Maxis en EA kwamen vorige maand met een nieuw concept, namelijk De Sims 4 Kits. Je kunt het zien als een compacter accessoirespakket en het is dan ook wat goedkoper dan een Accessoirespakket. Maar is het überhaupt wel het kopen waard?

Er zijn drie verschillende kits beschikbaar, namelijk de ‘Alles Aan Kant Kit’, de ‘Landelijke Keuken Kit’ en de ‘Retro Outfit Kit’. De kits besteden aandacht aan een specifiek onderdeel en proberen dat te belichten in een compact pakket van spullen, kleding of gameplay. Bij de aankondiging wist ik eigenlijk niet zo goed wat ik ervan moest denken. Een nieuw concept voor het uitbreiden van De Sims 4, zitten spelers daar wel op te wachten? Wil ik wel geld uitgeven voor zo weinig nieuwe spullen, of had ik liever meer items gehad voor dat geld? Of toch gewoon liever een Accessoirespakket… 

Alles Aan Kant Kit

Laten we beginnen met de ‘Alles Aan Kant Kit’. In dit pakket draait alles om stofzuigen, niet mijn favoriete klus in huis op zich, maar ook niet de vervelendste. Je Sims kunnen nu stofzuigers en kruimeldieven kopen waarmee ze hun huis weer spik en span kunnen maken. Zijn je Sims echter niet zo ijverig en poetserig, dan gaat al het stof een eigen leven leiden. Overigens zijn er nieuwe eigenschappen bij dit pakket, namelijk het huis heel schoon of juist lekker vies willen hebben. In het Engels spreken ze vaak over dust bunnies, een soort ballen met stof die zich bijvoorbeeld onder de bank of in de hoek van je kamer verzamelen. In de Sims zijn ze ook aanwezig en leven ze zelfs! Je kunt ze stof voeren en als je geluk hebt vinden ze kostbare spullen die je kwijt was geraakt in huis (overigens was je die niet echt kwijt maar krijg je willekeurige voorwerpen en geld). De dustbunnies zijn best schattig, maar het is wel wat sneu dat je ze plat kunt stampen. Hoe langer je wacht met het schoonmaken van je huis, hoe viezer het wordt en hoe meer het stof een eigen leven gaat leiden. Na een dag of twee is de eerste verdieping al wat stoffig en zijn de eerste dustbunnies zichtbaar, maar daarna duurde het bij mij wel even voordat het viezer werd. Het vormen van stof hangt allemaal af van het huis, je gezinssamenstelling en wat je Sims de hele dag doen. Je krijgt de keuze uit drie stofzuigers en twee kruimeldieven om al het stof weer op te zuigen. Ik kan me voorstellen dat je helemaal geen zin hebt in al dat stofzuigen en dat dacht Maxis ook, dus is er de optie om het uit te zetten. Gelukkig hoef je trouwens maar op één plek per verdieping te stofzuigen om de hele verdieping te doen, anders was het wel echt een vervelende klus geweest. 

+ Voegt meer realiteit toe
+ Interactieve stofkonijnen
+ Stofzuigen gaat vrij snel
– Snel stoffig
– Kruimeldieven kunnen niet aan de muur en nemen best wat ruimte in

