Onbegrijpelijk dat de Nintendo 3DS alweer bijna acht jaar bestaat. Veelal prachtige games zijn er op uitgebracht, die je niet zo makkelijk kon stoppen met spelen. Waarom? Je kon handheld overal naartoe meenemen in je tas. Ondanks de succesvolle jaren komen er weinig games meer uit voor de Nintendo 3DS. Is de 3DS nog wel hot voor Nintendo?

Op 25 maart 2011 om precies te zijn kwam de Nintendo 3DS uit in Europa. Met een ingebouwde 3D-functie kon je elk moment tijdens het gamen, de game in 3D spelen in plaats van de gebruikelijke 2D. Soms werkte het, en soms ook niet. Persoonlijk vond ik de 2D-functie het fijnste spelen.
De eerste zes maanden na de release was de handheld nog niet erg succesvol. Er waren nog onvoldoende games uitgebracht en de verkoopprijs was vrij hoog. Toen besloot Nintendo de prijs te verlagen en 10 Game Boy Advance-games voor 3DS-eigenaren, die op de releasedag gekocht hadden, gratis aan te bieden via de Nintendo eShop.  Dit werd een enorm succes. Inmiddels zijn er meer dan 74 miljoen exemplaren verkocht wereldwijd (bron: 3DS verkopen).

Toch heeft de Nintendo 3DS niet stil gestaan. Er zijn diverse redesigns uitgekomen zoals de Nintendo 3DS XL in juli 2012 waarbij het scherm 90% groter is dan zijn voorganger en kwam de Nintendo 2DS (zonder de 3D-functie) in augustus 2013 uit. Daarbij werden ook exclusieve designs van bepaalde spellen gelanceerd. Enkele voorbeelden zijn de:

  • Nintendo 3DS (ice white) met Super Mario 3D Land
  • New Nintendo 3DS (special cover plate) met Animal Crossing Happy Home Designer
  • Nintendo 2DS met New Super Mario Bros. 2

Maar alles heeft ook een keerzijde. Sinds de lancering van de Nintendo Switch in maart 2017 zijn de verkopen van de Nintendo 3DS langzaam geweest. Na maart 2017 zijn er nog wel goede 3DS-games uitgebracht, maar afgelopen jaar niet meer zo. WarioWare Gold, Captain Toad: Treasure Tracker en Sushi Striker: The Way of Sushido. Dit waren nog populaire games die in 2018 zijn uitgekomen. En als ik ga kijken wat er nog dit jaar moet komen, dan vind ik dit enorm tegenvallen. Dus mijn volgende vraag: waarom stopt Nintendo niet met de verkoop van Nintendo 3DS?

In een Q&A (vraag en antwoord) bestand van Nintendo Japan, komt naar voren dat de Nintendo 3DS inderdaad moeite heeft met de verkoopcijfers tegenstelling tot Nintendo Switch, maar dat er nog steeds vraag naar is vanwege zijn compactheid en de betaalbare prijs. Aldus Shuntaro Furukawa, de vertegenwoordiger van Nintendo Japan:

“In the same Nintendo financial briefing Q&A, which was recently translated, company president Shuntaro Furukawa was queried about the staying power of the 3DS and if there was a possibility it could continue to co-exist alongside the Switch.

Furukawa was quick to admit the market for the 3DS had contracted a lot faster than Nintendo had expected but said the system remained appealing because of its compact design and affordable price.”

Daarnaast vertelt hij ook waarom de Nintendo 3DS erg geliefd is bij ouders met jonge kinderen: het zoeken naar hun eerste game systeem.

“Demand still remains from parents looking to purchase a first game system for their children. That is why our basic policy is to proceed with both Nintendo Switch and Nintendo 3DS in our dedicated video game platform business.”

Nintendo 3DS is inderdaad een fijne, prettige handheld zowel voor beginnende als ervaren games. Het ligt fijn in de hand en is makkelijk mee te nemen. Misschien veel prettiger dan de Nintendo Switch, waar de batterij (denk ik) sneller erdoorheen gaat in vergelijking met 3DS. Maar als er onvoldoende games worden gemaakt voor de handheld, dan ben ik bang dat de Nintendo 3DS niet lang meer zal bestaan. Zal de 3DS het jaar 2019 wel of niet overleven? Hm, ik betwijfel het.

Bron: Nintendo Japan

About Wendela

Fan van Legend of Zelda en Pokémon-games. Een grote zwak voor game merchandise.

View all posts by Wendela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.