Eind vorig jaar, in december, werd het eerste seizoen van The Witcher uitgebracht op Netflix. Hoewel de franchise inmiddels al aardig wat jaren meegaat, is dit voor velen toch de eerste kennismaking geweest met de gemuteerde monsterjager Geralt. Voor degenen die zich graag meer willen verdiepen in de wereld van The Witcher en niet weten waar te beginnen, hebben wij een uitgebreide introductie gemaakt.

Wiedźmin

De oorsprong van The Witcher bevindt zich in de jaren tachtig, in Polen. De Poolse fantasyliefhebber Andrzej Sapkowski nam deel aan een verhalenwedstrijd dat georganiseerd werd door het tijdschrift Fantastyka. Zijn inzending, genaamd Wiedźmin, bestond uit de toegestane 30 pagina’s en betrof een kort verhaal over een gemuteerde witharige monsterjager genaamd Geralt. Helaas heeft Sapkowski hier geen eerste plaats mee behaald, maar een respectabele derde plaats. Dit heeft zijn succes echter niet in de weg gezeten; critici hadden Sapkowski’s eerste verhaal opgemerkt en de vraag naar meer verhalen werd steeds groter.

Uiteindelijk werd in 1990 zijn eerste boek The Witcher (Wiedźmin) uitgebracht, waarin vijf verhalen rondom de Witcher Geralt werden verteld. Vier van deze verhalen zijn uiteindelijk in 1993 opnieuw verschenen in de bundel The Last Wish, dat bestaat uit zeven korte verhalen. Dit is daarmee ook gelijk het beste startpunt, mocht je aan de boekenreeks willen beginnen.

De Engelse vertalingen van de boeken lieten echter nog op zich wachten. Pas na het succes van de games, werden de Poolse boeken voor het eerst vertaald; in 2007 werd de eerste Engelse vertaling The Last Wish uitgebracht. Inmiddels heeft Sapkowski acht Witcherboeken uitgebracht, waaronder twee bundels met korte verhalen, vijf boeken die samen The Witcher Saga vormen en een op zichzelf staand verhaal.

1500 jaar voor de verhalen die in de boeken worden verteld, vond de zogenaamde Conjunction of Spheres plaats. Hierdoor kwamen allerlei monsterlijke wezens van verschillende groottes, en vormen, zoals ghouls, vampieren en graveirs, vast te zitten in deze dimensie. Door de botsing van de verschillende werelden, ontstonden er rifts waardoor verschillende rassen bij elkaar kwamen; denk aan dwergen, elven, halflingen en uiteindelijk ook mensen. Er is daarnaast ook een kracht genaamd chaos, ofwel magie, de wereld in geslingerd.

Dit was een gevaarlijke periode voor de mensen, elven en dwergen. Ze hadden namelijk geen idee hoe om te gaan met deze magie en er was niet genoeg tijd om voor te bereiden voor de aanvallen van de monsters die zich nu in deze dimensie bevonden. Uiteindelijk wist de mensheid de magie te gebruiken, waardoor de eerste magiërs ontstonden. Om zich te beschermen tegen de monsterlijke wezens, werden er Witchers gecreëerd; gemuteerde monsterjagers, die gebruik kunnen maken van simpele magie en intensieve training hebben ondergaan.

De boekenreeks bestaat uit duistere, rauwe fantasyverhalen, waarbij er inspiratie gehaald is uit Slavische mythologie. Politieke spelletjes, tussen de verschillende rassen en koninkrijken, zijn ook aan de orde, alsook grote oorlogen en de gevolgen hiervan.

Mocht je aan deze boekenreeks willen beginnen, dan zou ik aanraden om met The Last Wish te beginnen. Deze korte verhalen introduceren Geralt en vele andere personages, die terug zullen komen in de andere boeken. Het eerste seizoen van de Netflix-serie is ten slotte ook grotendeels gebaseerd op de verhalen uit The Last Wish en Sword of Destiny. De games spelen zich echter af na de boeken.

Leesvolgorde:

  1. The Last Wish – korte verhalen
  2. Sword of Destiny – korte verhalen
  3. Blood of Elves – The Witcher Saga
  4. Time of Contempt – The Witcher Saga
  5. Baptism of Fire – The Witcher Saga
  6. The Tower of the Swallow – The Witcher Saga
  7. The Lady of the Lake – The Witcher Saga
  8. Season of Storms – op zichzelf staand
Games: The Witcher (2007: PC)

Het succes van de Witcherboeken in Polen is niet onopgemerkt gebleven. Ontwikkelaar CD Projekt RED heeft uiteindelijk zelfs de Witcher-auteur benaderd, om uiteindelijk de eerste The Witcher-game uit te brengen in 2007 voor PC. Dit kreeg echter nog een staartje; Sapkowski had namelijk destijds helemaal geen vertrouwen in de games (en games in het algemeen) en heeft uiteindelijk voor een eenmalig bedrag gekozen, in plaats van een percentage van de winst. Dit heeft in 2018 nog tot een rechtszaak geleid, waarbij de auteur nog meer geld eiste.

