Heb je ook wel eens, wanneer je aan het gamen bent, dat een soundtrack ineens opvalt, dat een soundtrack indruk maakt of een bepaald gevoel geeft tijdens het spelen? Een soundtrack kan een game een bepaalde ambiance geven die anders zou missen, of versterkt een gevoel als je aan het spelen bent. Kortom, soundtracks zijn ontzettend belangrijk voor een game en laat ik nou ontzettend veel zin hebben om wat leuke, mooie, relaxte, vrolijke soundtracks voor je op een rijtje te zetten!

Theme Hospital
De game Theme Hospital is op zich al fantastisch, want het is gevuld met slechte grappen, begint relaxed maar wordt me na een tijdje toch een potje pittig! Gelukkig is er dan de jazzy soundtrack om je op de been te houden. Als ik de muziek hoor krijg ik altijd een goed gevoel, voelt het weer alsof ik die game eindelijk voor het eerst op de PC aanzette bij mij thuis. Ik maakte namelijk voor het eerst kennis met de game bij mijn oudere neven en nichten en zelf kocht ik de game voor de PlayStation, maar daar zat geen muziek bij! Dus wat jaren later kocht ik de game voor mijn PC en daar was weer het oude vertrouwde geluid van Theme Hospital. Er is zelfs iemand die de complete soundtrack opnieuw heeft opgenomen, het staat op Spotify en het is echt geweldig.  Theme Hospital is te spelen via Origin

GTA
GTA staat natuurlijk bekend om het jatten van auto’s, maar een auto zou een auto niet zijn als je er geen radio in zat. Dus de makers van GTA dachten dat het wel mooi zou zijn als je tijdens het cruisen in je gejatte auto lekker naar de radio kunt luisteren. Maar aangezien iedereen een andere smaak heeft kun je switchen tussen verschillende radiozenders, zodat je helemaal naar eigen voorkeur kunt rondrijden. Er zijn inmiddels 20 verschillende radiozenders en nog een extra zender die je zelf kunt aanpassen en al die zenders worden niet door de minste gehost, namelijk onder andere Bootsy Collins voor Space 103.2, Pam Grier voor The Lowdown 91.1 en Cara Delevingne voor Non-Stop-Pop FM.

Ori and the Blind Forest
Er zijn ook soundtracks die nog even een potje emoties over je uitsmeren, zoals de soundtrack van Ori and the Blind Forest. De Soundtrack is gecomponeerd door Gareth Coker en de muziek wordt gespeeld door Nashville Music Scoring Orchestra met solo’s van zangeres Aeralie Brighton. De muziek is zo magisch en meeslepend en geeft precies de juiste lading aan de omgeving waar je op dat moment in speelt. Het intro blijft ook elke keer weer iets tragisch en magisch hebben, zeker als je de game eenmaal gespeeld hebt krijgt deze nog meer lading. Als je dit voor elkaar kunt krijgen als componist dan ben je wel echt een pro.

Child of Light
Hetzelfde geldt overigens voor de muziek van Child of Light, al bevat die ook meer spannende muziek tijdens de gevechten en onheilspellende muziek tijdens de cutscenes. De muziek voor Child of Light werd gecomponeerd door Cœur de pirate (Béatrice Martin) een Canadese singer-songwriter. De muziek vergroot vrolijke momenten en voert de spanning op als je in de buurt van een baddie komt. Tijdens gevechten voel je je een stukje machtiger en kom je vervolgens weer tot rust als je terugkeert naar de serene wereld van Child of Light.

The Sims
The Sims zit bij menig speler in het hart gesloten en wat is The Sims nou zonder de simtastische soundtrack? De muziek van de eerste Sims game zal bij veel spelers het hard sneller laten kloppen, dus zijn wij even blij dat de officiële Soundtrack op Spotify staat! En niet alleen van de eerste Sims, maar ook van de tweede, derde, vierde en verschillende uitbreidingen! Door de jaren heen werd de muziek hipper en kregen ze ook grote (en kleine) artiesten om bekende nummers in Simlish op te nemen, zoals Katy Perry, Paramore, Lily Allen, Depeche Mode en onze eigen Junkie XL Krezip (!). Ik heb het helemaal ontdekt jongens, dus ze staan inmiddels op repeat via Spotify. Sul sul!

Mario universum
Okay, ik weet dat ik deze eigenlijk niet hoef te noemen, maar laten we wel wezen, de soundtracks van alle Mario games zijn toch geweldig! Deze muziek laat jong en oud glimlachen en geeft altijd weer een warm gevoel. Evenals alle spin-offs trouwens, want de muziek van bijvoorbeeld Yoshi games zijn net zo vrolijk, zo vrolijk dat het glazuur bijna van je tanden springt. Maar dat mag de pret absoluut niet drukken, want de muziek maakt frustraties net even wat dragelijker en mij gaat de muziek eigenlijk na poging 100 nog niet vervelen. Al zullen er mensen zijn die sommige nummers niet meer kunnen luchten. Nog even een leuke anekdote: mijn zoon noemt de Underground Theme in Super Mario 3D World het ‘Kiwi kiwi kiwi lied’, want het klinkt alsof er steeds kiwi kiwi kiwi wordt gezegd. Goed, dat mag je zelf beoordelen en sorry als je nu alleen nog maar kiwi kiwi kiwi hoort net als ik.

Legend of Zelda
Ja, hier kunnen we natuurlijk ook niet omheen hè, de soundtracks van The Legend of Zelda zijn zo episch, daar zijn geen woorden voor. Elke game heeft zijn eigen soundtrack met prachtige muziek die perfect past bij alle plekken die je doorkruist met onze kleine groengemutste vriend. Maar de Main Theme komt natuurlijk elke game weer terug, allemaal een beetje aangepast maar allemaal even episch. Dit is er toch wel eentje waar ik elke keer weer kippenvel van krijg en toen ze dit een keertje tijdens Games In Concert speelden op Lowlands 2007 kreeg ik toch wel de tranen in mijn ogen. Echt epic.

Tropico
Presidente, ik wil graag afsluiten met Tropico, want daarvan krijg ik altijd de zomer in mijn bol. Zelfs als het buiten sneeuwt met -10 krijg ik het warm van Tropico en krijg ik spontaan zin om te dansen! De soundtrack is een mix van Cubaanse muziek, salsa, rumba, calypso enzovoort en het is gewoon heerlijk vrolijk. Het draagt perfect bij aan de zonnige taferelen en tropische sferen van de Tropico serie. Dus terwijl je probeert de boeren een goed leven te geven, probeert een coup te voorkomen en ondertussen tijdens het bouwen van een nieuw hotel zoekt naar olie, kun je heerlijk genieten van deze zomerse muziek. Viva la revolución!

Er zijn natuurlijk nog veel meer prachtige soundtracks en ik moet zeggen dat er erg veel op Spotify en YouTube staat. Op Spotify heeft bijvoorbeeld de artiest ‘EA Games Soundtrack‘ een enorme lijst met games.  Dus als je je verveelt, typ een game in in de zoekbalk en gaan met die banaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.