Nog even te gaan en dan komt eindelijk de langverwachte nieuwe Harry Potter-game uit, Hogwarts Legacy. Een goed moment dus om terug te blikken naar de Harry Potter-games die reeds uitgekomen zijn en natuurlijk die legendarische eerste game. Nee, het was geen koortsdroom!

De eerste game, Harry Potter and the Philosopher’s Stone, is een actie-avonturengame die in 2001 is uitgekomen en, zoals de titel al doet vermoeden, is gebaseerd op de eerste film en daarmee ook het eerste boek. Spelers kruipen in de huid van Harry Potter en ontdekken de geheimen van Zweinstein, waarbij spelers ook op hun bezem kunnen vliegen, Zwerkbal kunnen spelen en toverspreukuitdagingen aan kunnen gaan. Natuurlijk zijn bekende personages zoals Ron, Hermelien en Hagrid ook van de partij. Samen moeten zij Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden proberen te verslaan.

Bron: Harry Potter Database

Wat mij persoonlijk nog het meeste bijstaat van deze game, is het eindgevecht tegen Voldemort. Ik speelde de game bij een buurjongetje op de PC (lees: groot wit bakbeest) en samen probeerden we de game uit te spelen, wat uiteindelijk meerdere middagen heeft gekost. Voldemort bleek namelijk nogal een uitdaging. Het gevecht speelde zich af in de ruimte waar, net als in de film en het boek, Harry Potter ontdekt dat Professor Krinkel de slechterik is (of eigenlijk met zich meedraagt, achterop z’n hoofd, verstopt onder die paarse tulband). Overal stonden pilaren waar je je achter kon verschuilen en zo de dodelijke toverspreuken van Voldemort kon ontwijken, maar je moest deze pilaren ook gebruiken om hem te verslaan. Met de spreuk Flipendo kon je de pilaren omver gooien en deze op Voldemort laten vallen. Daarnaast moest je ook de Spiegel van Neregeb gebruiken, want op een gegeven moment waren de pilaren op.

De game is destijds uitgekomen voor PC (Windows), PlayStation, Game Boy Color en Game Boy Advance. Opvallend was dat deze versies van elkaar verschillen, zowel qua verhaal en gameplay. Zo wordt de PC-versie (ontwikkeld door KnowWonder) in third person gespeeld en worden spelers lineair door het verhaal heen geleid, waarbij de hoofdverhaallijn van het eerste boek wordt aangehouden. De gameplay is vooral gericht op het gebruik van je muis, waarmee je verschillende toverspreuken kunt gebruiken door de bijbehorende symbolen te traceren. Verder kunnen spelers Smekkies verzamelen en deze ruilen met Fred en George, en zijn er verzamelkaarten van bekende tovenaars verstopt in het spel. De PlayStation-versie (ontwikkeld door Argonaut Games) is ook een third person-game, maar de speler krijgt het verhaal weer op een heel andere manier voorgeschoteld en de verzamelitems zijn anders. De toverspreuken worden voor de speler automatisch gekozen, waardoor gevechten iets minder uitdagend zijn. De Game Boy Color-versie (Griptonite Games) is een traditionele turn based role-playing-game en haalt zijn inspiratie meer uit het boek dan de film, en de Game Boy Advance-versie (Eurocom) is vergelijkbaar met de 2D Zelda-games, waarbij spelers veel tijd zijn aan het oplossen van puzzels om zo verschillende omgevingen te voltooien.

Linda’s magische vondst

Harry Potter and the Philosopher’s Stone is inmiddels erg zeldzaam en bijna niet meer te krijgen. Onze Linda heeft echter nog een exemplaar van de PC-versie weten te vinden in huis!

Later zijn er nog third person-actie-avonturengames uitgekomen van alle andere Harry Potter-delen, tot aan Deathly Hallows – Part 2 toe, maar erg succesvol waren deze niet. Wel kwam er tussendoor nog een sportgame gericht op Zwerkbal, namelijk Harry Potter: Quidditch World Cup. De game is ontwikkeld en uitgegeven door Electronic Arts en werd destijds redelijk beoordeeld.

