Als mensen vragen wat je de afgelopen week gedaan hebt? Dan is het antwoord als volgt: een uurtje of 30 gestoken in Dragon Quest Treasures om op zoek te gaan naar schatten. De game is zo verslavend dat hij zeer moeilijk weg te leggen is. Waarom? Dat vertellen we je in deze review.

Menig Dragon Quest-liefhebber weet inmiddels dat Square Enix wel van een uitstapje houdt. Eerder al behaalden ze een groot succes met Dragon Quest Builders deel 1 en deel 2 en nu hebben ze wederom hun horizon verbreed met Dragon Quest Treasures. We kunnen alvast verklappen: het is een zeer succesvolle instapper in de RPG-wereld.


Het verhaal draait om de avontuurlijke broer en zus Erik en Mia, zij willen twee grootse schattenjagers worden. Diverse zwevende eilanden van Draconia dienen verkent te worden op zoek naar de mooiste verborgen schatten. Gewapend met je legendarische dolk en katapult trekken je je stevige wandelschoenen aan en reist per trein naar de diverse eilanden. Hoofddoel van het verhaal: de zeven Dragon Stones bemachtigen, maar let op: er zijn meer kapers op de kust die deze weelderige luxe ook maar wat graag van je af pakken.

Tijdens je spannende ontdekkingstochten staan er de nodige vijanden je op te wachten, die allemaal jouw gevonden schatten willen afpakken. Gelukkig sta jij er als Erik of Mia niet alleen voor, want maar liefst drie monsters staan je bij in de gevechten. De monsters die je kunt verslaan hebben allemaal een eigen level en hoe hoger dat level hoe sterker ze zijn. Dit is zeker wel belangrijk om in het achterhoofd te houden, want wordt je verslagen ga je naar je laatste save-point en ben je je schatten die je sindsdien verzameld hebt, en de barre tocht die je tot dat moment gewandeld hebt, kwijt.


Jouw team bestaat uit monsters die je zelf hebt verzameld en aan je team hebt toegevoegd, mede dankzij materialen die je op je tochten hebt verzameld. De keuze hierbij is niet geheel onbelangrijk, want ieder monster maakt gebruik van een zogenaamde forte, bijvoorbeeld om hoog te springen, in de grond te duiken, óf bijvoorbeeld om over lange afstanden te zweven. Regelmatig is zo’n forte belangrijk om naar extra verborgen schatten te zoeken.

Jouw team kan zelfstandig monsters aanvallen en jij kunt vanaf een afstandje toekijken, meedoen of je tijd ergens anders aan besteden zoals materialen verzamelen. Jouw invloed met je dolk is vrij minimaal, maar je katapult kan wel van invloed zijn. Er zijn vele kogeltjes om te verzamelen en ieder hebben ze een eigen voordeel, waaronder het healen van je karakters als ze bijna het loodje leggen. Vooral in eindbaas-gevechten kan dit nog wel eens heel belangrijk zijn.

Dragon Quest Treasures bestaat uit vele missies. Je hebt de hoofd-missie(s), maar er zijn ook nog tal andere missies. Vooral in het begin kan dit behoorlijk overweldigend aanvoelen en je het idee geven dat je compleet radeloos bent. Gelukkig wordt alles behoorlijk in je schoot geworpen en zie je op je kaartje waar je de missies kunt vinden. Reken je echter niet meteen rijk, want het kan zo maar zijn dat je een half uur naar je quest gezocht hebt om er vervolgens achter te komen dat je iets essentieels mist om de taak te voltooien. Een bummer op dat moment, maar gelukkig vergeet je dit al gauw, omdat er nog zo veel meer te doen is op de diverse eilanden van Draconia en je onderweg weer op nieuwe schatten wordt gewezen.

Kort door de bocht gezegd: reis naar een eiland, vul je zakken met schatten en breng ze terug naar je basiskamp, ondertussen voltooi je wat quests of loop je nieuwe quests tegen het lijf. De schatten hebben ieder hun eigen waarde en ook dit is een belangrijk onderdeel van de game. Hoe meer je schatten opleveren hoe sneller je stijgt in rang en je verhaal voort kan gaan zetten.

Zoals gezegd is het een schattenzoektocht. De ene schat is gemakkelijker te vinden dan de andere. Bij de “echte” schatten gaat je groep als een dolle tekeer en laten ze weten dat er dichtbij een schat te vinden is. Gebruik je Fortune Finder om de locatie preciezer te benaderen en als je echt in de buurt bent dan krijg je visioenen binnen van je monsters met hoe zij de locatie zien. Het zoekwerk kan dan pas echt beginnen, want pas als je ongeveer op de precieze locatie staat wordt de schat zichtbaar en kun je gaan beginnen met graven. Welke schat je hebt opgegraven en de bijbehorende waarde wordt echter pas duidelijk wanneer je weer naar je thuisbasis reist. Dit gegeven maakt Dragon Quest Treasures uitdagend en spannend tegelijk.


Linn’s Conclusie:
Persoonlijk heb ik getwijfeld om deze game aan te schaffen. Aan Dragon Quest: Builders heb ik flink wat uren besteed en ook die game was bijna onmogelijk om aan de kant te leggen. De twijfel zat hem vooral in de angst dat dit een ingewikkelde RPG-game zou zijn waar ik persoonlijk minder van gecharmeerd ben. Dankzij Square Enix was er een review code beschikbaar én gelukkig maar, want anders had ik waarschijnlijk niet mogen ervaren hoeveel speelplezier deze game biedt

Dragon Quest Treasures valt te zien als een RPG, maar dan voor beginners en waarin de combats eenvoudig zijn. Ideaal daarom voor diegene die voor het eerst kennis maken met het genre, meer willen dan dat (dankzij het schatten zoeken element), of voor wie een “echte” RPG te zwaar is. Wellicht zal de game enigszins repetitief aan voelen, doordat je spulletjes verzameld, op zoek gaat naar schatten en deze naar je thuisbasis brengt en tig monsters verslaat die je onderweg tegen komt. Dragon Quest Treasures verveelt geen enkel moment en dat is vrij bijzonder te noemen. Ook al is er een enorme berg aan quests en ben je zo nu en dan compleet de draad kwijt en ook al heeft het hoofdpersonage weinig invloed in de gevechten, zijn deze minpunten voor lief te nemen.

Niet geheel onbelangrijk is dat je alles in je eigen tempo mag doen. Uiteraard draait het geheel wel om de main story, maar je kiest er voor om deze te voltooien of dat je eerst lekker op je gemakje volop schatten gaat verzamelen en / of zij-missies gaat voltooien. Verwacht echter geen diepgaande combats, maar een verslavende game die zowel jong als oud kan bekoren.

+ Enorm veel missies
+ Ideaal voor verzamelaars in games
+ Veel uren aan speelplezier
+ Instap-game voor RPG’ers
+ Op je eigen tempo spelen

– Kan te overweldigend aanvoelen
– Hoofdpersonage weinig invloed in combats

Eindconclusie: Dragon Quest Treasures is een welkome instapper voor de RPG’er en weet geen minuut te vervelen.

Dragon Quest Treasures is nu exclusief verkrijgbaar voor de Nintendo Switch.

Ⓒ 2022 ARMOR PROJECT/BIRD STUDIO/SQUARE ENIX All Rights Reserved.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.