Nederland is verkrijgbaar voor € 9,99. Het boekje is te bestellen via karelvanmanderacademy@outlook.com bij de Karel van Mander Academy.

About LisaCooper91

Gamer, horrorfanaat, filmliefhebber, muziekverzamelaar, boekenwurm, all-round nerd.

View all posts by LisaCooper91

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.