Zoals je wellicht al eerder hebt gelezen was op 11 januari de opening van het nieuwe Storyworld in het Forum in Groningen en wij van Female-Gamers waren er ook!

Samen met manlief en onze twee kinderen (6 en 2) zijn we naar de opening van Storyworld geweest. We gingen er eigenlijk al vanuit dat het druk zou zijn, maar het viel op zich best mee. We konden gewoon rustig rondlopen en alles bekijken en er is ontzettend veel te zien! Als enige museum van Nederland besteden ze aandacht aan de Nederlandse toppers in de strip-, animatie- en gamewereld die zelfs internationaal bekend zijn, maar ook aan de nieuwkomers en het aanstormend talent. Ze hebben bijvoorbeeld herkenbare storyboards van films en strips en zijn er games die je samen kunt spelen. Het belangrijkste wat Storyworld lijkt neer te willen zetten is het in aanraking komen met het proces en hier zelf ook een beetje in mee te mogen doen. Hier kregen we helaas niet zo heel veel ruimte voor, want er waren natuurlijk veel meer mensen die even wilden proberen en kinderen die een legofiguurtje wilden maken om er een stopmotion filmpje mee te maken.

Credit: Interieurfoto’s Storyworld (c) Stella Dekker

Wat ze wel mooi hebben opgezet is de route door het museum, want door vanaf het begin de route af te lopen leer je voor elk onderdeel het proces kennen van bijvoorbeeld storyboard, tot het inkleuren en tekstballonnen vullen. Of het maken van de figuurtjes voor Shaun the Sheep en hoe ze deze laten bewegen op het scherm. Hier en daar verwerken ze dan dus wat interactieve elementen, zodat kinderen echt ‘hands on’ kunnen ervaren hoe het is om met strips, games en animatie bezig te zijn. Dit zou ook wel een hele toffe manier kunnen zijn om kinderen weer wat meer te interesseren voor het vak, want veel kinderen vinden het leuk om te tekenen, zijn er goed in, maar hebben misschien nog niet echt de mogelijkheid om er op deze manier mee kennis te maken.

Aan het einde van het museum (wat naar mijn idee veel te klein is en nog veel groter had gemogen) is er ruimte voor een expositie die ze een aantal keren per jaar zullen wisselen. Voor de opening is daar The Art of Loish te zien met daarin het werk van Lois van Baarle die bijvoorbeeld het character design voor Aloy van Horizon: Zero Dawn heeft gedaan. Naast character design doet ze ook vrij werk en is hier ook veel van te zien in de expositieruimte. Ik volg haar al een tijdje op instagram en kwam er eigenlijk pas veel later achter dat zij Aloy heeft ontworpen, maar ik vind vooral haar gebruik van kleuren in haar personages erg tof. Ik heb dan ook eindelijk een boek met haar werk gekocht en wilde het laten signeren. Helaas was de communicatie niet heel duidelijk en stond in eerste instantie 11:00 voor een signeersessie op het bord, maar dat werd uiteindelijk 11:30 met eerst nog een live demonstratie. Helaas hadden mijn kinderen hier geen geduld meer voor en wilden ze lekker naar huis. Het signeren heb ik dus aan mij voorbij laten gaan, maar ik heb daarvoor nog wel kunnen kijken naar de live demonstratie van Romano Molenaar, striptekenaar voor bijvoorbeeld Storm.

Credit: Storyworld presenteert: The Art of Loish

Storyworld is echt wel een aanrader, voor zowel kinderen als volwassenen is er veel te doen en te zien. Ik zou nog wel even wachten tot de eerste drukte voorbij is zodat je echt alle tijd hebt om alles te bekijken en te doen. Tip voor na de tijd, ga even het dak van het Forum op om van het uitzicht te genieten over de prachtige stad Groningen (zeg ik als trotse Groninger!). Sowieso is in het Forum veel te zien en te beleven, dus ben je nieuwsgierig geworden, check dan vooral ook even de site van het Forum en van Storyworld waar je nog meer foto’s van de opening, collectie en expositie kunt vinden. Overigens kun je je ook inschrijven voor de Storyworld Gazette, zodat je niets mist van al het nieuws!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.