Vorige week is er een nieuwe uitbreiding uitgekomen voor De Sims 4 met het thema Studententijd. Nu heb ik hem mogen reviewen en vraag ik me af of het een leuke toevoeging is aan het spel of juist hard werken is, in een spel nota bene!

Maar first things first, wat is er allemaal nieuw! Natuurlijk komt er met een expansion pack een hoop nieuws als outfits, meubels en voorwerpen. Maar ook een compleet nieuwe gameplay waarbij je dus met jouw Sim kan gaan studeren. Het studeren is gericht op de jongvolwassenen en bevat dan voor deze leeftijdsgroep de meeste nieuwe dingen. Zo heb je een aantal nieuwe, hippe, kapsels en zijn er ook een aantal nieuwe outfits, die overigens ook door te dragen zijn naar de volwassene leeftijd.

Beurs aanvragen
In je Sims tienerjaren kan je alvast een poging wagen om een beurs aan te vragen. Deze zijn gebaseerd op de omgeving waar je woont en welke vaardigheden die je hebt kunnen halen. Het duurt een paar (Sims)dagen voor je hier een reactie op hebt. Je kan de aanvraag via de brievenbus of op de computer doen. Ook kan je je inschrijven voor de universiteit via deze wegen. Tijdens je studie is het mogelijk om een baan te nemen, alleen kom je regelmatig in tijdsnood om te kunnen werken of om naar college te gaan. Het is mogelijk, wanneer je geen beurs krijgt kan je een studentenlening afsluiten!

Welke universiteit?!
Als je gaat studeren kan je kiezen uit twee universiteiten, de historische Universiteit Britechster of het moderne Foxbury Instituut. Deze zijn beide in een nieuwe wereld geplaatst en je kan hier ook in de buurt gaan wonen (kom ik zo op terug). Je kan makkelijk heen en weer reizen tussen beide universiteiten en zo van beide gemeenschappelijke studentenruimtes gebruik maken. Als je eenmaal op de universiteit bent gearriveerd en je een eigen kamer of huisje hebt (kom ik echt zo op terug!) is het tijd om je aan te melden voor colleges. Er zijn colleges die je kan linken aan beroepen en bepaalde vaardigheden. Iets met kunst, biologie, informatica, koken of schrijven.. Je moet 12 ‘graden’ hebben gehaald om af te studeren. Per semester kan je maximaal 4 uitkiezen, je kan het simpel houden en voor 1 vak kiezen en een keuzevak, maar je kan ook kiezen voor 4 vakken en geen keuzevak. It is all up to you!

Op kamers
In deze uitbreiding is het mogelijk om op kamers te gaan, dat klinkt hartstikke leuk en zou ook leuk kunnen zijn maar ik mis wel wat. Je kan kiezen in welk studentenhuis je wilt gaan wonen, je kan kiezen in welk bed jij jouw Sim wilt laten slapen, je kan ook de andere bedden toewijzen aan huisgenoten. Maar je kan niet zelf je kamer inrichten!! Dat is toch wel een klein dingetje hoor. Je kan bij een zuil in het studentengebied wel wat voorwerpen, als een minikoelkast, posters, accessoires of een magnetron kopen die je vanuit je inventaris naar je kamer kan slepen, maar dat is niet hetzelfde als wanneer je via de bouwfunctie dit kan doen. Dan kan je ook de kleur van de muur en vloer en meubels wijzigen, maar dat kan nu dus niet. Daarnaast is er praktisch geen keuken! Alleen een aanrecht met wastafel. Niet gezamenlijk koken, of elkaar in de keuken in de weg lopen.. Je huisgenoten plaatsen gewoon voedsel op een tafel en daar kan iedereen een bordje van pakken. Dus dan is een kleine koelkast en magnetron op je kamer wel handig. Het is wat beholpen maar wel realistisch als je een studentiekoos gevoel wilt ervaren.

Huisje, boompje, studie
Dan maar een eigen huisje kopen, verbouwen en inrichten! Zo gezegd zo gedaan en meteen kennis gemaakt met de nieuwe voorwerpen die er zijn. Er zijn diverse nieuwe meubels om een typisch studentenhuis te maken, oude meubels, vieze meubels, kleurrijke meubels, spullen vol stickers geplakt enzovoorts. Het leuke is dat je allemaal bedden in je kan plaatsen, een advertentie maakt waarbij je zoekt naar huisgenoten en Sims langskomen om kennis te maken. Je kan ze dan vragen om in je huis te komen wonen, maar dat kan ook bij anderen die je in de open wereld leert kennen en je nog een bed vrij hebt. Zo verdien je er nog een heel klein beetje mee, want op jezelf wonen is best prijzig, het zet geen zoden aan de dijk, maar het helpt toch een beetje. Ook kan je het huis zo inrichten als je wilt, zo kan je lekker koken ondanks dat je huisgenoten zo nu en dan een maaltijd op tafel zetten.

Studeren is leren
Als je eenmaal gesetteld bent op je nieuwe stekkie en je vakken hebt gekozen moet je echt aan de bak! Je gaat naar college, je koopt een schriftje om je huiswerk in te maken voor je gekozen vakken en doet een tentamen op de laatste dag van de lesweek (semester). Deze week duurt ‘maar’ 5 dagen en de lessen zijn op verschillende momenten, maar nooit op dezelfde tijden. Tijdens je semester zal je dus flink aan de slag moeten. Je kan via dus het schriftje huiswerk maken, handig voor de colleges die je gaat volgen. Maar ook is er de mogelijkheid dat je een presentatie moet geven, hiervoor verschijnt er een presentatiebord in je inventaris. Tip van mij, gooi deze niet (per ongeluk ook niet!) weg, want dat weet je bijna zeker dat je dit vak niet gaat halen. Het kan ook zijn dat je een essay moet schrijven. Je maakt een eerste versie, die je gelukkig nog kan bijschaven als hij niet goed genoeg is. Er zijn op de campus ‘klikbare’ gebouwen, hier kan je bijvoorbeeld een vaardigheidsles volgen (tegen betaling) of bijles aanbieden. Hier moet je wel zelf achter komen door gewoon wat in het rond te klikken.

