Deze game stond al een tijdje op mijn verlanglijstje. Ten eerste, omdat ik gek ben op de Layton serie en puzzelen en ten tweede had ik deze nog niet gespeeld! Er was al een Nintendo 3DS versie en een mobiele versie en ik heb de mobiele versie eventjes gespeeld, maar dat vond ik toch wat onhandig, dus hup er weer af. Maar nu is versie voor de Nintendo Switch gearriveerd en hebben we deze toch maar aan de collectie toegevoegd!

Allereerst is even goed om te noemen dat de game dus een remake is van de release uit 2017. Het verhaal is hetzelfde, maar er zijn wel dingen aan toegevoegd, waardoor ze het ook wel de Deluxe Editie noemen. Hier lees je trouwens nog even de preview van de Switch editie, en hier de review van de 3DS editie. Daarnaast was er dus ook nog een mobiele versie, maar ik geloof dat die niet heel goed is aangeslagen. Persoonlijk houd ik ook niet zo van spelletjes op mijn telefoon of tablet, maar het was vast wel een hele toegankelijke manier om kennis te maken met de Layton games!

In Layton’s Mystery Journey volgen we Katrielle, de dochter van de beroemde Professor Layton. Ze is haar eigen detectivebureau gestart in Londen en moet naamsbekendheid gaan krijgen, dus gaat ze op zoek naar verschillende zaken om op te lossen. Daarbij krijgt ze hulp van haar assistent en een pratende hond (yup!). Deze pratende hond is overigens de eerste zaak die komt binnenwandelen, want de hond kan zich niets meer herinneren van wie hij is. Gelukkig schiet Katrielle te hulp en biedt ze aan om Sherl toe te voegen aan haar bureau en misschien dat ze ondertussen ook nog wel achter het mysterie komen. De game is in principe wat je gewend bent van de Layton games, maar ze hebben het wel wat getweaked hier en daar. Je kunt namelijk Katrielle en Sherl andere kleding geven door modemunten te verzamelen en er zijn heel wat minigames aan toegevoegd.

Het spel bestaat uit meerdere korte zaken die Katrielle moet oplossen met haar detectivebureau. Het mooie is dat je op een gegeven moment zelf kunt kiezen met welke zaak je begint en je kunt ook tussentijds verder met een andere zaak. Daarin ben je eigenlijk wel redelijk vrij. Wat ik wel prettig vind is dat de zaken relatief kort zijn, want de oplossing is soms wel wat voorspelbaar. Op zich niet erg, dan voel je je nog slim ook! Wat ik wel jammer vind in zo’n zaak is dat je niet zelf iets mag zeggen over de oplossing, want Katrielle vertelt aan haar collega’s en de betrokkenen wat de oplossing is. Het was best leuk geweest als je zelf ook punten kan verdienen door de goede oplossing te kunnen geven. Bijvoorbeeld een schuldige aanwijzen of bepaalde motieven kiezen uit een aantal opties. De puzzels zijn overigens niet altijd zo voorspelbaar als de mysteries zelf en zijn soms heel sneaky. Je kunt over bepaalde hints heen lezen of het is gewoon een enorme instinker. Ik speelde de Nederlandse versie en daarin zijn wel wat fouten in de vertaling gemaakt waardoor je de puzzel niet goed kunt oplossen. Als ik namelijk de Engelse tekst las via een YouTube filmpje was me wel duidelijk waarom het antwoord dan fout is. Doordat de zin anders geformuleerd was en daardoor grammaticaal veranderde klopte de opgave eigenlijk niet meer en dat is wel echt jammer. Dat had wel beter gekund in mijn optiek, want daardoor loop je echt wel wat punten mis als je daardoor een fout maakt.

Het verhaal blijft me wel boeien, mede dankzij meerdere korte zaken en de mogelijkheid om even wat anders te doen tussendoor. Het is namelijk niet echt een kleine game als je kijkt naar het totaal aantal puzzels en mini games. Mocht je echter alleen het verhaal door willen spelen is het goed te doen en gaat het misschien zelfs wel redelijk snel. Na het oplossen van een zaak kun je zien wat je nog aan puzzels en muntjes hebt gemist, zodat je alles nog even goed kunt uitkammen en de game echt volledig kunt uitspelen. Voor dat zover is ben je echter wel een flinke tijd verder! De dagelijkse puzzels zijn allemaal vrij simpel en worden na een tijdje wel wat lastiger maar toch eentonig, maar daarom is het ook leuk om af en toe tussendoor te doen. De minigames vind ik persoonlijk wat leuker, want die zijn ook gerelateerd aan de personages die mee doen. Je kunt bijvoorbeeld Katrielle helpen om de perfecte maaltijd samen te stellen voor klanten of je kunt klanten in een juwelier helpen om alle sieraden onderweg naar de uitgang te kopen. Deze spellen worden natuurlijk steeds lastiger, maar zijn zeker wel goed te doen.

Alena’s oordeel:
Ja, ik houd er wel weer van om even ouderwets te puzzelen met Layton. Door alle zaken die je oplost vergeet je soms bijna de doorlopende verhaallijn, maar dat maakt het des te interessanter. Ook zijn de puzzels nog steeds wel uitdagend, al was het dus erg jammer dat de vertaling niet altijd naar behoren was. Verder is de game eigenlijk als vanouds en dat vind ik wel fijn. Voor de speler die al vaker een Layton game heeft gespeeld maakt dat het makkelijk om er weer in te rollen en tevens direct het nieuwe te absorberen. Dat Katrielle andere kleding aan kan en dat je het kantoor kunt aanpassen hield mij niet echt bezig, maar soms wel leuk om even te prutsen. Allemaal een mooie manier om even iets anders te doen dan puzzels oplossen. De versie voor de 3DS kreeg al een Pink Prize en deze Deluxe versie voor de Switch wat mij betreft ook!

+ Als vanouds
+ Nieuwe factoren
+ Minigames en dagelijkse puzzels geven variatie
+ Fijn dat je tussen zaken kunt wisselen en terug kunt om meer puzzels te zoeken
– Fouten in de vertaling

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.