Ik vind legpuzzels maken wel leuk, vooral de puzzels van Jan van Haasteren vind ik erg leuk om te maken. Bizarre taferelen en terugkerende figuren in alle puzzels maken het een goed tijdverdrijf. Ik kom uit Groningen, ben opgegroeid in Drenthe, dus ik lees regelmatig het regionieuws. Toen ik vorig jaar zag dat er voorrondes waren voor het NK puzzelen, met een videoverslag, was mijn interesse gewekt. Een voorronde voor het NK legpuzzelen, dat moet super gezellig zijn! Helaas was het toen te laat om mee te doen, maar dit jaar hebben we ons er aan gewaagd en hierbij lees je mijn verslag over dit geweldige evenement.

Het idee voor het NK legpuzzelen is ooit ontstaan tussen vrienden in de kroeg. Het leek ze leuk om een toernooi te organiseren waar mensen zo snel mogelijk een legpuzzel moeten oplossen. Ze wilden starten als er minimaal tien teams zouden mee doen en dit werd direct een groot succes. Met 20 teams bij het eerste evenement waren het vorig jaar al 75 teams en dit jaar nog meer! Sinds 2010 zijn ze uitgegroeid tot een groot evenement en hebben ze geleerd van alle voorgaande jaren. Eerder voegden ze nog wel eens wat uitdagingen toe, zoals geen deksel, verplicht van stoel wisselen etc. Maar inmiddels is het gewoon een gezellig samenzijn van enthousiaste puzzelaars die onder het genot van muziek, een hapje en drankje een puzzel van 1000 stukjes proberen op te lossen.

Goed, wij schreven ons een hele tijd geleden al in voor de voorronde in Meppel, Drenthe. Op tijd ja, maar ook wel nodig want het is tegenwoordig best populair en vol is vol! Maar we hebben dus een plekje weten te bemachtigen en hadden af en toe in de aanloop er naartoe al wat voorpret. Puzzeltactieken bespreken, ‘oefenen’ en ook gewoon filmpjes kijken op YouTube van andere fanatieke puzzelaars. Eenmaal daar worden we begroet door de organisator van het evenement en krijgen we uitleg over de gang van zaken. Want de eerste vraag die ons gesteld werd na “wat is jullie teamnaam?” (overigens was daarop het antwoord ‘Profezzionalz’) hebben jullie al eerder meegedaan? Nee dus, vandaar even de korte uitleg over het evenement en de regels. Er staan allemaal tafels waarvan eentje onze teamnaam bevat, dit is overigens willekeurig en ze proberen iedereen voldoende ruimte te geven en voldoende licht (niet onbelangrijk overigens voor puzzelen). Op alle tafels ligt een ingepakte Jan van Haasteren puzzel, eentje die al in de collectie zit en mogelijk dus eentje die je al eerder hebt gemaakt. Voor ervaren puzzelaars is dat natuurlijk wel een voordeel! Goed, de regels even op een rijtje:

 1. Alle teams maken een zelfde puzzel van JUMBO van 1000 stukjes. Voor alle deelnemers zal het onbekend zijn welke puzzel gemaakt gaat worden.
 2. Ieder team krijgt een tafel van 80 x 120 cm en vier stoelen.
 3. Er mogen geen extra hulpmiddelen gebruikt worden zoals:
  1. Sorteerbakjes.
  2. Dekselhouder
  3. Digitale hulpmiddelen.
  4. Uitvergrotingen van de puzzel.
 4. De organisatie zal voor de tijdwaarneming zorgen. De eindtijd van het team stopt als alle stukjes op de juiste plaats liggen met uitzondering wanneer er stukjes ontbreken. Per ontbrekend stukje zal een tijdstraf van 10 seconde worden berekend.