Waar ging het mis?!
Met in mijn achterhoofd de voorgaande uitbreidingen op het gebied van studeren van de De Sims games, dacht ik appeltje eitje, die diploma heb ik zo geregeld. Nou niet dus!! De eerste keer ben ik hard gezakt, dus een waarschuwing gekregen. De tweede keer ook gezakt en kon ik tijdelijk geen college meer volgen. Pas bij het vierde semester mocht ik me weer aanmelden. Jammer genoeg blijven je voorgaande slechte cijfers ook staan, dus is het echt hard werken om het te halen. Waar ging het mis?! Ik begon het allereerste semester met drie vakken en een keuzevak, ik dacht dat het niet zo moeilijk zou zijn, maar dat viel best tegen. Je moet dus best veel doen tijdens deze studententijd. Het tweede semester, toen ik in een huis ging wonen gooide ik per ongeluk mijn presentatiebord weg, ook geen slimme actie! Deze keer had ik twee vakken gekozen en een keuzevak. Tijdens een (verplichte) pauze moest ik maar aan het werk tot ik weer mocht meedoen tijdens een semester. Ik heb het toen maar rustig aan gedaan en gekozen voor één vak en een keuzevak; ‘Een tijdspanne vinden’ die ik afgesloten heb met een 9 en ‘Kleurtheorie voor schilders’ die ik met een 8 had afgesloten. Het semestergemiddelde werd een 8,6  en mijn algehele gemiddelde een 6! Ik had ervoor gezorgd dat ik ook tijdens de colleges goed mijn best deed (klik op het kleine fotootje van je Sim en selecteer daaruit wat je wilt doen) en aantekeningen maakte of extra goed luisterde. Elke keer zorgen dat ik mijn huiswerk af had gemaakt hielp ook en dan de essay en presentatie indienen maakte ook verschil. Het is dus geen makkie dat studeren, zeker virtueel niet!

Let’s get social
Er zijn verschillende verenigingen waar je lid van kan worden, denk hierbij aan een robotica-, debatteer- of kunstclubs. Als je geluk hebt, komen ze van een mysterieus geheim genootschap langs. Ik heb hier zelf nog geen kennis mee mogen maken, maar het schijnt (volgens Facebook groepen) dat je het standbeeld in het midden van de campus iets moet geven.. En dat ze dan langskomen, probeer het dus vooral even uit! De robotica-club ben ik wel lid van en probeer ik dan aan deel te nemen als ik een melding krijg dat er een bijeenkomst is. Op bepaalde openbare kavels wordt er gratis eten geserveerd en kan je kiezen uit ontbijt, lunch of diner. Tijdens de feestdagen kan je een feestmaal bestellen. Ook kan je naar poëzie lezingen en is het daar mogelijk om samen te studeren aan grote tafels. Hoewel dit soms lastig te combineren is met mijn studie, is het altijd fijn om er even uit te zijn.

Vergelijken?
Er zijn al eerder soortgelijke uitbreidingen uitgebracht in de voorgaande De Sims-series, waardoor ik automatisch wat ga vergelijken en dan toch merk dat ik iets mis. Tijdens De Sims 2 en De Sims 3 kon je gaan studeren met je Sims. De mogelijkheid om je kamer te verbouwen vond ik sowieso erg fijn, wat nu dus niet kan als je in een studentenhuis woont. De keuken mis ik, maar ook het samen studeren heb ik nog niet gezien. Voorheen kon je met andere Sims samen studeren, nu niet in de studentenhuizen, en dat vind ik jammer je moet er blijkbaar apart voor reizen. Maar dat is ook wat ze bij de makers in gedachten houden volgens mij, je brengt een beetje mee en laat ook wat achterwege.

Conclusie
Ja jeetje, waar te beginnen. Ondanks dat ik een aantal features wel mis, is het zeker een erg uitdagende uitbreiding. Ik denk dat je voor deze het hardste moet werken met je Sims. Tenminste dat heb ik zo ervaren omdat mijn Sim nog niet heel best heeft gescoord. De voorwerpen en meubels zijn een leuke toevoeging en oh ja, heb je de fiets al gezien? Je kan lekker rond fietsen, of hem in je huis plaatsen of fietsen.. (gewoon omdat het kan) In een studentenhuis is een kleine afvalklep in de muur waar je je rotzooi in weg kan gooien. Het is leuk dat je een studentenhuis kan maken en niet alleen voor de kosten staat. Wel mis ik de mogelijkheid om meerdere kavels te laten bewonen en meerdere studentenhuizen te ontwerpen. Voor de bouwfanaten is dat denk ik wel een minpuntje. Op de campus zelf is het naar mijn idee soms wel erg rustig en zou ik wel wat meer leven in de brouwerij willen zien. Ik heb ongetwijfeld nog niet alles ontdekt maar ben al een heel eind en ga met liefde verder om meer te weten te komen! Hard werken zo’n nieuwe uitbreiding. En Alena mede-Sims-fanaat bedankt voor je toevoegingen die ik nog niet had ontdekt!

+ Studeren met een uitdaging
+ Zelf een studentenhuis maken
+ De nieuwe outfits
+ Fietsen!
– Studentenkamer (studentenhuis) zelf inrichten
– Rustig op de campus
– Geen keuken in het studentenhuis

About LadyPatries

Gamer, Moeder, Vrouw van <3

View all posts by LadyPatries

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.