Ik hou echt van games met een mooie en rustgevende ambiance. Misschien ken je Flower, Journey en Gris. Dat zijn van die games waar je tijdens het spelen gewoon jezelf verliest in de prachtige omgeving, muziek en waar je soms vergeet dat je een spelletje aan het doen bent. Ori and the Blind Forest is ook zo’n game, maar daar moet je toch ook wel goed opletten, actie ondernemen, puzzelen. Arise: A Simple Story hoort ook bij die categorie, maar of deze ook bij mijn lijstje wordt gevoegd lees je hieronder.

In Arise: A Simple Story heb je de controle over een Viking achtig personage die je door verschillende landschappen heen moet loodsen. Je wordt wakker in een besneeuwde wereld en moet naar een lichtgevende kring lopen waarmee je de eerste wereld begint. In deze prachtige eerste omgeving leer je dat je de tijd kunt beïnvloeden met je joystick en dat is best handig, want hiermee wissel je tussen de winter en het voorjaar worden en laat je daarmee sneeuw smelten en het waterpeil stijgen en andersom. Al gauw leer je dat je deze gave nog wel vaak gaat gebruiken, want rotsen zijn bijvoorbeeld beter te bereiken of er hout drijft voorbij. Tijdens je reis door het landschap kom je herinneringen tegen en standbeelden die deze herinneringen nabootsen. Elke wereld bevat een aantal herinneringen die je kunt verzamelen en soms moet je daar even naar op zoek en dat is niet altijd even makkelijk!

Wanneer je een wereld behaald hebt kom je weer in de besneeuwde wereld terecht en loop je door naar de volgende enzovoort. De manier waarop het personage contact maakt met de beelden, laat je realiseren dat elke wereld een fase van het leven van het personage nabootst. Al deze werelden hebben een ander thema, de ene meer rustgevend dan de ander en sommige zelfs wat duister. Een van de werelden vond ik ronduit griezelig, maar gelukkig wisselen vrolijke en duistere werelden elkaar goed af. Grafisch is de game werkelijk prachtig vormgegeven en weet elke wereld de juiste sfeer neer te zetten bij de herinnering. Van verliefd tot eenzaamheid, ik voelde het ook allemaal en ik werd zo ontzettend meegesleept. In de game wordt niet gesproken (op wat kreuntjes tijdens het rennen en vallen na) en dat een game je op die manier zo emotioneel kan meeslepen is ontzettend krachtig. Adembenemende beelden, prachtig weergegeven met een mooie en ondersteunende soundtrack. Muziek wordt ook op de juiste momenten ingezet en veranderd, zodat het je nog meer meesleept in het verhaal.

Ik heb meerdere keren ervaren dat games die er grafisch heel mooi uit zien en een sterk verhaal hebben in de besturing nog wel eens wat te verbeteren hebben. In het geval van Arise: A Simple Story is dat absoluut niet zo. De besturing werkt heel prettig en mocht je vergeten zijn welke knoppen je moet gebruiken dan komt onder in beeld vrij snel te staan wat je moet doen. Aangezien de game ook wel een puzzel element heeft is het soms even zoeken naar de vervolgstap, maar als je op de goede plaats staat is er vaak wel een aanwijzing voor wat je moet doen als je ziet welke knop je zou moeten gebruiken. Dat maakt dat je optimaal van het verhaal kunt genieten en je reis goed kunt vervolgen. In elke wereld proberen ze de besturing die je al kent op een andere manier toe te passen, zodat het ook nog vernieuwend blijft. 

De ontwikkelaars van Piccolo Studio uit Barcelona (die overigens echt een prachtig logo hebben) hebben wat mij betreft een geweldige game neergezet. Het vijftienkoppige team heeft eigen levenservaringen gebruikt om deze game zo goed mogelijk neer te kunnen zetten. Zelf schrijven ze hierover het volgende: “Us reflecting on our lives directly inspired our game and it’s only natural that it deals with love and time, as we’re not that young anymore.” 

Alena’s oordeel
Ik heb niets dan lof voor deze game. De game is ontzettend mooi, heeft een prachtige soundtrack en sleepte me mee tot het einde. Tijdens het spelen merkte ik dat ik regelmatig vergat dat ik een spelletje deed en voelde het echt alsof ik een reis aflegde. De werelden waar je je in begeeft zijn emotioneel zo sterk neergezet dat mijn gevoel zich daarop aanpaste. Grafisch ziet het er goed uit, de besturing werkt goed. Echt, ik kan niets bedenken waar ik kritiek op heb. Ik denk dat Arise: A Simple Story in de collectie van elke gamer zou moeten zitten. Ik weet niet of we al eens eerder een 10 hebben gegeven, maar het is in ieder geval mijn eerste en zonder twijfel. Voor meer informatie over de game check je de officiële site. Voor meer informatie over Piccolo Studio kun je naar de site of ze volgen via Instagram enTwitter. De game is beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en in de Epic Games Store.

+ Grafische vormgeving
+ Soundtrack
+ Meeslepend
+ Ambiance
+ Alles
– Echt waar, geen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.