Parijs staat open voor het toevoegen van eSports aan het Olympische Programma, zagen we vorige week in het nieuws. In 2024 zullen de Olympische spelen waarschijnlijk gehouden worden in Parijs en daarom openen ze het gesprek over het toelaten van eSports. De redenatie hierachter is, omdat het erg populair is onder jongeren en omdat competities in eSports wereldwijd een omzet van ongeveer 440 miljoen euro genereren. Kijkend naar de groeiende populariteit van eSports zal dit alleen nog maar gaan stijgen.

eSports is enorm aan het toenemen in populariteit en het wordt ook steeds meer geaccepteerd als hobby. Zeker als we kijken naar de competities op het hoogste niveau is spelen om een kwart miljoen prijzengeld geen uitzondering. De spellen waar het meeste prijzengeld in om gaan zijn: Dota 2, League of Legends, Counter Strike: Global Offensive en Starcraft II. De top vijf plek voor spellen met hoogste prijzengeld is nog altijd gereserveerd voor Counter Strike (1.6) een versie die tegenwoordig niet meer gespeeld wordt, maar waar mijn eSports carrière mee is begonnen.

In Nederland hebben we LAN-party’s waar competities gehouden worden in een aantal van de boven genoemde spellen. Deze evenementen zijn dan van vrijdag avond tot en met zondag en de eerst volgende is in september, The Reality in Assen. Ik zal hier bij zijn en zal jullie laten weten hoe het was. Het beste voorbeeld voor Nederland die laat zien hoe groot eSports aan het worden is, is toch wel echt FIFA. Wij hebben een E-Divisie en elke Nederlandse top club heeft wel een of twee FIFA spelers aangenomen. Dit is een mooie ontwikkeling voor de eSports en sinds kort is er zelfs een vrouwelijke FIFA speelster aangenomen door FC Twente.

Nu zullen we op de Olympische eSports, als die er al komen, waarschijnlijk ook niet veel vrouwen terug zien, maar Parijs is altijd al een stad geweest waar eSports en vrouwen in eSports welkom waren. De Electronic Sports World Cup (tegenwoordig staat het voor Esports World Convention), oftewel ESWC, worden al jaren in de hoofdstad van Frankrijk gehouden. Ik heb zelf twee keer mee mogen doen aan de ESWC female Counter Strike competitie en deze offline competities maakten het voor mij allemaal de moeite waard. Competitief spelen online is het meest populair en ook meest voorkomend. Je kwaliteiten meten aan teams uit de hele wereld op een offline evenement is waar de meesten het voor doen, waar ik het in ieder geval voor deed. Online kun je het nooit opnemen tegen teams uit Brazilië, China of Noord-Amerika, vanwege ping problemen.

Ik ben zelf competitief ingesteld en ben counter strike gaan spelen, omdat er een female scene was. In het begin was ESWC het enige offline evenement met een competitie voor vrouwen. Tegenwoordig zijn er een aantal competities bijgekomen als we kijken naar het spel CS:GO. Je hebt Katowice, een evenement van intel en ESL die in Polen plaats vind rond maart. Dit is een competitie waar je via een online qualifier voor moet plaatsen en uiteindelijk mochten er in 2017 acht teams naar Katowice afreizen en het tegen elkaar op nemen. Copenhagen Games (CPH) is met Pasen en heeft een open female competitie. Elk female team mag hier aan deelnemen. Dreamhack, in Zweden, heeft ook weer een female competitie en werkt ook met een online qualifier. Dreamhack zelf is twee keer per jaar, in de zomer en in de winter. Er zijn dus zeker mogelijkheden om als vrouw gamende Europa en misschien zelfs de Wereld rond te reizen. eSports zijn zeer populair in Azië en ook hier komen er female competities op, eind augustus is er één in China en in maart 2018 wordt de World Electronic Sports Games in China gehouden. Voor het eerst in de geschiedenis  heeft de WESG een female competitie voor zowel CS:GO als Hearthstone. Het is een wereldcompetitie, een soort van de Olympische spelen voor gamen, dus voor CS:GO moet je een volledig Nederlands team hebben en voor beide spellen geldt dat je een kwalificatie moet spelen. Wie weet strijden er volgend jaar Nederlandse dames voor de titel.

Om wat meer vertrouwd te raken met de CS:GO vrouwen zal het volgende artikel over de top teams gaan op dit moment en wat meer uitleg geven, zodat als er een competitie komt jullie al wat achtergrond informatie hebben.

 

Bewaren

Bewaren

About Amber

Historicus, lezer en fanatiek gamer!

View all posts by Amber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.