Inmiddels is de eerste The Witcher-game al behoorlijk verouderd en vooral de combat kan wat frustraties met zich meebrengen, maar de game is het zeker waard om voor het verhaal alleen al te spelen. Dit was destijds ook mijn eerste kennismaking met de wereld van The Witcher. En voor degenen die de serie inmiddels al uitgekeken hebben, zal de openingscinematic bekend voorkomen. Geralt neemt het hier namelijk op tegen de monsterlijke Striga. Naast deze introductie, grijpt de game vaker terug naar elementen uit de boeken en ontmoeten we ook personages hieruit, zoals Vesemir, Dandelion (Jaskier) en Triss.

De eerste The Witcher-game is een role-playing-game, waarin er al gespeeld wordt met het idee van een open wereld. Natuurlijk is deze wereld vrij beperkt, maar je zult wel tussen verschillende gebieden heen en weer moeten reizen. Daarnaast houd je je bezig met alchemie en Witcher-signs (simpele magie), die je beiden in gevechten kan gebruiken. Daarnaast zal de speler ook keuzes moeten maken, wat leidt tot consequenties die invloed hebben op het verloop van de game. Er zijn drie verschillende paden die je kunt nemen, waardoor de game op verschillende manier uitgespeeld kan worden. Hiermee is er een mooie basis gelegd voor de toekomstige The Witcher-games.

Games: The Witcher 2: Assassins of Kings (2011: PC, Xbox 360)

Ontwikkelaar CD Projekt RED heeft met hun tweede game in de wereld van The Witcher enorm veel voortgang geboekt. Dit zowel op grafisch vlak, maar ook op het gebied van leveldesign, storytelling en gameplay. De game is qua mogelijkheden flink uitgebreid, in vergelijking met zijn voorganger. Daar waar de speler in de eerste The Witcher-game al verschillende keuzes moest maken, hebben de keuzes die gemaakt worden in The Witcher 2 nog grotere gevolgen op het verloop van de game. Zo zijn er twee verschillende actes die gespeeld kunnen worden, op basis van jouw keuzes in de game en zijn er in totaal 16 verschillende eindes die je kunt krijgen.

Het verhaal van The Witcher 2 speelt zich af in een grotere wereld, met meer gevarieerde gebieden en personages. Wederom komen we bekende personages tegen zoals Dandelion (Jaskier), Triss en Zoltan. Er zijn echter ook compleet nieuwe personages bedacht voor de Witcher-games, zoals Iorveth en Vernon Roche. Daarnaast is er ook een stealth-element geïmplementeerd en kan de speler ervoor kiezen hoe sommige situaties aan te pakken. Het gebruik van alchemie is nog meer uitgebreid en speelt, samen met het gebruik van Witcher-signs, een grotere rol.

Games: The Witcher 3: Wild Hunt (2015: PC, PlayStation 4, Xbox One, 2019: Nintendo Switch)

In 2015 was het zo ver; de release van de inmiddels immens populaire role-playing-game The Witcher 3: Wild Hunt. CD Projekt RED heeft met hun The Witcher 3 een prachtige wereld geschapen, waarin de speler zich helemaal in kan verliezen. Er is sprake van een open grote wereld (met een mapgrootte van wel 136 km²) , waarbij de speler zelf de keus heeft in welke volgorde hij of zij quests voltooit en enorm veel vrijheid heeft. Fijn is dan ook dat je je lieftallige merrie Roach tot je beschikking hebt, om rond te galopperen in deze grote wereld.

De keuzes die je maakt in de game, hoe klein en onbenullig ze ook lijken, hebben nu nog grotere consequenties, wat soms voor choquerende plottwists in het verhaal kan zorgen. Drie verschillende eindes kunnen bereikt worden, maar kijk je naar de kleine details, dan zijn er 36 verschillende variaties van in welke staat de game eindigt.

