Deze zomer kreeg je van mij de Review van LEGO Disney•Pixar’s The Incredibles en nu is het alweer tijd voor de volgende review van een LEGO game. Dit keer van LEGO DC Super-Villains, waar je eens een keer niet als de held, maar als de schurk mag spelen en dat is toch wel heel erg leuk!

Commissionair Gordon verzorgt de escorte van een nieuwe crimineel die de bijzondere gave heeft om krachten te absorberen (komen we zo verder op terug). Gordon vraagt Lex Luthor om de gave van deze nieuwe schurk in de gaten te houden in ruil voor strafvermindering, maar dan komt de lijfwacht van Lex Luthor binnen, Mercy Graves. Zij bevrijdt jouw creatie en die van Lex Luthor en samen ga je op pad om de rest te bevrijden en te ontsnappen. De Justice League (Batman, Aquaman, The Flash etc.) komt langs om er een stokje voor te steken, maar het lukt om te ontsnappen. Eenmaal buiten loopt de Justice League een groep tegen het lijf die zichzelf de Justice Syndicate noemt. Laatstgenoemde luist de eerstgenoemde erin en de Justice League verdwijnt naar een onbekende plek. Harley Quinn ziet dit allemaal gebeuren en vertrouwt het zaakje niet, dus probeert de Injustice League (met onder andere de Joker, Haley Quinn en Deadshot) achter de ware aard van deze geheimzinnige nieuwe helden te komen.

Die nieuwe schurk, die eerst onder de naam Rookie verder gaat, mag jij zelf gaan ontwerpen in de eerste scène. Je kunt kiezen uit een breed scala aan gezichten en je krijgt een beperkt aantal extra uiterlijke kenmerken om toe te passen, maar de rest moet je tijdens het spel vrijspelen. Je kunt de persoonlijkheid, wapens, krachten en naam aanpassen en dit kun je gedurende het spel blijven doen als je weer iets nieuws hebt vrijgespeeld. Als je niet zo van het samenstellen houdt en liever direct verder wil spelen kun je op de ‘random’ knop drukken en krijg je een willekeurige schurk. De mogelijkheid om zelf een schurk samen te stellen is wel leuk, want het maakt de game nog wat persoonlijker en vooral voor de creatievelingen onder ons is het leuk om tussen al die opties te zoeken en daar een toepasselijke naam bij te verzinnen. Wat me wel op viel is dat mijn vrouwelijke figuurtje een vrij mannelijk geluid maakt tijdens het knokken, maar dat is een klein detail. 

Zoals in elke LEGO game speel je delen van dit verhaal zelf en moet je her en der dingen slopen om ze vervolgens weer in elkaar te zetten. Ook moet je wisselen tussen personages waarmee je speelt om zo de levels door te spelen en puzzels op te lossen. Dit werkt eigenlijk zoals altijd zo simpel als je wil, maar de schurken hebben wel allerlei superpowers waar je gebruik van moet maken en daar moet je dan misschien weer even aan wennen. Zeker al die verschillende krachten en dan ook nog verschillende manieren om ze te gebruiken. Ik kan me voorstellen dat het voor de jongsten dan soms wat lastig is, maar gelukkig geeft het spel vaak met icoontjes wel aan wat je moet doen. Ook hebben ze een hulpje in het leven geroepen die je nog wat extra uitleg kan geven als je er niet uit komt. Naast de standaard puzzel-achtige levels hebben ze ook hier weer een open wereld die in een aantal eerdere LEGO games ook best uitgebreid en gedetailleerd was. Wat me hierin eerst een beetje tegenviel is dat het wat onduidelijk was wat ik nu precies met al die icoontjes op de map moest en de locatie was ook niet altijd makkelijk terug te vinden. Na flink wat rondrijden krijg je het echter wel wat meer onder de knie en wordt de bedoeling wel duidelijk. Voor de kleintjes is het denk ik wel lastig om die hele kaart te begrijpen. De bus van de Joker stuurt overigens niet heel soepel, maar gelukkig kun je elke auto stelen om je wat sneller te kunnen verplaatsen.

Alena’s oordeel
In het hoofdmenu speelt The Joker and The Thief van Wolfmother terwijl alle schurken die in deze game mee doen voorbij komen en dat maakt het wel heel tof en stoer. Een ander tof element is dat de stemmen door redelijk tot zeer bekende (stem)acteurs zijn ingesproken en ik denk dat Mark Hamill als Joker dan toch wel het meest herkenbaar is. Deze figuren maken soms ook heerlijk slechte en flauwe grappen, wat de game nog meer charme geeft. Grafisch ziet de game er zoals gewoonlijk goed uit, maar dat zijn we eigenlijk ook niet anders gewend van alle LEGO games. De details van de open wereld zijn ook erg tof, ga vooral eens rustig rondlopen (wat ook prima kan zolang je niet door de politie achterna wordt gezeten). De game is gewoon echt heel erg tof, voor zowel kids als volwassenen.

+ Verhaal
+ Eindelijk eens de schurk spelen
+ Details en humor van de game
+ Soundtrack
+ Kindvriendelijk
– Soms wat onhandig qua besturing (auto’s en superkrachten)
– Onduidelijke kaart

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.