Serious business hoor dat puzzelen! Gelukkig zit iedereen vooral heel gezellig met elkaar aan tafel te wachten tot we mogen beginnen. Inmiddels hebben wij onze tafel gevonden, zijn gaan zitten en hebben wat drinken besteld. Vlak voor de start wordt iedereen nog even welkom geheten en zingen we gezamenlijk het volkslied wat kennelijk vaste prik is bij de aanvang van de wedstrijd. Na af te tellen van tien naar nul mag iedereen het papier van de doos afhalen en beginnen aan de puzzel. Zelfs voor het afscheuren van het papier hadden we een tactiek bedacht (yup). Het bleek de Ballonfeesten van Joure te zijn. Helaas niet eentje die ik eerder had gemaakt, maar we houden goede hoop. We begonnen aan onze tactiek, namelijk iemand voor de randjes, drie sorteerders. Wanneer we een duidelijk onderdeel van de puzzel hadden gevonden zou iemand ermee bezig gaan en blijft de rest goed sorteren. Als alles gesorteerd is gaat de rest ook onderdelen in elkaar zetten zodat we uiteindelijk alles kunnen samenvoegen.

We waren best lekker bezig vonden we zelf, niet persé snel, maar het ging best lekker. Ineens wordt er omgeroepen dat de eerste teams al bijna klaar zijn… We zijn dan 40 minuten onderweg en het eerste team rond de puzzel af op 44 minuten! Hemeltjelief, zo ver zijn we nog lang niet. Al vrij snel daarna zijn de andere twee finalisten ook klaar, dus de finale gaat aan onze neus voorbij. Maar goed, daar hadden we ook niet op ingezet om heel eerlijk te zijn. Volgende doel: in de top 10 komen en in ieder geval niet als laatste eindigen. Nou, die top 10 ging ook aan ons voorbij, maar uiteindelijk waren mensen best snel achter elkaar klaar. We eindigden op de 23e plaats, best netjes als je bedenkt dat er 40 teams meededen en dat we niet geoefend hebben met elkaar. Als je de puzzel klaar hebt komt er iemand langs om de tijd te noteren. Die moet je overigens wel even zelf ook in het achterhoofd houden, want na de eerste drie gaat het dus vrij snel en kunnen ze niet overal tegelijk zijn. We krijgen een mooi deelname certificaat en we vallen met z’n vieren in een soort puzzelleegte, want de puzzel is klaar en dan heb je ineens niets meer te doen. Je kunt overigens ook ter plekke puzzels kopen en gewoon verder puzzelen, maar dat was ons te gek. Je kunt zo lang blijven zitten als je wil en ook als je uiteindelijk geen zin meer hebt kun je gewoon stoppen. De gemaakte puzzel mag je trouwens houden!

Wat me op viel tijdens het evenement was dat bijna alle groepen gewoon gezellig met elkaar willen puzzelen en lang niet iedereen heel fanatiek of geoefend is (iets wat we eigenlijk wel hadden verwacht). Voor het evenement gingen we nog even uit eten en daar troffen we nog een groepje die ook meededen voor de eerste keer en het super grappig vonden dat we semi-serieus over tactieken praatten. Zij deden ook gewoon voor de gezelligheid mee, net als wij, en zo waren er dus nog veel meer groepjes. Op zondag 5 april 2020 is de finale van het NK legpuzzelen in Roelofarendsveen, waar het ooit begonnen is. Daar zullen alle finalisten van alle voorrondes strijden om de titel van NK legpuzzelkampioen 2020. Overigens maakt Jan van Haasteren in samenwerking met Jumbo voor deze finale nu voor de tweede keer een puzzel die nog niet eerder is gezien en die dus door niemand gemaakt is. Dat maakt het wel extra leuk denk ik als je echt ervaren bent en dit vaker doet.

Mocht je van puzzelen en een uitdaging houden, mocht je van gezelligheid houden, mocht je het leuk vinden om met vrienden een avondje te puzzelen, dan is het NK legpuzzelen echt wel heel erg leuk. Het klinkt misschien heel kneuterig, maar het is gewoon leuk om een keer aan mee te doen. En als ik heel eerlijk ben denk ik dat we volgend jaar weer gaan, gewoon omdat het gezellig was. Maar we gaan denk ik ook nog wel een paar keer oefenen dit jaar! Check hier nog even de website voor alle informatie over het NK legpuzzelen, alle voorrondes, foto’s etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.