Ik moet iets bekennen….: eerlijk gezegd heb ik nooit eerder een Lego-game gespeeld. Nu ik de LEGO Harry Potter collection voor de Nintendo Switch heb mogen reviewen vraag ik mij af waarom eigenlijk niet? Wat is dit leuk! In deze review vertel ik waarom.

Wat een domper was het toen LEGO Harry Potter Collection werd uitgebracht voor de PlayStation 4 en de Xbox One. De grote vraag was waarom niet voor de Nintendo Switch. De gebeden zijn verhoord en daar is hij dan eindelijk.

De LEGO Harry Collection voor de Nintendo Switch bevat eigenlijk niets nieuws onder de magische zon: LEGO Harry Potter jaren 1 – 4 en LEGO Harry Potter jaren 5 – 7 zijn samen in één uitgave gepropt. Echter zijn de graphics, omgevingen, belichtingen en visuele effecten wat gefinetuned. Beide versies zijn al eerder door Female-Gamers.nl gereviewed en die kun je hier en hier terugvinden.

Man, man, man… onder welke steen heb ik de afgelopen jaren gelegen dat ik dit niet eerder gespeeld heb. Het spel even wegleggen kostte mij dan ook de nodige moeite: nog heel even spelen denk je bij jezelf en zo ben je 2 uur verder met nog steeds met die console in je handen. Het is al even geleden dat ik de films van Harry Potter heb gekeken (en de boeken gelezen nog veeeeeeel langer), maar meteen bij de start zit je weer helemaal in de Potter-sfeer en komen alle bekende elementen uit de boeken (en films) voorbij: de bezemkast, Olivander, Zweinstein en ga zo nog maar door. Dit alles doe je natuurlijk met je vrienden Ron en Hermelien. Uiteraard passeren ook Perkamentus, Hagrid, Dobby, Malfidus, Professor Sneep en vele andere personages de revue; in een enkel geval zelfs als speelbaar personage. Het geheel wordt natuurlijk omlijst door de onmiskenbare en mysterieuze magische Harry Potter- muziek.

De non-verbale communicatie van de Lego-mannetjes hebben mij meermaals tot glimlachen gebracht, dit is echt GE-NI-AAL! De filmpies tussen de levels door zorgen voor een komische ondertoon en zijn zeer leuk om naar te kijken tussen al dat tovergeweld door. Je hoeft er eigenlijk weinig van te begrijpen en als klein kind zijnde niet eens de films te hebben gezien om dit te kunnen spelen en leuk te vinden. Toch hier wel een kanttekening, alle tekst die er is bestaat uit Engelse tekst en dit zal met name in builder (naar mijn idee toch het minst interessante onderdeel van het spel) een probleem vormen.

De spellen spelen zich chronologisch af en in dit geval speel je per jaar. Het welbekende zwerkbal inclusief vliegen op bezemstelen komt ook aan de orde. Gaandeweg kun je steeds meer unlocken door lessen te volgen en zo de wereldberoemde spreuken als Wingardium Leviosa en Lumos toepassen in de vele levels.

De twee eerdergenoemde spreuken zijn de eerste die je vrij kunt spelen, maar er zijn er natuurlijk nog vele anderen die belangrijk zijn voor Harry en consorten. Uiteraard kun je ook gebruik maken van je onzichtbaarheidsmantel of oorwarmers opzetten tegen gillende mandragora.

In deel 2 (oftewel jaar 5 tot 7) krijg je eigenlijk hetzelfde voorgeschoteld als in jaar 1 – 4, wederom mag je eindeloos LEGO-muntjes verzamelen en magie gebruiken om puzzels op te lossen. Uiteraard krijg je ook hier weer hulp van diverse personages die ieder hun eigen sterke krachten hebben. Extra leuk is wel dat je hier kleine opdrachtjes moet vervullen, bijvoorbeeld verloren items terugbrengen. Dit zorgt voor meer interactie met omstanders in het spel. Het gegeven moge bekend zijn dat deel 2 uiteraard net even wat meer duisterheid biedt en Voldemort is ook in LEGO-stijl nog behoorlijk creepy.

