Wellicht heb je er nog nooit van gehoord, maar vitiligo is een huidaandoening. Je hebt witte plekken op je huid die in grootte en vorm kunnen verschillen. Sommigen hebben dit over hun gehele lichaam en andere maar op kleine plekjes. De oorzaak: pigmentcellen werken niet goed (meer). De aandoening is vaak erfelijk. Toevalligerwijs is mijn eigen familie er één waarbij vitiligo veel voorkomt en dan ook met name in de zwaardere vorm met melkwitte vlekken over het gehele lichaam. Daarom was ik ook dan ook verrast dat the Sims een gratis vitiligo-update heeft uitgebracht.

De aandoening kent steeds meer bekendheid. In Nederland leidt 1 op de 100 personen aan de aandoening. Dankzij het model Winnie Harlow is een taboe doorbreken. Ook zij heeft de vlekken over haar hele lichaam, inclusief haar gezicht. Toch staat zij te shinen op de catwalk en is ze een ambassadeur van de huidziekte en nu dus ook in the Sims. In the Sims kun je steeds meer levensechte personages maken en daar horen (huid)ziektes ook steeds meer bij.

De aankondigingstrailer zie je hier:

De reden achter deze update is dat de ontwikkelaars zich continue inzetten om een spel neer te zetten die de diversiteit van zijn miljoenen spelers zo representatief en respectvol mogelijk weerspiegelt. Of het nu een baby is of een volwassene. De vitiligo-optie is toe te passen bij Sims van alle leeftijden. De bedoeling is dus om een steeds meer gelijkender Sim te creëren die ook daadwerkelijk op jou lijkt! De patronen variëren en zijn beschikbaar op diverse niveaus wat betreft dekking en symmetrie. Je kunt kiezen uit gezicht, bovenlichaam, onderlichaam, armen en benen. Dankzij de samenwerking met Winnie Harlow kregen het Sims-team meer inzichten en kreeg de Sim-vorm met pigmentvlekken vorm.

Natuurlijk is het fantastisch om te zien dat ook dankzij the Sims taboes worden doorbroken en er meer aandacht is voor “vergeten” aandoeningen of ziektes. Vraag die nu overheerst: what’s next?

De vitiligo-update is voor alle Sims-spelers helemaal gratis en direct speelbaar.

© Electronic Arts


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.