Deze review is voor iedereen die van relaxte puzzelgames houdt, die ook wel een beetje durft te vechten, die van mooie en kleurrijke omgevingen houdt, o ja en van olifanten!

In Yono and the Celestial Elephants speel je de rol van Yono, een olifant die graag de wereld wil verbeteren door anderen te helpen. Olifanten zijn in deze wereld enkel nog een mythe, ze zijn al jaren niet meer gezien en men ziet ze als bijzondere wezens. Ze brengen vrede en verlichting in een wereld vol problemen. Gelukkig lijkt de wereld waar Yono in landt best vredig, maar hij treft bij zijn landing een meisje die op zoek is naar avontuur en dus besluit Yono zich bij haar aan te sluiten. Gaandeweg komt Yono er achter dat niet alles zo vredig is en dat er veel mensen zijn die de hulp van Yono nodig hebben. Yono is echter zelf ook op een soort missie, namelijk het doel van zijn komst achterhalen en meer te weten te komen over de geschiedenis van zijn voorgangers. Zoals ik al zei is de wereld redelijk vredig en zijn het voornamelijk puzzels die je moet oplossen om verder te komen in de stad waar je je bevindt. Ook kun je mensen ontmoeten en ze een handje helpen als ze dat nodig hebben en moet je soms een paar vijanden verslaan.

De game is echt super laagdrempelig en dat maakt de game toegankelijk voor alle leeftijden. Puzzels zijn niet perse moeilijk, maar het vergt soms even wat zoeken en mocht je niet zo’n zin hebben in alle extra te vinden voorwerpen of mocht dit te moeilijk zijn, dan kun je de game gewoon lekker makkelijk doorlopen en enkel de hoofdlijnen volgen. Het is de bedoeling dat je met Yono van stad naar stad over de hele wereld reist. Dit doe je eerst te voet, maar als je in de stad het treinstation vindt ontgrendel je daarmee de mogelijkheid om de volgende keer per trein naar de stad af te reizen. Komt nog wel van pas als je toch nog even op zoek wil naar wat extra hartjes. Deze extra hartjes kun je in elkaar laten zetten door een speciale robot en werkt eigenlijk een beetje net als bij The Legend of Zelda, je verzamelt een aantal stukjes die zich tot een geheel laten vormen. Wat de game ook toegankelijk maakt is de vijanden die makkelijk te verslaan zijn, wat je doet door ze een kopstoot te geven of even weg te blazen om ze op afstand te houden. Ze worden niet echt moeilijker en zijn vooral een soort obstakel. Overigens kunnen ze je wel pijn doen en richten is soms een beetje tricky met zo’n grote olifant, maar het is bij mij nooit echt mis gegaan.

Wat ik iets minder vond is dat de game alleen maar in het Engels was, dus zouden kinderen dit willen spelen, dan moet je ze wel even op weg helpen. Ook de besturing voelde ergens niet helemaal natuurlijk. Ik bleef voor bepaalde acties steeds op de verkeerde knop drukken, maar dat kan natuurlijk persoonlijk zijn. Yono is groot, waardoor het soms lastig is om over een bruggetje te lopen en dan niet te denken dat je er vanaf valt, maar als je een beetje in de goede richting loopt gaat het eigenlijk wel gewoon goed. Ik heb de game met een Pro Controller en in Handheld modus gespeeld en beide werkt prima. Ik stapte vrij blanco in deze game, want ik kende het nog niet, maar het uiterlijk van de game trok me aan en het is me niet tegen gevallen. Je moet overigens niet een ingewikkelde puzzelgame verwachten, maar gewoon een lekker ontspannende game met een rustig muziekje en een mooi uiterlijk. Daarmee wil ik overigens niet suggereren dat de puzzels super makkelijk zijn hoor! Je moet wel veel zoeken, rondlopen en uitproberen om puzzels op te lossen en opdrachten uit te voeren. Overigens kun je het geld wat je tijdens het spelen verdient gebruiken om nieuwe outfits voor Yono te komen en deze refereren naar onze wereld, zoals een Link outfit of Darth Maul en allemaal wel met een olifantentintje in de naam natuurlijk.

De game is ontwikkeld door Neckbolt, de eenmanszaak van Niklas Hallin uit Zweden. Hij is in principe freelance game artist, maar in zijn eigen tijd vindt hij het leuk om zelf games te ontwikkelen. Hij maakt zijn games soms alleen en soms in samenwerking met anderen en gebruikt zijn achtergrond als storyteller en digital artist om zijn games vorm te geven. Ook heeft hij leren programmeren, zodat hij zijn games zelf kan maken! Nou, dan neem ik toch wel even mijn petje af voor deze game hoor! Hij heeft inmiddels vijf games op zijn naam staan en deelt ook zijn ontwikkelingen via devlogs. Zijn achtergrond als storyteller komt in deze game ook wel naar voren, want ik vind het verhaal zeer aandoenlijk en interessant genoeg om te willen weten hoe het verder loopt. Er zitten leuke details in die verderop in de game weer terug komen en uiteraard is de olifant het onderwerp van gesprek in elk dorp, maar gaat dit niet vervelen. Ieder dorp heeft haar eigen sores en achtergrondverhaal die samenhangt met het grote geheel. Kortom, goed doordacht en interessant genoeg om steeds verder te willen spelen.

Alena’s oordeel:
De game is een heerlijk relaxte, langzame puzzelgame en je moet ook niet verwachten dat je overal snel doorheen fietst. Yono loopt niet bijzonder snel, dus je bent soms wel even bezig om van de ene kant naar de andere kant van het dorp te lopen. Maar de omgeving is aantrekkelijk genoeg om daar geen last van te hebben en het uiterlijk van de game is sowieso een pluspuntje, ik hou wel van deze stijl. De game is laagdrempelig, waardoor het voor iedereen leuk kan zijn om te spelen, al moet je de jongsten misschien wat helpen met uitleggen wat je moet doen. Toch had mijn zoon vrij snel door hoe alles werkte en dat is natuurlijk perfect voor zo’n game, niet teveel knoppen en combinaties. De vijanden zijn niet eng of moeilijk en zijn hooguit een klein obstakel in een puzzel, waardoor het ook prima is dat je als olifant geen enorme superkrachten hebt. De puzzels variëren van makkelijk tot iets lastiger, maar worden nooit echt moeilijk. Soms vind ik dat jammer in een game, maar in dit geval maakte me dat niet zoveel uit. Ik vond het namelijk gewoon leuk om het verhaal door te spelen en steeds meer te weten te komen over de wereld van Yono. Het enige minpuntje is dat de game niet in het Nederlands kan, waardoor het voor kinderen die kunnen lezen misschien niet heel handig is. Maar goed, daar heb je behulpzame ouders voor toch? Ook de besturing was niet altijd optimaal, maar ook dat mocht me niet storen. Ik vind het een aanrader voor de casual gamer, voor het gezin, voor iemand die van een leuk verhaal houdt. Yono and the Celestial Elephants koop je hier voor Steam en hier in de Nintendo eShop.

+ Mooie verhaallijn
+ Leuke stijl
+ Yono is echt onwijs aandoenlijk
+ Toegankelijk voor een breed publiek
– Besturing soms wat ‘log’
– Alleen Engelstalig

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.