Voorheen maakte Zwerkbal maar een klein deel uit van de Harry Potter-games, maar nu konden spelers voor het eerst alle aspecten van een Zwerkbalwedstrijd ervaren. In Quidditch World Cup spelen twee teams van zeven tegen elkaar, waarbij spelers kunnen kiezen welke positie ze innemen. Zo hebben de drie Jagers de taak om punten te scoren, verdedigt de Wachter het doel, proberen de twee Drijvers het andere team dwars te zitten en is ondertussen de Zoeker op zoek naar de Gouden Snaai (die wel 150 punten waard is). Verder konden spelers natuurlijk kiezen voor welk huis ze deelnamen aan de wedstrijden, Griffoendor, Zwadderich, Ravenklauw of Huffelpuf, met de daarbij behorende personages.

Naast de third-person-actie-avonturengames die wat serieuzer van aard waren, zijn er natuurlijk ook de LEGO Harry Potter-games uitgekomen.

In 2010 werd de eerste LEGO Harry Potter-game uitgebracht, namelijk Years 1-4, en een jaar later werd het vervolg Years 5-7 uitgebracht. De games zijn ontwikkeld door Traveller’s Tales en uitgegeven door Warner Bros Interactive Entertainment.

In de LEGO-games speel je als Harry Potter, Ron Wemel, Hermelien Griffel, of één van de honderden andere personages die ronddwalen in Zweinstein. De eerste game, Years 1-4, wordt het verhaal van de eerste vier films en boeken verteld en spelers beleven deze avonturen met de humor en creatieve aanpassingen die zo kenmerkend zijn voor de LEGO-games. Uiteraard bestaat heel deze magische wereld uit LEGO-blokjes, wat de game ontzettend interactief maakt en je krijgt als speler veel vrijheid om op ontdekkingstocht te gaan in deze tovenaarswereld.

Daarnaast is Zweinstein de grootste en meest gedetailleerde LEGO-spellocatie die ooit is ontwikkeld in de LEGO-gamefranchise. Andere locaties zijn natuurlijk de Wegisweg, het Verboden Bos en Zweinsfeld. Spelers kunnen daarnaast ook lessen volgen, toverspreuken gebruiken, drankjes brouwen en natuurlijk op een bezem vliegen. Daarnaast moeten er opdrachten worden voltooid en puzzels worden opgelost, om huispunten te verdienen en jouw huis naar de overwinning te helpen.

In Years 5-7 staan de laatste drie boeken (en vier films, als je de laatste twee delen apart telt) centraal en zijn er nog meer opties beschikbaar, ook qua speelbare personages. Zo kunnen spelers wel meer dan 200 speelbare personages ontdekken en vrijspelen, waaronder Fenrir Vaalhaar, Bellatrix van Detta en professor Hildebrand Slakhoorn.

De Harry Potter LEGO-games zijn zowel in je eentje te spelen, als met vrienden, wat het een erg leuke en familievriendelijke game maakt.

Over LEGO gesproken, benieuwd naar de leukste Harry Potter LEGO-sets? Ontdek ze hier!

In 2016 is er een geremasterde versie van beide games uitgekomen als bundel: de LEGO Harry Potter Collection. Deze bundel is uitgekomen voor PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch.

Destijds hebben wij de Switch-versie van de LEGO Harry Potter Collection mogen reviewen. Benieuwd naar onze bevindingen? Lees dan hier onze review.

Op het moment van schrijven is alleen de bundel nog te koop voor de reeds benoemde consoles en zijn de twee delen los te koop voor PC (Steam).

Met alle hierboven genoemde Harry Potter-games achter de rug, zijn we natuurlijk heel benieuwd wat voor magische nieuwe ervaring Hogwarts Legacy zal gaan brengen. Het moet in ieder geval een grote open-wereld-role-playing-game worden, waarin spelers de mogelijkheid krijgen om hun eigen verhaal te maken in deze magische wereld.

De game staat momenteel gepland voor een release op 10 februari, voor PC, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S, Xbox One en Nintendo Switch. Spelers die de game alvast vooruit hebben besteld, krijgen drie dagen eerder toegang tot de game, op 7 februari.

About LisaCooper91

Gamer, horrorfanaat, filmliefhebber, muziekverzamelaar, boekenwurm, all-round nerd.

View all posts by LisaCooper91

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.