Niets is leuker dan in deze tijden een bordspelletje te spelen. Bordspel-uitgever Asmodee heeft ons van een stapel spellen voorzien waarmee wij de lockdown wel doorkomen. Het is alweer een tijdje geleden dat we een bordspel-review voor jullie hadden, maar de komende tijd kun je flink wat reviews van “gouwe ouwe” voorbij zien komen op Female-gamers.nl. We beginnen met kaartspel Jaipur!

Jaipur is de hoofdstad van de Indiase deelstaat Rajasthan. In de bordspelvariant (of eigenlijk kaartspelvariant) van Jaipur ga je de strijd aan om de beste handelaar van de Maharadja te worden. Een spel waarin het draait om kopen en verkopen. Jaipur is niet zomaar een spel, want in het verleden kreeg het nominaties voor o.a.: Golden Geek Award for Best Card Game, International Gamers Award: 2-player category en Golden Geek Award for Best 2-Player Board Game. Dit belooft veel goeds!

Het spel van Sébastien Pauchon met schitterend artwork van Vincent Dutrait. Het veelbekroonde spel is inmiddels uitgebracht in een nieuwe editie en dat gebeurt natuurlijk niet zomaar. Je speelt Jaipur met twee spelers met een minimale leeftijd van 10 jaar en je bent aan een potje zo’n 30 minuutjes kwijt. Een potje spelen bestaat uit een best of 3, in feite verricht je tot drie maal toe dezelfde handelingen. Mits er natuurlijk één iemand twee potjes op rij wint, maar ook dan is het alsnog leuk om te zien of de tegenstander een kleine vorm van revanche weet te bemachtigen.

In de limited edition-versie die wij tot onze beschikking hebben zit een metalen munt. De exacte bedoeling van deze munt is niet helemaal duidelijk, maar wij hebben hem gebruikt om de startspeler aan te duiden. De inhoud bestaat verder uit een handleiding, een stapel kaarten met diverse soorten handelswaar plus elf kamelen en een grote hoeveelheid fiches. De fiches geven waardes (en dus punten) wanneer je handelswaar verkoopt, bonusfiches, overwinnaarsfiches én een enkel kamelenfiche.

Een potje spelen vergt enige voorbereiding. Een startopstelling ziet er als volgt uit: alle zes soorten handelswaarfiches leg je per waar en op volgorde van laag naar hoog neer op tafel. Daarnaast leg je de bonusfiches gehusseld neer in drie losse stapels met 3, 4 en 5 kaarten er op. De losse kamelenfiche leg je daar weer naast, maar die komt aan het einde van de week (ronde) pas in beeld. Zorg er voor je begint met het schudden van de kaarten voor dat er standaard drie kamelen in de markt liggen. De markt vul je vervolgens verder aan met twee kaarten van de trekstapel. Iedere speler begint met 4 kaarten in zijn of haar hand. Heb je bij de eerste verdeling kamelen in je hand gekregen dan leg je deze open voor je neer op tafel.

Belangrijk om te weten: kamelen dienen in dit spel als jokers, maar kunnen nadat de markt gesloten is ook een bonus van 5 punten opleveren wanneer je de grootste kudde (dus kamelenkaarten) in bezit hebt. In sommige gevallen kan dit nét een mooie doorslag in de puntentelling opleveren.

Laat de strijd om de beste handelaar maar losbarsten! De bedoeling is natuurlijk om aan het einde van het spel de meeste punten in bezit te hebben. Wanneer je 3, 4 of 5 kaarten van dezelfde handelswaar aflegt krijg je een bonus-fiche waarvan de waarde kan oplopen tot maar liefst 10 punten. Denk echter wel na of dit tactisch is, want in je hand mag je maximaal 7 kaarten hebben. Belangrijk om te weten is dat dit niet hoeft! De hoogste punten gaan het eerste uit het spel en zo kun je de hoogste fiches mooi voor je tegenstander wegkapen door bijvoorbeeld slechts 1 kaart van leder, kruiden of stoffen af te leggen. Toch liever voor de edelmetalen gaan met een hogere waarde? Wanneer je zilver, goud of diamanten af wilt leggen moeten dit er minimaal twee zijn. Extra gevaarlijk, want van deze goederen zijn er ook minder kaarten in het spel. Denk dus tactisch na en kies zorgvuldig. Voor iedere handelswaarkaart die je aflegt mag je van de bijbehorende fiches het gelijke aantal pakken en voor je neerleggen.

We hebben het nog niet over de markt gehad en hoe je je hand precies kunt vullen tot een maximum van 7, waarbij je kudde kamelen niet mee telt. In jouw beurt neem je of een kaart van de markt, óf je neemt alle kamelen uit de markt óf je ruilt een handelswaar met een kameel óf je ruilt uit je hand, óf je legt kaarten af om puntenfiches te verzamelen. De keuze is reuze blijkt maar, maar wat nu echt handig en tactisch is, dat is aan de speler zelf. Geen enkel potje zal hetzelfde verlopen en dat maakt dat Jaipur zeer herspeelbaar is en keer op keer verrassend zal blijven.

Het spel eindigt wanneer de trekstapel geen kaarten meer bevat of wanneer de munten van drie handelswaren op zijn. Daarna is het tellen maar en is de speler met de hoogste score de beste handelaar van die week / ronde. Vervolgens speel je nog 1 a 2 rondes op dezelfde manier (wellicht met een iets andere tactiek), afhankelijk van de einduitslag en motivatie om door te spelen. Doorspelen wil je zeker, want het is een enorm leuk spel.

Jaipur is een kaartspel spel waarin het draait om kopen en verkopen – pure handel drijven dus. Daar komt nog bij: een beetje tactisch denken, bluffen en ook enige vorm van geluk, immers moet je maar net een mooi gevulde starthand hebben of de markt wordt net aangevuld met handelswaar welke jij op dat moment goed kunt gebruiken… 

Linn’s Conclusie:
Jaipur heeft mijn verwachtingen overtroffen. Je pakt het er zo bij, de regels zijn vrij simpel en het speelt lekker snel weg. Een typische filler-game die je even tussen de wat complexere of langere spellen door speelt of wanneer je niet enorm veel tijd hebt. Hier wordt je blij van! Denk tactisch na; leg ik een kaart of om zo het hoogste puntenfiche te bemachtigen of spaar ik door voor een bonusfiche. Wat doet je tegenstander met de info n.a.v. jouw actie? Een goede pokerface is zo nu en dan wel handig.

Jaipur is een onmisbaar 2-speler-kaartspel voor in de spellenkast! Dat zeg ik niet vaak, want met bord- en kaartspellen ben ik enigszins kieskeurig. Vanavond spelen wij weer een potje, want we zeggen het er stiekem even bij: Jaipur is één van de betere 2-speler-spellen. Do we need to say more?

Jaipur aanschaffen is hier mogelijk voor de prijs van €19,95.

+ Toffe filler-game
+ Eenvoudige spelregels
+ Speelt lekker snel weg
+ Tactisch denken
+ Topspel voor 2 spelers
+ Mooi artwork
– Geluksfactor vrij hoog

Met dank aan Asmodee the Netherlands voor het verzorgen van een review-exemplaar van Jaipur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.