Ondanks dat ik zelf een flink aantal Barbies had vroeger, heb ik zo lang mogelijk geprobeerd geen Barbies aan mijn oudste dochter te geven, gemeen hé! Uiteindelijk zijn er wel wat Barbies dankzij oma, opa en tante erin geslopen, maar nu komen er Barbies uit die ik ook zelf aan mijn dochter wil geven.


Barbie als goed voorbeeld
Door de jaren heen is Barbie heel erg veel veranderd en met haar tijd mee gegaan. Mijn “afkeer” tegenover Barbie was voornamelijk het beeld wat Barbie uitstraalde. Slank, lang, blond en grote ogen met outfits die soms wel heel erg kort waren. Toegegeven er waren ook in mijn jeugd genoeg Barbies die er gekleder uitzagen, zoals de Barbie in dressuur tenue. Ja ik was een paardenmeisje, de liefde voor paarden deelde ik met mijn opa. Toch hebben ze bij Mattel altijd geprobeerd om aan hun mooie poppetje imago te werken. Barbie kreeg een partner Ken en mocht ook moeder worden en later zelfs een carrière najagen. Dat deze carrière vaak toch nog steeds in de vorm van assistent was wijten we maar aan het feit uit welk jaargetijde Barbie is ontstaan. Anno 2018 doen ze een hele goede poging om dit alles in één klap goed te maken.

Leer onze kinderen te vliegen
Als mama heb ik de taak om twee dochters op te voeden en daarom heb ik onlangs een prachtig boek gekocht vol inspirerende verhalen over moedige rebelse vrouwen. Goodnight stories for rebel girls, ook in het Nederlands verkrijgbaar. Hierin staat ook het inspirerende verhaal van één van de rolmodellen die Mattel nu vertolkt heeft in een Barbie vorm, Amelia Earhart. Eén van de meer inspirerende quotes vind ik; “Women must try to do the same things that men have tried. If they fail, their failure must be a challenge to others.” Dit is iets wat ik mijn dochters graag mee geef. Ik krijg de kriebels wanneer ik iemand hoor zeggen: Ja, maar je bent een meisje dus dat kan niet. Mijn dochters mogen alles proberen wat ze maar willen en zou het ze niet lukken, dan hoort vallen en opstaan erbij. Het feit dat we soms zien dat een ander ergens niet in slaagt, moet niet demotiverend voor jou zijn. Ga ervoor en werk samen om te bereiken wat je zo graag wil. Zo is Female-Gamers ook ontstaan en zo werkt het voor ons nog steeds!

Rolmodel Barbie
Zoals ik hierboven al heb aangegeven komt Barbie met een nieuwe lijn om meer vrouwelijke rolmodellen uit te brengen. Ze zijn sinds 2015 bezig om onder #MoreRoleModels fans te vragen om hun inspirerende vrouwelijke rolmodellen te taggen. Hieruit zijn verschillende vrouwen naar voren gekomen. Waaronder de historische poppen met educatieve informatie van Amelia Earhart, Frida Kahlo en Katherine Johnson. Hun verhalen zijn erg inspirerend en geven zeker een positief beeld aan onze dochters om hun dromen te verwezenlijken. Tegenwoordig hebben wij ook genoeg vrouwen die ons inspireren. Daarom worden er ook 14 “moderne” vrouwelijke rolmodellen geëerd door Barbie: Patty Jenkins (filmmaker), Chloe Kim (snowboard kampioen), Bindi Irwin (natuurbeschermer), Nicola Adams (bokskampioen), Cagla Kubat (windsurfer), Helene Darroze (2 michelin ster gewaardeerde chefkok), Hui Ruoqi (volleybal kampioen), Leyla Piedayesh (ontwerpster en entrepreneur), Lorena Ochoa (professioneel golfspeelster), Martyna Wojciechowska (journalist), Sara Gama (voetbalster), Xiaotong Guan (actrice en filantroop), Yuan Tan (prima ballerina) en Vicky Martin Berrocal (mode ontwerpster en entrepreneur). In de toekomst komen er nog zeker meer vrouwen bij en in de tussentijd kunnen we onze rolmodellen insturen via #MoreRoleModels. Wie is voor jou een rolmodel?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.