Landelijke Keuken Kit

Bij deze kit geef je je keuken een landelijke uitstraling (yup, letterlijk de titel dus). Bij de kit zitten enkel items voor in je keuken in het landelijke thema. Dat wil zeggen veel hout, zink en bloempatronen. Het nadeel van deze kit vind ik toch wel dat het een heel specifieke stijl is en het is ook eentje die ik eigenlijk nooit gebruik. Natuurlijk heb ik voor deze review wel even wat dingen uitgeprobeerd. Ik vind het vooral leuk om de verschillende stijlen van de kastjes uit te proberen en alle verschillende mogelijkheden voor de bovenkastjes te bekijken. Op die manier kun je echt een geheel eigen stijl maken voor de keuken van je Sims. Ik vind de hoekelementen van de bovenkastjes erg leuk en ook het bordenrekje voegt wel wat toe. Qua decoratieve items vind ik de bak met bloemetjes en de ovenschaal is een leuk detail om neer te zetten. De oven is ook een leuk item met de verhoogde achterkant, dat zie je niet vaak meer en is wel echt een heel herkenbaar item voor zo’n landelijke keuken. Ik vind deze stijl wel heel Amerikaans aanvoelen en ik vraag me af of het ook buiten Amerika en Europa erg aanspreekt. Naast nieuwe voorwerpen is er ook een nieuwe stenen vloer en stenen muur om je landelijke keuken nog meer sfeer te geven. Je kunt ook een compleet ingerichte kamer kopen, wat best handig is als je wat inspiratie nodig hebt voor het decoreren.

+ Compleet nieuwe keuken
+ Leuke details (slijtage op de blikken bijvoorbeeld)
+ Veel keuze in kleur en vorm van keukenkastjes
– Specifieke stijl

Retro Outfit Kit

Tot slot is er dan nog de Retro Outfit Kit, waarbij je Sims zich in een soort Saved By The Bell jaren 90 wanen met hun retro trainingspakken. Ik houd echt van de kleuren en de stijlen, maar ik vind het wel heel erg weinig. Voor mannen is er bijvoorbeeld maar één broek, één jack en een shirt als je voor de mannelijke stijl gaat en voor kinderen is er ook maar een klein aanbod, een verkleinde versie van het trainingspak en tennisjurk die voor volwassen vrouwen beschikbaar is. Ik vind de sneakers heel tof, die zijn voor alle leeftijden hetzelfde en de buckethat is ook een leuke accessoire om je outfit compleet te maken. Ik wel echt al mijn Sims een retro outfit gegeven trouwens, want ik vind ze wel heel erg tof. Als ik dan een pakket zou moeten kopen zou het deze zijn. Vooral de mogelijkheid om veel verschillende kleuren te gebruiken, van echte retro combinaties tot wat meer modern. Ik mis wel de keuze voor mannen en wat meer keuze voor kinderen en zelfs voor de peuters was leuk geweest. De peuters mogen helaas niet mee doen met de retro stijl.

+ Veel keuze in kleur
+ Toffe outfits te combineren
– Niet genoeg keuze voor mannen en kinderen

Alena’s Oordeel

Over het algemeen zijn het best leuke setjes, al heb ik toch het gevoel dat het wel weinig is. Dat gevoel heb ik eigenlijk bij elke Kit, maar dat kan ook komen doordat ik gewend ben aan Accessoirespakketten. Een Kit koop je voor €4,99 en heeft tussen de vijf en achttien nieuwe items (afhankelijk van welke Kit je koopt). In een Accessoirespakket zit veel meer en kost het maar €3 meer. Aan de andere kant kan een Kit toch net even wat extra toevoegen aan je collectie als je het nog mist en zitten er als het goed is minder items in die je niet gaat gebruiken. Misschien heb je in dat geval meer waar voor je geld. Het zou fijn zijn als ze op een rap tempo meer van deze kleine setjes uitbrengen die bijvoorbeeld weer andere woonstijlen of kledingstijlen toevoegen aan je game. Misschien weer per drie? Ergens staat het me tegen dat er nu weer een nieuwe soort pakket is waar we geld aan uit kunnen geven, maar goed, dat is hoe de wereld werkt. Ik denk dat ik het toch  bij een Accessoirespakket zou houden, tenzij het me echt heel erg lokt zoals de Retro Outfit Kit dat in dit geval deed. 

+ Specifieke items, dus wellicht weinig overbodige items
+ Biedt mogelijkheden om meer specifieke Kits uit te brengen
+ Okay prijs

– Voelt heel compact aan, té compact
– In verhouding veel minder items, maar niet heel veel goedkoper

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.