We naderen de release van Hogwarts Legacy, de grootse en meermaals uitgestelde Open wereld RPG van Harry Potter. Daarom besteden we de komende weken wat meer aandacht aan de beroemde tovenaarsjongen. We beginnen vandaag met een overzicht van de leukste en meest bijzondere LEGO-sets!

In 2001 bracht LEGO de eerste Harry Potter set op de markt, met de sorteerhoed (set 4701). De set bestaat uit 48 steentjes en had een heuse Harry Potter minifiguur. De ontwerper ervan, Henrik Saaby, vertelt: “We vonden dat kinderen zelf minifiguren moesten kunnen sorteren. Dus maakten we een draairad.” Meer dan een jaar later verdween deze set uit de roulatie en inmiddels kun je deze set natuurlijk voor een flink bedrag op de kop tikken.

Een andere set die refereert naar het eerste boek is de Zweinstein Toverschaken set (set: 76392). Deze bijzondere set kwam in 2021 op de markt, maar is sinds 1 januari 2023 niet meer te koop en daarom nog maar op een paar plekken verkrijgbaar, of te bewonderen. De set bestaat uit 876 steentjes en heeft vier minifiguren. Het toffe is dat je natuurlijk een potje schaak hiermee kunt spelen (al zou ik niet elke keer de schaakstukken slopen).

Bron: brickset.com

De volgende set is eigenlijk een viertal sets. Ieder huis heeft een eigen kamer met eigen bijzondere details. Deze zijn vanaf 1 maart 2023 verkrijgbaar en zijn weer een fantastisch verzamelobject voor Harry Potter fans. Zoals je op de afbeeldingen hieronder kunt zien zijn ze volledig in stijl ingericht en zijn de minifiguren ook in stijl gekleed. Ze zijn ook lekker compact, want je kunt ze dicht klappen!

Bron: brickset.com
Bron: brickset.com

Dan gaan we nu even naar een andere kneitersgoede set, namelijk de Verzameleditie van de Zweinstein Express (set: 76405). Deze verzameleditie is de volwassen versie van de compacte set uit 2018 (set: 75955). In tegenstelling tot deze set, bevat de grote set 5129 steentjes en 20 minifiguren, waarvan 18 uniek zijn voor deze set. De verzameleditie heeft daarnaast in de wagons leuke en herkenbare tafereeltjes en heeft verlichting, zodat je ze goed kunt bekijken. Het is een prachtige set om in een vitrinekast te stallen, maar ook om af en toe mee te spelen.

Bron: brickset.com

Een andere hele toffe set is De Wegisweg (set: 75978). Het toffe aan deze set is dat je zes winkels uit de Wegisweg op vier verschillende manieren kunt bouwen. De zes winkels zijn de Toverstokkenwinkel van Olivander, Tovertweelings Topfopshop, Florian Fanieljes IJssalon, Scribbulu Schrijfbenodigdhedenwinkel, Klieder & Vlek en Zwik & Zwachtels Zwerkbalpaleis. Naast dat je de winkels van deze set op vier verschillende manieren kunt bouwen, is de set ook compatibel met de andere Modulaire gebouwen van LEGO. Een mooie manier om de dreuzels met de tovenaars te mengen.

Bron: brickset.com

Tot slot mag de grootste Harry Potter LEGO set natuurlijk niet ontbreken, het Zweinstein Kasteel (set: 71043). Deze joekel bestaat uit maar liefst 6020 steentjes, en heeft 28 unieke minifiguren. Het complete bouwwerk is maar liefst 58 cm hoog, 69 cm breed en 43 cm diep. Als dat geen joekel is weet ik het ook niet meer. Zweinstein heeft verschillende herkenbare kamers, zoals bijvoorbeeld de geheime kamer met de basilisk, maar ook de boom waar Ron de bekende blauwe Ford Anglia in crasht. Het kasteel heeft dan ook wel een prominente plek nodig in huis, op een plank, in de vitrinekast en mag niet ontbreken in het huis van een LEGO Harry Potter fan.

Wist je trouwens dat je tegenwoordig ook LEGO kunt huren? Er zijn heel veel sets die ik wil aanschaffen, maar ook heel veel sets die ik gewoon een keer in elkaar wil zetten en niet hoef te houden. Vul gewoon LEGO huren in bij jouw favoriete zoekmachine en zoek naar de set die jij graag voor een aantal weken wil huren. Je betaalt een bedrag per week en stuurt aan het einde van de termijn de set gewoon weer terug. Maar laten we eerlijk zijn, deze Harry Potter sets wil je het liefst natuurlijk gewoon in huis houden toch?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.