Eindeloos speelplezier is hier echt gegarandeerd. Dankzij de vele opties en spreuken die vrij te spelen zijn kun je levels opnieuw spelen en op die manier nog meer geheimen ontdekken. Extra speelelementen zijn er in de vorm van karakters unlocken (200 stuks maar liefst), gele LEGOstenen (ook maar liefst 200) en wapens van huizen completen en zo bonuslevels vrijspelen. Zodra je een level voltooid hebt kun je het level als free play nogmaals spelen om je niet behaalde quests toch nog te behalen. In de lekke ketel en de bijbehorende wegisweg kun je alle extra’s terugvinden, items kopen en bonuslevels spelen. Er is eigenlijk zo veel te doen dat je soms niet eens meer weet waar je moet zoeken.

Wanneer je alle levels op 100% uit wilt spelen ben je echt nog wel behoorlijk wat uurtjes zoet. Wanneer je hier van houdt, aan verveling totaal geen gebrek. Zo heb ik tot op heden nog maar 2 levels op 100% uitgespeeld (en nog maar 2 keer gekroond tot ware tovenaar), dus ik kan nog behoorlijk vooruit en dat is totaal niet erg. Ik moet nog een paar miljoen steentjes verzamelen om nog een hoop content te unlocken. Wanneer je van heel wat uren speelplezier houdt ben je bij de LEGO Harry Potter Collection aan het juiste adres.

Toch is er een klein irritatiepuntje: mikken en spreuken gebruiken is soms nog wel eens lastig (met name bij het duelleren waarbij je eventjes snel moet schakelen). Hierdoor heb ik regelmatig leraren per ongeluk geraakt wat resulteerde in letterlijk op je kop krijgen en een tegenspreuk tegemoet zien waardoor je een hartje moet missen. Gelukkig is het een eitje om je levensmeter op pijl te houden door de vele items die je krijgt. Helaas heb ik per ongeluk ook Ron en Hermelien regelmatig in een pad of rat veranderd.

Recap: In LEGO Harry Potter wandel je als het ware door alle boeken of films heen, gaandeweg moet je dus spreuken ontdekken, toverdrankjes maken, vliegen op je bezemsteel en duelleren om verder in het spel te komen. De gameplay verloopt chronologisch, waarbij er voor de kenners genoeg bekende elementen voorbijkomen al dan niet met  de al eerder genoemde komische twist. Regelmatig kom je in ruimtes die je al eerder hebt bezocht en waar in een later stadium extra puzzeltjes kunt oplossen. Doordat je continue items verplaatst en je spreuken loslaat op stoelen, bloemenvazen, standbeelden (wat eigenlijk niet) komt de gameplay enigszins herhalend over, maar gaat alles behalve vervelen. Uit alle kleine en grote puzzels verdien je LEGO-steentjes en daar moet je er een hoop (lees miljoenen) van verzamelen om weer zaken te kunnen unlocken en dan is er natuurlijk nog de grote hoeveelheid aan extra’s die je gelijktijdig kunt verdienen – de karakters en gouden stenen. Eigenlijk wijst de game zich vanzelf wanneer je begint te spelen en is de besturing kinderlijk eenvoudig.
Een 2-player modus is uiteraard ook mogelijk en zo kun je het fijne avontuur ook met zijn tweeën aangaan.

De LEGO Harry Potter Collection is te koop voor zover Playstation 4, XBOX One als Nintendo Switch en wanneer je nog niet bekend bent met LEGO Harry Potter is dit een must-buy!

Linn’s oordeel:
Wat is LEGO Harry Potter een heerlijke en komische game! Plezierig is dat je stap voor stap door de spreuken en jaren wandelt en gebieden in een later stadium terugkomen en je meer puzzels kunt oplossen doordat je nieuwe spreuken hebt vrijgespeeld. Het verzamelen van alle items en alle LEGO-muntjes heeft een zeer en zeer verslavend effect. LEGO Harry Potter Collection magisch avontuur voor jong en oud waar vele uurtjes speelplezier uit voortvloeien.  Games die je wilt blijven spelen en ook nog eens een dosis humor hebben: zo heb ik ze graag. Na deze LEGO Harry Potter marathon krijg je meteen zin om een filmmarathon te houden.

LEGO-game-ontwikkelaars: een nieuwe fan is opgestaan!

+ Leuk! Superleuk!
+ Speelt zich chronologisch af
+ Feest van herkenning wanneer je de boeken en films hebt gezien
+ Verslavend!
+ Komische noot die zorgt voor hilarische momenten
– Niets nieuws toegevoegd aan content.
– Spreuken gebruiken af en toe lastig