Gamen staat zo nu en dan niet heel erg positief in het nieuws. Mensen die geen controle hebben over wat hun kinderen spelen omdat ze deze interesse misschien niet delen. Ook verslaving en agressie komt zo nu en dan voorbij, maar wat als we nu eens gaan kijken naar wat gamen voor positieve leermomenten heeft gebracht..

Ik heb hier de moeders uit de Game Mama groep op Facebook voor benaderd, wat zij nu als positief ervaren als het gaat om hun gamende kinderen. Want als iemand weet hoe dit is, dan zijn het de moeders die zelf ook games spelen.

Betere focus
Door het spelen van een game kan je je beter concentreren. Door het doel voor ogen te houden blijf je gefocust op wat je moet doen. Doordat het kind zich hierin vastbijt leert het ook beter concentreren. Zeker in puzzels oplossen is een goede concentratie handig, het luisteren naar waar anderen zich bevinden in een level vereist ook een goede focus. Focus op een specifieke taak kan ook helpen bij het ordenen en ontspannen van gedachten. Je leert niet alleen om een betere focus te hebben zonder dat je het door hebt, maar je hebt ook voor jezelf het bewijs dat je, je kunt concentreren als het nodig is. Dit zorgt ervoor dat de meeste gamers daardoor prima een paar uur achter elkaar kunnen leren zonder elk uur een pauze nodig te hebben.

Doorzettingsvermogen
Als iets mislukt zijn kinderen vaak geneigd om meteen te stoppen.  Het leerzame hieraan is om de frustratie om te zetten in motivatie. Dit is een leerproces, want verliezen is niet altijd leuk. Daarom is het fijn als je kind zegt, ik ga het gewoon nog eens proberen. Als het dan wel beter gaat of zelfs lukt, dan zijn ze super trots op zichzelf. Bij gamen krijg je sneller die positieve impuls, want door vaker te proberen haal je inderdaad dat level waar je al zes keer op vast liep. Je leert dat doorzetten vruchten werpt en dat is in het leven buiten gamen natuurlijk ook zo, maar soms kan resultaat dan een jaar op zich laten wachten.

Taal & lezen verbetert
Dit vind ik zelf ook een mooi punt. Ik weet dat mijn broertje moeite had met Engels, maar door onder andere het spelen van games is dit aanzienlijk verbeterd. Ook als je kinderen op de basisschool zitten en leren lezen kan het spelen van een spel dit positief stimuleren. In verschillende spellen moet er nu eenmaal gelezen gaan worden en natuurlijk help je bij hele moeilijke woorden, maar al snel kunnen ze dit zelf en zijn ze ook weer heel trots. Ook de mama’s die hun ervaring hebben gedeeld hebben dit opgemerkt, ook dat de Engelse taal bij kinderen verbetert. Spellen voor de kleintjes zijn er vaak natuurlijk ook in het Nederlands, maar ook daar helpt het met taalontwikkeling want woorden zien helpt met spelling, het is spelenderwijs lezen en daardoor ook leren.

Samenwerken
In verschillende online games moet je samenwerken! Dit kan voor sommige volwassenen ook nog lastig zijn. Kinderen spelen veelal alleen als ze heel klein zijn, voor ze het proces van samenwerken aangaan. Als je dan een spel speelt waarbij mensen moeten samenwerken, kan dat zeker wat irritatie of frustratie triggeren. Door het te blijven oefenen kan samenwerken je kind tot een hoger niveau tillen. Ook het verdelen van bepaalde taken kan weer gunstig zijn voor leiderschapsvaardigheden. Daarnaast leren ze door deze samenwerkingsvorm communiceren. Ze moeten met elkaar afstemmen, terugkoppelen, evalueren en soms zelfs reflecteren. Voor sommige kinderen is het zelfs een hele goede oefening voor het contact leggen met anderen, want dat is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Dezelfde reden dat teamsporten goed zijn voor de ontwikkeling zijn games met samenwerking dat ook.

Floor: Ik mocht laatst oppassen op drie jongens. Deze drie kan je niet samen laten want dat wordt ruzie. Ze mochten van mij Just Dance spelen en warempel er werd geen ruzie meer gemaakt! Pluspunt, moeder was helemaal blij, ze waren mooi moe! En gaat nu ook Just Dance aanschaffen

Ontspanning
Na een drukke dag lekker ontspannen met een spel, heerlijk! Gewoon je ding doen, niet teveel hoeven na te denken, of juist wel en je dan niet meer bezig hoeven te houden met de dingen van de dag. Hier thuis kan het spelen van een LEGO City spel voor zoonlief zeer ontspannen zijn. Een beetje rondrijden in de voertuigen kan hij helemaal zen van worden. Het zou zelfs een goede manier kunnen zijn om kinderen te leren hoe ze emoties/gevoel kunnen sturen. Heb je een slechte dag gehad op school? Kies iets wat ontspant, zoals bijvoorbeeld gamen. Zeker nu jongeren meer druk ervaren is het belangrijk om te ontspannen, er wordt ook wel gezegd dat ontspannen een kunst is, de meeste gamers zijn hier erg goed in en dat helpt later om burn-outs te voorkomen.

Inzicht
Hoewel ik bij inzicht meteen moet denken aan een vaardigheid in De Sims spellen, waarbij ze onder andere kunnen schaken om dit te bereiken, is het ook zeker van toepassing op de gewone mens. Door het blijven oefenen kan je makkelijker puzzels oplossen, iets bedenken om te proberen en krijg je vanzelf het doorzettingsvermogen om je doel te halen. Het probleemoplossend vermogen wordt vergroot, met name bij avontuur- en puzzelgames. Ook strategisch denken kan verder ontwikkelen wanneer kinderen bijvoorbeeld Fortnite spelen.

Romy: hij heeft vormen, kleuren, letters, rekenen verder ontwikkeld via Tablet games, maar ja dat verschilt niet veel alsof ik hem een boekje zou geven of laat spelen met speelgoed. Lesjes zijn hetzelfde als via andere materie.

Kinderen krijgen van jongs af aan te maken met de kleurrijke bewegende beelden op smartphone, tablet en de televisie. Er zijn zelfs spelletjes voor baby’s om de vormen en kleuren te leren herkennen. De jeugd van tegenwoordig groeit bijna op met een schermpje in de hand en zijn hier dan ook veel mee bezig. Als je goede afspraken met je kinderen maakt en dat vooral ook samen met ze doet leren ze met het gebruik van schermen om te gaan, waarbij je natuurlijk als ouder een voorbeeldfunctie hebt. Om alleen maar de negatieve punten te benadrukken, wat mensen blijkbaar liever delen dan de positieve punten, lijkt het spelen van games iets dat niet leuk is, terwijl het juist heel leerzaam kan zijn. De kunst zit in de variatie en dat geldt voor elke hobby. Laten we met elkaar het gamen weer positief op de kaart zetten. Deel positieve ervaringen met elkaar en geniet vooral van al het moois wat gamen te bieden heeft.

Wat hebben jouw kinderen geleerd van het spelen van spellen?

About LadyPatries

Gamer, Moeder, Vrouw van <3

View all posts by LadyPatries

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.