Om de lancering van de co-op-avonturengame It Takes Two voor Nintendo Switch te vieren, heeft Electronic Arts een aantal koppels uitgenodigd om hun teamwork en gevoelens op de proef te stellen. Uit onderzoek van Kristen Mark, hoogleraar aan de University of Minnesota Medical School, is namelijk gebleken dat 50% van alle stellen zich zorgen maakt over verveling in hun relatie. Nog eens 48% vindt dat andere stellen meer plezier ervaren. EA heeft daarom onderzoek laten doen, om te zien of samen gamen inderdaad de vonk weer kan doen overslaan.

Je kent het wel; wakker worden, aan het werk gaan, boodschappen doen, eten koken, op de bank neerploffen en de volgende dag begint het riedeltje weer opnieuw. Door die routine en alledaagse klusjes kan verveling zomaar op de loer liggen en dat is de basis waarop het co-op-avontuur It Takes Two is gebouwd. In de game zijn hoofdpersonages Cody en May door een toverspreuk veranderd in poppen en zitten ze hierin gevangen. Ze moeten samenwerken om onvoorspelbare uitdagingen te winnen en zo hun huwelijk proberen te redden.

Aangezien de Nintendo Switch zich makkelijk leent om samen met een vriend of partner op de bank te gamen, leek dit de perfecte gelegenheid voor Electronic Arts om koppels op de proef te stellen. Dit deed de uitgever middels de Better Together-uitdaging. Twee koppels die hadden aangegeven dat hun relatie in het slop geraakt was en iets nieuws wilden proberen, werden uitgenodigd om samen de game te spelen.

Samen begonnen ze aan een emotionele reis en tijdens het spelen van It Takes Two leerden ze een aantal belangrijke lessen, zoals tijd hebben voor elkaar, het aanmoedigen van de passies van een partner en aanwezig zijn. Vooral laatstgenoemde is nu belangrijker dan ooit. Volgens recent onderzoek, dat tussen 21 en 27 oktober 2022 is uitgevoerd door OnePoll, onder 1540 volwassen Britse respondenten die momenteel een relatie hebben, behoren balans tussen werk en privéleven (33%), de financiële situatie (26%), smartphones (24%) en sociale media (19%) tot de belangrijkste afleidingen bij het samenzijn. Tevens bleek dat 60% van de respondenten regelmatig of altijd gebruikmaakt van hun smartphone, terwijl ze tijd doorbrengen met hun partner/echtgenoot. Daarnaast gaf 50% aan dat hun partner meestal of altijd afgeleid lijkt wanneer ze samen tijd doorbrengen en gaven de respondenten aan dat ze bereid zijn sociale media (27%), slaap (15%) en lekker eten (14%) op te geven om meer tijd met hun partner door te kunnen brengen. En, hou je vast, 9% is zelfs bereid om een ledemaat op te offeren in ruil voor vaker samen te zijn met hun partner/echtgenoot.

Echter, een ander soort schermtijd blijkt ons dichter bij elkaar te brengen. Volgens de onderzoeksresultaten vindt namelijk 43% van de respondenten dat samen videogames spelen een positief effect heeft op hun relatie.

Chloe Dubini, EA Originals Brand Manager en Marketing Lead bij EA, geeft het volgende aan: “Vergeleken met passief tijdverdrijf zoals series bingen, is het spelen van een co-op-game als It Takes Two niet mogelijk zonder er actief mee bezig te zijn. Dit creëert een dynamiek waarbij koppels echt kunnen genieten van hun tijd samen, terwijl ze onbewust werken aan hun samenwerkings- en communicatievaardigheden. Het is moeilijk om afgeleid te worden door iets anders als je samen met je partner vecht tegen reuzenwespen.”

“Het is absoluut een positieve ervaring geweest. Het is vrij zeldzaam en bijzonder om een game te hebben waar je samenwerkt. Er zijn veel momenten waarop je niets kunt doen, tenzij je naar de ander luistert. En dat is een goede zaak,” vertelt Ellie Gibson, die met haar partner Pete Hobden deelnam aan de Better Together-uitdaging. 

Meer dan één vijfde (21%) van de ondervraagde volwassenen probeert elke week een nieuwe activiteit met zijn/haar partner, dus deze feestdagen zijn het perfecte moment om de relatie kennis te laten maken met het plezier van co-op-gamen.

Eerder is al uit ander onderzoek (door YouGov) gebleken dat het spelen van games is gestegen in de lijst van feestdagentradities met familie. Gamen lijkt dus een goede manier te zijn om met elkaar te verbinden.

Benieuwd naar It Takes Two? Bekijk dan hier de lanceringstrailer voor de Nintendo Switch:

About LisaCooper91

Gamer, horrorfanaat, filmliefhebber, muziekverzamelaar, boekenwurm, all-round nerd.

View all posts by LisaCooper91

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.