The Witcher 3 heeft ook een groter scala aan personages die je zult tegenkomen. De bekende boekfiguren die we al eerder voorbij hebben zien komen in de games zoals Vesemir, Dandelion (Jaskier), Triss en Zoltan zijn zeker van de partij, maar in het derde deel worden ook Yennefer en Ciri geïntroduceerd. Dit is echter nog maar het tipje van de ijsberg, wat het aantal personages betreft.

Het is daarnaast mogelijk om verschillende builds te maken, die aansluiten op jouw speelstijl. De game moedigt de speler ook aan om echt als een Witcher te denken. Bereid je goed voor, als je een gevecht aangaat, door middel van het brouwen van potions, bommen en oliën die je op je zwaard kunt aanbrengen. Elk soort monster heeft een bepaalde zwakte, waar je op in kan spelen. Hier kom je achter door de uitgebreide bestiarium in de game. Je zult daarnaast ook je eigen uitrusting en zwaarden moeten creëren bij wapenmeesters en smeden. Uiteraard kun je desbetreffende items ook vinden in de game, maar je eigen Witcheruitrusting maken brengt veel voordelen met zich mee.

De verhaallijnen in The Witcher 3 zijn meeslepend, soms grappig, doch ontzettend duister en interessant. Het speelt zich af na de boekenreeks en is daarmee een waardig vervolg. Heb je de boeken gelezen, dan zul je ook een hoop herkennen en easter eggs ontdekken. De game is uiteindelijk voorzien van twee uitbreidingspakketten, Hearts of Stone (2015) en Blood and Wine (2016), waarmee het verhaal van Geralt tot zijn einde komt.

The Witcher 3 heeft ook het (ontzettend verslavende) kaartspel Gwent geïntroduceerd. Dit spel kan met verschillende personages in de game gespeeld worden; denk aan verkopers, smeden en herbergiers. Het is een tactisch kaartspel waarbij twee legers tegen elkaar “vechten” op het slagveld. In kaartvorm dus. Door andere potjes te winnen, krijg je weer nieuwe kaarten waarmee je je deck kunt uitbreiden en nog sterker kunt maken. Er zijn verschillende decks waarmee je kunt spelen en tussen alle gevechten met monsters door, is het een leuke afleiding.

Games: Thronebreaker: The Witcher Tales (2018: PC, PlayStation 4, Xbox One)

Als gevolg van de populariteit van Gwent, is er in 2017 Gwent: The Witcher Card Game en in 2018 Thronebreaker: The Witcher Tales uitgebracht. Daar waar eerstgenoemde zich volledig richt op het spelen van Gwent, gooit Thronebreaker het over een andere boeg. Het kaartspel Gwent is namelijk in deze game geïmplementeerd als vechtmechaniek. De verhaallijn van Thronebreaker speelt zich af tijdens de gebeurtenissen van de boeken Time of Contempt en Baptism of Fire. Het is een verhaalgedreven, tactische role-playing-game, waarin de speler wederom voor bepaalde keuzes wordt gezet. De gevechten die je aangaat worden gespeeld door middel van een variatie op Gwent.

Het maakt in principe niet uit met welke game je begint; The Witcher 3: Wild Hunt is het meest toegankelijk en heeft het meeste te bieden. Er komt echter een hoop informatie op je af (in de vorm van bijv. personages en boeken die je tegenkomt ingame), dus je hebt er wel baat bij om de eerdere Witcher-games te spelen. Alle puzzelstukjes zullen dan op z’n plek vallen en maakt het een nog completere speelervaring.

Meer!

Mocht je naast de boeken, games en de Netflix-serie nog steeds geen genoeg kunnen krijgen van The Witcher? Dan zijn er ook stripboeken waar je je in kan verdiepen, een bordspel dat je kan spelen en er zijn zelfs kleurboeken. Daarnaast kun je ook alvast beginnen met popelen voor een nieuwe game in het universum van The Witcher. Hoewel het verhaal van Geralt inmiddels afgerond is in de games, is er recentelijk een nieuwe deal gesloten met Witcher-auteur Andrzej Sapkowski. Ontwikkelaar CD Projekt RED heeft hiermee nieuwe rechten gekregen, wat suggereert dat er aan een nieuwe The Witcher-game gewerkt zal gaan worden. De productie van het tweede seizoen van The Witcher op Netflix is inmiddels ook al van start gegaan. De release laat echter nog op zich wachten; deze staat gepland voor 2021.

© CD PROJEKT RED/ANDRZEJ SAPKOWSKI/NETFLIX

About LisaCooper91

Gamer, horrorfanaat, filmliefhebber, muziekverzamelaar, boekenwurm, all-round nerd.

View all posts by LisaCooper91

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.