Het is alweer 20 jaar geleden dat het eerste Mario Party-spel is uitgekomen. Inmiddels zijn we beland bij nummer 10 bij deze reeks. Het valt niet te ontkennen dat deze franchise ongekend populair is onder spelers, waaronder ik. Daarom heeft Nintendo een top 100 bundel gemaakt van alle populaire minigames uit de 10 Mario Party-spellen. Benieuwd? Ik review deze game voor jullie!

In mijn top 5-lijstje favoriete games alle tijden dan komt zeker een Mario Party-game erin voor. Waarom? Deze spellen zijn tijdloos, fun en gezellig om tegen vrienden of het systeem te spelen. Voor mensen die onder een steen hebben gelegen zal ik even kort uitleggen wat Mario Party is. Mario Party is een party-game waar bij vier spelers (of meer) op een groot speelbord tegen elkaar spelen. Vanaf spel 9 werken de spelers samen om door het speelbord te komen. Wanneer iedereen aan de beurt is geweest wordt de ronde afgesloten met een minigame. Super leuk als je wint! Of super vervelend als je verliest, vooral als je muntjes nodig hebt. Deze heb je nodig om sterren te kopen. Wie aan het einde van de opgegeven rondes de meeste sterren heeft, wint het spel.

Het leukste van de Mario Party: The Top 100-game is dat er de populaire minigames uit de hele serie inzitten. Diverse minigames waarbij je tegen 4 spelers moet spelen, 2 vs 2, 1 tegen 3 en (voor wie Mario Party 5 of 6 hebt gespeeld) tegen Bowser. Ja, ook hij zit erin.

Voordat ik het spel opstartte, had ik al een idee wat ik eventueel zou kunnen verwachten. Als eerste: waarom is er gekozen om het spel alleen de op Nintendo 3DS verschenen, niet op de Nintendo Switch? Lijkt mij leuker wanneer je met meerderen bent. De titel is al vrij duidelijk op zich, maar je verwacht wel wat extra’s in plaats van 100 minigames spelen. Maar gelukkig bij het bekijken en spelen biedt de game zeker extra opties.

In het menu krijg je verschillende spelmogelijkheden te zien die je direct kan spelen. Zo kan je bijvoorbeeld nog-niet-de-100 minigames spelen. Voor nu heb je toegang om een van de 55 minigames te spelen. Maar gelukkig kan je de overige 45 spellen vrijspelen door de Minigame Island te spelen, een singleplayer mode waarbij de speler op een bordspel vier werelden moet trotseren door minigames te spelen. Gedurende deze modus kan je de overige minigames vrijspelen die uit een van de vele Mario Party-spellen komt. Naarmate je het spel vordert, worden de minigames moeilijker (en irritanter) en de computergestuurde spelers sterker. Tja, het moet wel uitdagend blijven.

In elk gewonnen minigame ontvang je sterren. Bij een aantal sterren speel je speciale minigames vrij. Hoewel ik erg bekend ben met de minigames uit Mario Party en allemaal gespeeld heb, heb ik zelfs nog moeite mee om ze allemaal te winnen. Mocht je verliezen bij een 1 vs 1 of tegen 4 spelers-game dan verlies je een leven. Zorg dat je voldoende levens hebt door minstens 100 munten te behalen door te winnen van de minigames.

Naast de bovengenoemde optie biedt het spel ook andere spelopties om jou en vrienden zoet te houden. In Decathlon speel je een set minigames tegen anderen om records te verbeteren. En met Multiplayer kan je je vrienden uitnodigen via Nintendo 3DS Local of Download Play om deze grappige minigames te spelen.

Mario Party was eigenlijk het leukste bij het spelen van het bordspel. En gelukkig is zo’n optie toegevoegd in het spel. Yeah! Wat ik wel een groot gemis is dat er geen online optie is. Dat zou het spel zeker een stuk interessanter hebben gemaakt. Wellicht een optie voor in de toekomst voor de volgende Mario Party-game. En natuurlijk kunnen we de Amiibo’s niet vergeten. Wanneer je weinig levens hebt in de Minigame Island kan je een van de Super Mario-Amiibo (Yoshi of Mario) gebruiken om een extra leven aan je verzameling toe te voegen. Heel erg nuttig.

Wat me wel heel erg op is gevallen, was dat de wat oudere minigames uit de eerste Mario Party-games (denk maar Mario Party 1 tot en met 3 die op de Nintendo 64 zijn verschenen) in een nieuw jasje zijn gestoken. Betere graphics, niet geblokt en muziek is meer van deze tijd in behoud van zijn originele muziek. Op zich prima maar bij sommige minigames is de achtergrondmuziek wel erg verkort of enigszins veranderd. Erg jammer, maar je went er wel snel aan. Maar het geeft wel dat oude vertrouwde nostalgische gevoel. Ergens, diep in mijn hart, ben ik stiekem blij dat ze mijn favoriete minigames er ook in hebben gestopt. Niet alle, maar wel een hoop.

Wendy’s Oordeel:
Ik had zo’n mijn bedenkingen bij dit spel, maar tijdens het spelen kwam dit boven verwachting uit. 100 minigames uit 10 Mario Party-games gebundeld tot één fun game. Dat oude vertrouwde bordspel-optie is toegevoegd met wat extra spelopties. Leuk om alleen te spelen of met meerderen. Maar bovenal: het voelt nostalgisch. Muziek is vanouds in grote lijnen en de graphics zijn sterk verbeterd. Helaas biedt het spel geen onlineoptie aan. Maar hé, dat mag de pret niet drukken!

+ 100 oude bekende minigames spelen
+ Veel diversiteit: Minigame Island, Minigame Match enzovoorts
+ Leuk om alleen of met meerdere spelers te spelen en geschikt voor jong en oud
+ Heerlijk dat nostalgische gevoel
– Ontbreken van onlineoptie
– Korte ‘single player’ mode: Minigame Island
– Geen Switch versie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.