Camera Japan Festival, heb je daar wel eens van gehoord? Indien dit niet het geval is dan is dit een zeer leuke uittip. In zowel Amsterdam als Rotterdam wordt het Japanse evenement gehouden waarin je veel Japanse films, Japans eten, Japanse goodies en meer kunt verwachten.

In 2006 alweer was de eerste editie en ik meen dat ondergetekende die zelf heeft meegemaakt. Destijds was er een Nintendo-expositie en speelden er ook Japanse bandjes naar diverse films die vertoond werden. Enthousiasme alom! Gelukkig keert het festival ieder jaar terug en blijft er genoeg te beleven. De focus ligt op film, de beste, de vreemdste en de meest onverwachte films uit Japan. Er is echter meer; visual arts, muziek, dans, fashion, architectuur, voedsel en veel meer. We lichten een aantal interessante activiteiten voor je uit.

Film: People Who Talk to Plushies are Kind
De titel zegt eigenlijk al genoeg. De film draait om Mimiko en Tsuyoshi die om lid te worden van een knuffelclub. Knuffels kunnen gevoelige introverten helpen om hun zorgen en pijn te uiten. Een interessante film waarin kwesties als mannelijkheid, gender en acceptatie in de hedendaagse samenleving aan bod komen. Te zien op 21 en 23 september in Rotterdam en op 29 september in Amsterdam. Tickets hier.

Film: Tokyo Pop
Wanneer je een blik op muziek wel kan waarderen dan is Tokyo Pop een film om naar uit te kijken. We duiken in de kleding, kunst en muziek van de jaren tachtig. Een Amerikaanse muzikante wil het in Japan maken ten tijden van de Japanse New Wave Pop. De regisseur van Buffy the Vampire Slayer krijgt de eer voor deze film uit 1988 en deze 4K-restauratie werd bekostigd door Dolly Parton. 21 september zie je Tokyo Pop in Rotterdam. Tickets hier.

Film: Blue Thermal
Uiteraard mag Japanse animatie niet ontbreken. De droom van elke jongedame en ook van Tsuru: in de tennisclub de liefde van je leven ontmoeten. Helaas is het lot haar anders gezind en komt ze terecht in een club voor zweefvliegers. Ze blijkt, naast het ontzettend leuk te vinden, ook enorm getalenteerd te zijn in het lezen van de wind en het vinden van thermiekbellen. Deze animatie voor volwassenen is te zien op 22 en 23 september in Rotterdam en 1 oktober in Amsterdam. Tickets hier.

Origami Workshop
Papierkunstenaar Orimaki laat je kennis maken met de traditionele Japanse papierbol kusudama. Leer hoe je met een vel papier eenvoudige, doch schattige en uitdagende geometrische vormen kunt maken. De workshop is te beleven op 22 september in Rotterdam en 1 oktober in Amsterdam. Tickets hier.

Tentoonstelling: Becoming a Geisha
Paul van der Veer heeft fotografie gestudeerd. In 2016 ging hij voor zijn afstudeerproject naar de geisha-wijk Miyagawacho in Kyoto. In 2017 kreeg hij toegang tot het beroemde geishahuis Hanafusa. De Geisha-moeder des huizes gaf hem toegang tot de privévertrekken. Trainee Kikuyae zou een geisha worden en deze transformatie is van begin tot eind gedocumenteerd. De tentoonstelling is van 21 tot 24 september te zien in Rotterdam en gratis te bezichtigen.

Film: Love Will Tear Us Apart
Niet voor tere zieltjes: dit is een echte slasher film. Een jonge vrouw wordt geconfronteerd met spoken uit haar verleden. Een vreemde film vol plotselinge stijlwisselingen en groteske moordscènes. Kom voor de moorden, blijf voor de romantiek. Brr… de rillingen lopen je nu al over het lijf. De film is te zien op 22 en 24 september in Rotterdam en 30 september in Amsterdam. Tickets hier.

Uiteraard is er in Rotterdam ook een markt waar je terecht kunt voor groene thee, sushi, sake of merchandise van het festival. Kortom er is genoeg te beleven. Het complete programma kun je hier bekijken.

Noteer maar in je agenda: 21 tot 24 september in LantarenVenster te Rotterdam en 28 september tot 1 oktober in LAB 111 te Amsterdam.

© Camera Japan Festival

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.