Sinds 22 februari is Bluey the Videogame beschikbaar met de Xbox Game Pass. De game hoopt natuurlijk de harten van alle enthousiaste jonge (en oude) Bluey-fans te veroveren, maar gaat dat ook lukken?

Voor wie geen kinderen heeft en/of de nieuwe rage op Disney+ nog niet kent, Bluey is een serie over een antropomorfe wereld waarin honden allemaal menselijke eigenschappen hebben. Centraal staat de familie Heeler met vader Buster, moeder Chilli, zusje Bingo en hoofdrolspeler Bluey. Bluey beleeft samen met haar vrienden en familie de leukste avonturen die vaak voor hele herkenbare situaties zorgt. Ouders herkennen zich maar al te goed in de gezinsdynamiek, kinderen herkennen zich heel goed in de perikelen met vriendjes en het gezin. En daar bovenop is de serie een perfecte mix van grappige en emotionele momenten. Hier thuis is de serie ook een groot succes, dus natuurlijk installeerden wij de game toen het de 22e via de Xbox Game Pass beschikbaar was.

Ik was wel wat huiverig, want over het algemeen zijn de games van Outright Games niet zo goed en proberen ze vooral te varen op het succes van bijvoorbeeld Paw Patrol en My Little Pony. De twee voorgenoemde vielen behoorlijk tegen. De Paw Patrol games zitten vol met bugs, waardoor je sommige levels niet goed kon spelen, tot grote frustratie van twee kinderen hier thuis. Het samen spelen werkte niet goed, grafisch liep het niet altijd lekker en ze gebruikten ook geen muziek of stemmen van de serie. Het voelde dus als een snelle productie en datzelfde gold in mijn optiek voor My Little Pony.

Een eerste opstart viel niet tegen. De officiële themesong opent de game, er zijn verschillende talen beschikbaar (waaronder Nederlands) en je kunt uit alle vier de gezinsleden kiezen. Je kunt de game dan ook met vier personen spelen en dat is natuurlijk perfect voor een gezin of een groepje kids. Je speelt verschillende afleveringen waarin je een groot verhaal doorspeelt op verschillende bekende Bluey-locaties, zoals het huis van de Heelers en de speeltuin. Op deze locaties heb je verschillende verhaal gerelateerde opdrachten en speel je daarmee mini-games en nieuwe locaties vrij. Ook kun je op deze locaties op zoek naar stickers voor in het stickerboek. So far, so good.

Toen mijn kinderen echter een tijdje op weg waren begonnen de bugs langzaam wat te komen. Ineens kon één van beide door dingen heen lopen, waardoor ze ook net meer de trap op kon of op dingen kon springen. De oplossing was uiteindelijk het opnieuw opstarten van de aflevering en opnieuw een personage kiezen. Wat dit uiteindelijk heeft getriggerd weten we niet en gelukkig waren ze nog niet zo ver, maar het was wel vervelend. Ze zijn al wat ouder, dus ze kunnen zelf wel goed problemen constateren en proberen op te lossen. Maar voor de wat jongere kids, voor wie de game natuurlijk met name bedoeld is, zou dit wel heel vervelend zijn.

Zo gebeurde er wel vaker wat kleine dingen die niet helemaal lekker liepen, maar over het algemeen waren dit kleine dingen die vooral voor ons als volwassene irritant leken en voor de kinderen er niet toe deden. Ook werden sommige namen ineens anders uitgesproken dan in de serie, en dat vonden de kinderen ook wel wat vreemd. Wat wel prettig is, is dat de game vrij compact is en daarmee goed te overzien voor kinderen. Er zijn veel herkenbare items en verwijzingen te vinden, zoals knuffels en speelgoed van Bluey en Bingo. De mini-games zijn tevens games die ook in de serie voorkomen en dat maakt dat de game bij de kinderen heel goed viel. Het zorgde niet bepaald voor uren speelplezier, maar het zoeken van alle stickers zorgde in ieder geval voor wat vermaak.

Om antwoord te geven op de vraag: Is Bluey the Videogame net zo goed als de serie? Nee, dat is het niet, maar het is dan ook wel een hele goede serie. Toch kunnen games een serie of film wel eer aan doen door bijvoorbeeld goede grafische kwaliteit te leveren, de originele stemmen en muziek te gebruiken en daarmee een sterk product neer te zetten. Bluey the Videogame voldoet niet aan al deze voorwaarden. Er zitten wat bugs in, waardoor het niet altijd lekker speelt. Ook voelt de uitspraak een beetje knullig, alsof het niet gecheckt is door de studio. De kinderen vonden het echter leuk genoeg voor een paar uurtjes en dat is tenslotte het publiek. Mocht je de game willen aanschaffen, dan zou ik toch even wachten tot het in de aanbieding is. En als je er toch voor wil gaan, dan kun je de game onder andere hier aanschaffen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.